Signe Molde: Jeg vil sgu da gerne synge solo
SPONSORERET indhold

Signe Molde: Jeg vil sgu da gerne synge solo

Af: Stinne Kaasgaard
20. mar. 2013 | Livsstil | Eurowoman

Hun er kendt for at udstille sig selv og andre som tåkrummende pinlig reporter i Det nye talkshow. Nu har 35-årige Signe Molde lagt satiren midlertidigt på hylden og guider hver fredag deltagere og seere igennem talentshowet X Factor. Vi har været med bag optagelserne og talt med hende om den nye værtsrolle, forventningspresset, og hvor pinlig hun i virkeligheden er.

“Ej, det hår altså!” Makeupartisten ryster på hovedet og himler med øjnene. Vi befinder os i et jobcenter i et sneklædt og trøstesløst industrikvarter i Gladsaxe, hvor Thomas Blachman har valgt, at hans bootcamp skal afholdes. Signe Molde sidder på knæ på gulvet uden for det lokale, hvor Blachman og hans meddommer Vinnie Who netop nu er ved at afgøre endnu en håbefuld deltagers skæbne. Signe Molde følger seancen på en lille skærm med store hørebøffer, som hun tager af og på, hver gang en ny deltager skal ind og synge foran dommerne. Og hver gang virker den debuterende X Factor-vært til at have glemt makeupartistens formaninger om ikke at ødelægge frisuren. I stedet sidder hun med rynket pande og kigger koncentreret på skærmen. Så snart deltageren er færdig med at synge, river hun hovedtelefonerne af og rejser sig op i en fart, så hun er klar til at tage imod deltageren med det obligatoriske:

“Hvordan gik det?” og “Hvordan har du det lige nu?” De samme spørgsmål, som den tidligere X Factor-vært, Lise Rønne, plejede at stille, og som alt andet lige ikke kan varieres i det uendelige.

Og dog. Man kan selvfølgelig improvisere lidt, som da en af de mere lovende deltagere – og en af Blachmans favoritter – kommer ud og er meget utilfreds med sin egen præstation: “Hvorfor står du der og brokker dig, når du lige har fået så meget ros?” siger Signe Molde for derefter at berolige pigen med: “Jeg tror altså bare, han driller dig lidt.”

Klokken er fire om eftermiddagen, men Signe Molde og resten af holdet er kun lidt over halvvejs med dagens optagelser. Det er svært at tro på, at der på disse optagelser kun er otte deltagere til stede. Der er mennesker i hvert et hjørne, og det er umuligt ikke at gå i vejen for kamerahold, en deltager, tilrettelæggere eller en af de mindst 70 andre, der har en funktion under optagelserne – bl.a. at sørge for at holde den stramme tidsplan.

“Der er nogen, hvis job det er at sørge for, at jeg er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Mit job er at være veloplagt, have ro på og vide, at der er nogle andre, der tager sig af, at det hele ikke ramler. Men jeg er ikke vant til det, så det er enormt luksusagtigt at prøve,” siger Signe Molde.

Når hun ikke tager imod de nervøse deltagere, efter de har været inde foran Thomas Blachman, laver hun baggrundsinterviews med deltagerne, får makeuppen – og ikke mindst håret – frisket op eller bliver briefet af produktionslederen om, hvad næste punkt på programmet er. Nogle gange er der ventetid, men ikke i dag, hvor der konstant er nogen, der råber: “Signe, vi optager om 30 sekunder!”, “Er du klar til det der interview?” eller bare: “Er der nogen, der ved, hvor Signe er?”

Fortsætter på næste side...

Virkelighedens Bridget Jones
Det er over et halvt år siden, det blev afsløret, at Signe Molde skulle afløse Lise Rønne som vært ved det populære underholdningsprogram, som disse måneder samler et sted mellem en og to millioner seere foran fjernsynet hver fredag aften. Hun var på det tidspunkt på barsel og havde egentlig troet, at hun derefter skulle lave noget mere smalt eller noget satire efter at have ageret grænseoverskridende journalist i Anders Lund Madsens Det nye talkshow på DR1.

“Jeg havde slet ikke set det komme, men jeg kunne bare mærke i min mave, at jeg virkelig havde lyst til det,” siger Signe Molde, da hun en uges tid efter bootcampen har fået tid til et interview i den travle X Factor-kalender.

Signe Molde var ikke den eneste, der blev overrasket. For hun var måske ikke det oplagte valg, når man ser på hendes CV, der ud over Det nye talkshow tæller mere skæve og nicheprægede satireprogrammer som bl.a. P3 Børneradio og TV 2 Zulus Slemme, slemme piger, som hun instruerede, Modepatruljen og Sara & Signe. Derfor er det heller ikke uden et vist forventningspres, at den 35-årige selvlærte journalist og tv-vært indtræder i rollen som vært.

“Der er da nogle, der har sagt: “Du er jo bare helt vildt skør og sjov, så det bliver rigtig sjovt at se X Factor.” Men det er jo ikke det, jeg skal i X Factor. Jeg skal ikke spille en eller anden skør journalist uden situationsfornemmelse. Det lægger programmet slet ikke op til. Min rolle i programmet er at føre seerne trygt gennem programmet og vigtigst af alt at få deltagerne til at udkomme bedst muligt. Det handler overhovedet ikke om mig. Så jeg har en lille frygt for at komme til at skuffe de folk, der var glade for det, jeg lavede i talkshowet.”

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Signe Molde er god til at få folk til at grine, men det var i høj grad også en rolle, hun påtog sig, fortæller hun.

“Alt, hvad jeg lavede i talkshowet, var noget, jeg havde tænkt rigtig grundigt igennem. Jeg havde ikke øvet scenerne inden, men jeg havde præcist udtænkt, hvordan jeg skulle udføre dem, og hvad jeg skulle sige. Min rolle gik ud på at få folk til at grine.”

Men selv om pinlighederne var mere planlagte end improviserede, faldt Signe Molde meget naturligt ind i rollen.

“Jeg elsker at lave sjov og drille folk, sige noget upassende og gå til grænsen. Folk, der kender mig, og som så mig i talkshowet, har sagt, at de virkelig kunne kende mig i den rolle, og at det er lige min humor og de ting, jeg plejer at gøre grin med.”

Det sker da også med jævne mellemrum, at Signe Molde er den, andre griner af. Indimellem er hun så ufrivilligt pinlig, at episoder fra hendes liv kunne være sider revet ud af Bridget Jones’ dagbog. Det skete fx i sommer, da hun var på vej til stranden med sin mand, sin seksårige datter og sit nyfødte spædbarn.

“Jeg tænkte, at jeg bare lige hurtigt ville smutte ind efter en bikini i Magasin, mens min familie ventede på mig. Det var et helvede at stå der i prøverummet og se sig selv i neonlys, når man næsten lige havde født, men jeg skyndte mig så meget, jeg kunne. Da det endelig blev min tur i køen, kiggede ekspedienten bare mærkeligt på mig, og efter lang tid gik det op for mig, at min kjole hang nede om knæene, så jeg bare stod i min amme-bh, som sad skævt, og med ammeindlæg, der hang udenfor. Det var vildt ubehageligt og ikke engang bare sådan en sjov historie. Det var virkelig oprigtigt pinligt.”

Nogle gange kan Signe Molde også være så distræt, at hun er til fare for sig selv og sine omgivelser. Som da hun forleden ville lave kaffe og placerede elkogeren på kogepladen og først lagde mærke til det, da der begyndte at lugte af brændt plastik. Eller da hendes bærbare computer en dag begyndte at blive mørkere og mørkere et bestemt sted på skærmen, indtil det gik op for hende, at der stod et fyrfadslys bagved, som havde smeltet et kæmpe hul i den.
“Jeg har det, som om jeg lever meget af mit liv inde i mit eget hoved. Jeg synes ikke selv, det er et problem – jeg kan godt lide mit eget selskab, så jeg hygger mig helt fint med det. Men der er sikkert mange i mine omgivelser, der kan synes, det er lidt irriterende. Min mand oplever fx tit, at jeg overhovedet ikke hører efter, hvad han siger. Eller at han ikke kan finde smørret, fordi jeg har sat det et eller andet mærkeligt sted. Jeg er et kæmpe rodehoved,” siger hun.

Aldrig mere æselbagdel
I disse uger står Signe Molde hver fredag aften og siger: “Godaften, og velkommen til X Factor” foran roterende kameraer, men på nuværende tidspunkt ved vi stadig ikke, om det bliver som eks-X Factor-værten Lise Rønne, der var iklædt det ene skrud af en kjole efter det andet og med håropsætninger, der til tider udfordrede tyngdekraften. I så fald vil det være lidt af en udfordring for Signe Molde, der ikke ligefrem betragter sig selv som forfængelig. I Det nye talkshow har hun bl.a. rapporteret højgravid fra en svømmehal blot iført bikini og dykkerbriller, mens hun i de fleste andre indslag var klædt i praktisk parkacoat med lettere uglet hår og næsten ingen makeup.

“Jeg har aldrig været sådan en, der gik i tylsskørter som barn, men jeg har heller aldrig været en drengepige. Jeg var mest bare sådan en, der gik i joggingtøj og havde skævt pandehår. Jeg tror måske godt, at min mand kunne tænke sig, at jeg var lidt mere forfængelig nogle gange,” siger hun.

Alligevel er hun forberedt på, at hun nok ikke slipper helt uden om glamourøse outfits og festlige frisurer i de store liveshows.

“Jeg skal selvfølgelig styles lidt, og det er også noget, jeg har overgivet mig til, og som jeg faktisk glæder mig til. Men jeg kan ikke lide, hvis alle mulige insisterer på, at jeg skal have noget bestemt tøj på og masser af makeup, og jeg er vildt dårlig til at have uelastiske stramme kjoler på, hvor jeg ikke kan trække vejret. Jeg vil bare gerne kunne kende mig selv … men jeg har da prøvet nogle meget, meget høje sko, som jeg har lovet at øve mig i at gå i.”

Selve opmærksomheden, hun vil få som vært, har hun til gengæld ikke noget imod.

“Selvfølgelig har jeg en cirkushest i mig. Ellers ville jeg ikke lave det, jeg laver. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg hader rampelyset. Alle, der laver noget, der minder om det, jeg laver, kan jo lide opmærksomheden på en eller anden måde. Alt andet ville være hykleri at sige,” siger hun.

Første gang, det gik op for Signe Molde, at hun var mere end almindeligt glad for at optræde, var i 5. klasse. Klassen skulle lave en musical om en prins, der skulle redde en prinsesse fra en drage, men ingen af drengene ville spille hovedrollen som prinsen, fordi han skulle synge solo.

“Til sidst rakte jeg hånden op og sagde, at jeg da gerne ville være ham der prinsen. Jeg vil sgu da gerne synge solo. Jeg gik også til kor, hvor jeg hele tiden prøvede at være en af dem, der skulle synge solo, men jeg fik aldrig lov til det, fordi jeg bare ikke sang specielt godt. De andre syntes godt nok, det var lidt mærkeligt, men jeg endte med at få klistret et overskæg på og være prins,” fortæller hun.

Det var mildest talt lidt af en oprejsning for Signe Molde at få rollen som den solosyngende prins. Ved krybbespillet året før var hun nemlig knap så heldig.

“Dengang var jeg på skiferie, da rollerne blev fordelt, så jeg endte med at spille æselbagdel. Ikke engang æsel, men bagdel. Det var virkelig usselt. Jeg skulle bare gå foroverbøjet under et tæppe, og man kunne overhovedet ikke se mig.”

Fortsætter på næste side...

Kontroversiel for sjov
Siden har der været både ʻprins’ og ʻæselbagdel’ over Signe Moldes karriere, hvor hun både har været foran og bag ved skærmen. Hun er vant til altid at være en del af redaktionen som bl.a. tilrettelægger, og hun har selv forberedt sine indslag og interviews. X Factor er det første program, hvor hun udelukkende er vært.

“Hvis der er for lange perioder, hvor jeg kun er den, der ʻer den’, bliver jeg lidt skør. Jeg er også ret fornuftig og må jo se i øjnene, at det er de færreste, der kan leve af at være tv-vært. Jeg er rigtig glad for, at jeg også kan lave andet end at være på skærmen. Det gør, at det ikke er lige så angstprovokerende, og at jeg ikke er lige så bange for at lave fejl.

Herregud, hvis det bliver en stor katastrofe, lader jeg bare være med at være vært,” siger hun.

Skulle det ske, at Signe Molde møder kritik eller skepsis for sin tv-optræden, ville det ikke være første gang. I rollen som den skruppelløse reporter i Det nye talkshow gik hun ofte i kødet på de medvirkende – også når der var tale om Lars von Trier eller en syvårig dreng. Men selv om hun slap af sted med det meste, var charmen alligevel ikke nok til at undgå en sigtelse for våbenbesiddelse og en bøde på 10.000 kr. for at medbringe bl.a. knive, peberspray og en økse til en reception på en politistation i 2011. Godt nok som en del af et indslag, men den gik alligevel ikke. Der gik ikke mange timer, før historien nåede pressen og førte til overskrifter om ʻØkse-journalisten fra DR’. Journalisterne kimede hende ned, og det væltede ind med læserbreve – fx skrev en læser på Ekstra Bladets ʻNationen!’, at “Det, Signe Molde har gjort, kan sidestilles med en mindre hjerneblødning. Det må koste.”

“Det eskalerede så meget, at min farmor ringede til min far og sagde: “Det er forfærdeligt! Har I hørt, at Signe er blevet taget med en pistol?” Men helt ærligt havde jeg ingen skrupler over det, jeg gjorde. Når man ser indslaget, er det faktisk ret uskyldigt. En del af vores pointe var jo også at vise, hvor stor en meget lille historie kan blive, og der var jo ikke nogen af dem, der var til stede, som følte sig truede. De grinede bare.”

Men selv om episoden gik “fuldstændig som planlagt”, skulle hun lige ryste den af sig.

“Selvfølgelig nåede jeg at blive usikker i et glimt og tænke: “Har de ret?” Sådan har jeg det hver gang, jeg får kritik. Men det synes jeg også, at man skal. Hvis du pludselig får meget kritik, skylder du dig selv at tænke over, om de har ret i kritikken eller i en del af den.”

Alligevel endte indslaget også med at være et af dem, Signe Molde har fået mest ros for.

Jeg er flere gange blevet stoppet på gaden, hvor nogen har sagt: “Hey, du skal bare vide, at hele familien sad og grinede højt hjemme hos os.” Jeg fik også en meget sød mail fra en af de høje herrer på TV Avisen, der skrev, at det altså var sjovt, det, jeg havde lavet,” siger hun.

Det sker da heller ikke så ofte længere, at Signe Molde tvivler på sig selv. Præstationsangsten er aftaget med alderen, og hun er sjældent nervøs, når hun skal på skærmen – bortset fra én ting:

“Jeg hader at gå til castings. Jeg synes, det er rædselsfuldt at blive testet, fordi jeg ved, at jeg ikke kan finde tryghed i bare at være mig selv, for det er ikke sikkert, at det er det, de vil have. Det er meget mere trygt, når man først har fået jobbet.”

I det hele taget har hun det bedst, hvis hun får lov at være mest muligt sig selv, og derfor har hun heller aldrig arbejdet med teleprompter.

“Jeg er helt klart bedst, hvis jeg skal improvisere, for så er det sværere at lave fejl. Jeg bliver nemt nervøs, hvis jeg ved, at jeg skal gå ind og sige noget på en helt bestemt måde og kigge et bestemt sted hen. På den måde er X Factor en ny udfordring i og med, at der jo er ret faste rammer for, hvad jeg skal sige, men det glæder jeg mig faktisk ret meget til at prøve kræfter med.”

Tidligere syntes hun, at det var katastrofalt, hvis hun glemte noget, eller hvis en udsendelse ikke blev helt så god, som hun havde håbet på, men i dag er hun holdt op med at slå sig selv så meget oven i hovedet.

“Jeg er ikke så bange for at lave fejl længere. Da jeg var yngre, kunne jeg slet ikke klare det og fokuserede ikke på andet, hvis det skete. Jeg ville altid være 100 % sikker på alting. I dag vil jeg hellere tage en chance. Jeg vil hellere lave én ting, som fungerer superfedt, og så lave noget, som måske er lidt pinligt, end at lave to ting, som bare er middelmådige.”Signe Molde

Født i 1977 i Charlottenlund.

Har læst samfundsfag på RUC i to år og er siden blevet selvlært journalist.

Har tidligere lavet alt fra P3 Børneradio og Rundfunk på TV 2 til Zulu-programmer som Sara & Signe, Modepatruljen og Slemme, slemme piger.

Er især kendt fra DR’s Det nye talkshow med Anders Lund Madsen, hvor hun alene eller sammen med ʻpraktikanten’ Thomas Skov udstillede sig selv med en lang række satiriske indslag.

Privat bor hun på Vesterbro i København sammen med manden Peter Molde-Amelung og døtrene Penny på seks år og Evelyn på knap et år.


Læs også: Grimes: Jeg er ikke god til bare at se pæn ud