Sara Omar
Foto: Peter Nørby Bryd ud. Lev ikke i skyggen.

Sara Omar: "Et møde med et andet menneske er i bund og grund et møde med dig selv"

Når vi taler sammen i det virkelige liv, opstår den respekt, der ofte mangler på de sociale medier.

Det er gennem mødet med andre mennesker, vi lærer at forstå de virkeligheder, som er forskellige fra vores egen. På den måde kan vi hver dag nærme os noget, der ligner en fælles virkelighed. Et møde, som gjorde stærkt indtryk på mig, var en hidsig mand med kritiske holdninger, der var dukket op til et arrangement, jeg deltog i.

Efter nogle minutters samtale valgte han at forstå sagens kerne og tilsluttede sig kampen for kvinder og børns rettigheder. Vi havde gennem et møde etableret et fælles ståsted.

I dag er det sted, hvor flest mennesker mødes og taler sammen, de sociale medier. Men mødet på desociale medier sker gennem filtret af en skærm. Her kan folk gemme sig bag computeren og spy usandheder og grove fornærmelser i en lind strøm, om mennesker, som de aldrig eller sjældent har mødt i den virke-
lige verden.

LÆS OGSÅ: Klumme: "Uanset hvordan jeg har taget mig ud, har jeg aldrig følt mig forkert"

De glemmer bare, at deres ord er lige så virkelige dér, som ord er alle andre steder, og at modtageren er en lige så virkelig person af kød og blod. Mødet mellem mennesker på de sociale medier sker med lynets hast, derfor kan løgne og misinformation spredes som aldrig før og fake news opstå ud af ingenting.

Dette har jeg oplevet blandt andet ved, at folk med yderligtgående holdninger har forsøgt at tilegne sig taletid på min bekostning. Nogle folk tillader sig at skrive en hel masse usandheder, der rammer andre, som er helt uvidende omkring emnet, men ukritisk forholder sig til det med det samme og kalder det en sandhed, fordi de ikke vælger at tage de kritiske briller på. De vælger ikke at spørge ind til sagen, men synger med resten af koret.

Det kan vi undgå ved at mødes mere og tale til hinanden med respekt og i øjenhøjde. For det er gennem mødet mellem mennesker, at respekt opstår. Det er gennem mødet mellem mennesker, at liv bliver til og afsluttes. Det er gennem mødet mellem mennesker, at livet beriges og berøves. Et møde med et andet menneske er i bund og grund et møde med dig selv.

LÆS OGSÅ: Signe Lindkvist: "Jeg sagde slet ikke til nogen, at jeg gik rundt med en kæmpe sorg"

Det er i disse momenter, at jeg mærker ordets positive magt, men også dét at personligheder kan rykke. Som med alt i livet handler det om balance. Balancen mellem tilstedeværelse på sociale medier og i den fysiske verden.

Virkelig interaktion mellem mennesker er vigtig at pleje, ellers ender man i et forvrænget virkelighedsbillede, hvor alle er fjender og meninger skarpe. Jeg vil derfor opfordre jer til at gå ud og møde hinanden. Ikke kun dem, der ligner jer selv, men også dem, som I aldrig kunne forestille jer at dele virkelighed med.
For det er i disse møder, hvor vores horisont udvides, at vi bliver i stand til at kigge længere end vores egen næsetip. 

Hvem er Sara Omar?

  • Sara Omar.
  • Født 21/8 1986.
  • Dansk-kurdisk statskundskabstuderende og forfatter til ”Dødevaskeren”.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kvinder du skal kende, Interview og Samfund