Guide til London
Foto: Bulls Press London Eye.

Her er din guide til London

London er modsætninger, design i overflod, skæve nabolag, et skattekammer af vintage og umulig at blive træt af. Her har vi kastet os over nogle af de nye butikker og spisesteder og hoteller - og krydret med de uundgåelige favoritter.

I London er der én ting, man altid kan være sikker på: Forandring fryder. Her mellem statuer af løver og Lord Nelson, gamle pompøse bygninger, prangende designbutikker og kulørte markeder bliver der konstant føjet noget til „must do-listen“.

Ikke mindst i opløbet til OL i år blev der boret og bygget, og helt nye shoppingområder dukkede op. Blandt andet har finansdistriktet The City fået et shoppingcenter, og uanset om du er til hippe East End eller traditionelle Covent Garden, åbner der konstant nye butikker og spisesteder.

TRE HOTTE NYHEDER
En duft af cool
Kombinationen af spartansk indpakning og one of a kind-indhold. Så bliver det ikke meget mere i tråd med tidsånden. Parfumeriet Le Labo er et verdensomspændende kultfænomen. Duftene bliver blandet på stedet og er unikke for hver by.
28A Devonshire Street ved Marylebone Village, Lelabofragrances.com.

Sko, sko og flere sko
Selfridges på Oxford Street fejrede 100 års jubilæum i 2009, men har trods alderen formået at holde den innovative fane højt. Så naturligvis er det også her, du finder en ny to die for skoafdeling med 150 forskellige mærker lige fra Chanel til TopShop. Den er efter sigende verdens største skobutik og har til enhver tid ca. 100.000 par sko på lager.
400 Oxford Street, Selfridges.com    

Popstjernens gemmer
Sangerinden Lilly Allen har sammen med sin halvsøster Sarah Owen åbnet byens nok mest omtalte vintagebutik, Lucy in Disguise, med fine udsøgte sager som jumpsuits fra 60‘erne og strutkjoler fra 50‘erne. Tjek også søstrenes eget mærke eller få en glamourøs makeover i beautysalonen.
48 Lexington Street, Lucyindisguiselondon.com

VINTAGE
Når en cool kæde som Urban Outfitters rykker ind, ved man, at et område er ved at miste sin status som undergrundship. Men det gør ikke Shoreditch og resten af East End eller butikken mindre interessant. Området har stadigvæk masser af graffiti og rå storbykant. Her er masser af skæve og kreative personligheder, fede barer og underlige butikker herunder en stor koncentration af vintagebutikker. Et par af de bedste er:

The Vintage Imperium: Tearoom foroven og et skatkammer af tøj fra den viktorianske periode til 50‘erne.
14 Bacon Street, Vintageemporiumcafe.com

Beyond Retro: Har trods den lidt afsides beliggenhed på en sidegade til Brick Lane længe været en
favorit med et enormt udbud af genbrugstøj og vintage.
110-112 Cheshire Street (sidegade til Brick Lane), Beyondretro.com

Absolute Vintage: Flere, flere, flere og endnu flere. Vi taler et stor og imponerende udbud af vintagesko.
15 Hanbury Street (tæt på Spitalfield Market), Absolutevintage.co.uk

Læs også: Hold spa-ferie i Skandinavien

HIGHSTREET MED MERE
(hvis det skal være lidt hyggeligere end Oxford og Regent Street) Covent Garden har små hyggelige gader som Monmouth og Neal Street og har fået lidt af et comeback, hvis du er til Gap, Zara, H&M, og den lidt højere ende af high street shopping som COS og Banana Republic krydret med Paul Smiths fine butikker og Twenty8Twelwe (Sienna Millers søsters mærke).
Unit 10, 8 Slingsby Place, Twenty8twelve.com
40-44 Floral, Paulsmith.co.uk
132 Long Acre, Bananarepublic.co.uk
130-131 Long Acre, Cosstores.com

Design i den dyrere ende finder du på Dover Street Market – bl.a. Lanvin, Azzedine Alaïa og sko fra den danske designer Camilla Skovgaard – og i institutionen Browns veludstyrede designmekka på South Molton Street.
17-18 Dover Street, Mayfair, Doverstreetmarket.com
24-27 South Molton Street, Brownsfashion.com

Londons stormagasiner er fantastiske – fra luksuriøs overdådighed i Harrods til alt det smukkeste og mest cool i Liberty. Find førende internationale designere og mad i fin emballage i Harvey Nichols og alt, hvad et designhjerte begærer, i Selfridges.
109-127 Knightsbridge, Harveynichols.com    
87-135 Brompton Road, Knightsbridge, Harrods.com  
400 Oxford Street, Selfridges.com  
Great Marlborough Street, Liberty.co.uk   

Se på næste side, hvor du skal spise og sove i London.

SPIS

Sund og sødt

Kokken Ottolenghi har længe været damernes ven med sine bugnede salatbarer med bønner, spirer, kerner, krydrede dressinger og overdådige kager. Så det er godt nyt, at han nu har åbnet søsterrestauranten Nopi, der holder 100 procent, uanset om du skal spise brunch, frokost eller middag.

21-22 Warwick Street,

Nopi-restaurant.com

Designer-brasserie
Moderne brasserier er vildt populære, og når modebranchen flirter med ridelooket, skal Londons cafescene selvfølgelig også have et in-sted med „hestenavn“. På The Riding House Café kan man spotte designere og hænge ud, småspise og drikke vin.

43-51 Great Titchfield Street, Ridinghousecafe.co.uk

Grønt og eksperimenterende
Tom Dixons studio i Ladbroke Grove er design-destinationen du jour. Jagten på din nye kuppel lampe fra Dixon kan passende kombineres med en grøn frokost i Dock Kitchen, hvor kokkens humør præger menuen.
344 Ladbroke Grove, Dockkitchen.co.uk

Pizza i Notting Hill
Nu skal vi jo ikke glemme, at Notting Hill er hyggeligt og tjekket sted at hænge ud. Prøv f.eks. det populære Pizza East, der ikke længere bare et trækplaster i et stort industri-råt lokale i det østlige London, men nu også har fået en søster i vest. Det er sprøde pizzaer med et storby pift.
310 Portobello Road, Pizzaeast.com

Conrans deli
Spisesteder med en lille købmandsbutik (eller på storbysprog en deli) tilknyttet er det helt store for tiden. Og Terence Conran og hans team er som altid med på trenden med The Boundary Project, hvor der både er fin restaurant, hotel, bar på taget og den lyse og lette café Albion med en lille butik.
2-4 Boundary Street, Theboundary.co.uk

Bill og Jamie
London kan noget særligt, når det gælder nogenlunde billige kæder med et personligt og moderne tvist. Bill’s restaurant i Covent Garden dør om dør med Jamie’s Italian (ja, Oliver) er et laidback sted med plankeborde, kulørt bast i loftet og vægge proppet med farvestrålende dåser med marmelader med rabarber og ingefær og diverse chutneyer. Restauranten er kommet til London efter stor succes i Brighton.
Bills-website.co.uk
Jamieoliver.com/italian

Kaffe for kendere
På den hippe gade Leather Lane er Prufrock Coffee blev en must stop kaffebar for kendere, fordi flere topbarristaer har arbejdet her tæt på hippe Shoreditch High Street.

En anden favorit for folk med sans for gode bønner er Monmouth Coffee, som har cafeer flere steder – blandt andet i Covent Garden og Borough Market.
23-25 Leather Lane, Prufrockcoffee.com
Monmouthcoffee.co.uk

SOV
Centralt
Det store spørgsmålet er altid: Hvor sover man central, billigt og charmerende?
Glem det. Det koster at bo fedt midt i London.
Skal du kunne gå til TopShops giga shop på Oxford Street, ligger St. Giles perfekt lige ved Tottenham Court Road Station. Konferencehotellet koster ikke så meget, har pool og fitnesscenter, men er til gengæld totalt blottet for stil. Priser fra 92 pund (ca. 800 kr.)
Stgiles.com

Hipt
Behøver hotellet derimod ikke at ligge lige midt i centrum, og går du efter hip location på Great Eastern Street i Shoreditch og god pris, er Hoxton Hotel svaret. Tjek hjemmesiden for det særlige 1 pund tilbud. Priser fra 89 pund (ca. 750 kr.)
Hoxtonhotels.com

Læs også: Shop og spis dig igennem The Big Apple

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og London