Hold spa-ferie i Skandinavien
Foto: Privat Hold spa-ferie i Skandinavien

Spa-oplevelser i Norden

Hold spa-ferie i Skandinavien

Skal efteråret bruges til at lade op? Så tagpåspa-ferie i Danmark, Sverige eller Norge.

Sverige
- Tag et bad i duften af hav

Kun en times kørsel nord for Helsingborg ligger Torekovs Warmbadhus. Der kan du bade i tang – der er fisket op i havet lige udenfor – viste det sig, efter ALT for damernes redaktionschef, Marianne Gram, hoppede i badekarret.

Jeg har kørt hele vejen med en sort tordensky i ryggen, men den er stadig bag mig, da jeg når frem til den lille skånske jetset-badeby, Torekov. Jeg kører helt ned til havnen og frem mod havet, og der ser jeg det lille gråbrune hus: Torekovs Warmbadhus. Det er en herlig sommermorgen her mellem klipperne, og da jeg stiger op over dem, ser jeg fluks trængslen på badebroen. Det er 08'erne (de lokales betegnelse for stockholmerne, der har områdenumret 08), der næsten står i kø for at tage morgenbad. Flere af dem iført den obligatoriske hvide morgenkåbe. Jo ældre den er, desto mere prestige giver det på disse kanter!

Men hov, hvad er det? Lige foran badebroen roder en waderspåklædt mand rundt på havbunden med sine gummihandsker. Op i sin spand hiver han noget, jeg ikke helt kan se, hvad er. Er det mon muslinger til de den lille havns gode seafood-restauranter?

Nej, slår det mig, det er selvfølgelig tang. Tang, som jeg skal ind at bade i lige om et øjeblik. Og ganske rigtigt: Fra warmbadhuset kommer en fyr luntende med en lille trækvogn, som tangen omgående hældes over i, så han kan køre den tilbage til badehuset.

Men først mødes jeg lige med Charlotte Jörgensen, der driver badehuset sammen med sin mand, Lars. Det har de gjort de seneste 13 år, men det er lidt af et lykketræf, at de overhovedet kom i gang. For det gamle badehus, der har været i drift siden 1876, efter et par kaptajner satte konerne i gang med at bade sommergæsterne, trængte til at blive moderniseret og udbygget, hvis det hele skulle kunne løbe rundt.

– Vi fik en anonym donation, fortæller Charlotte.

– En dame lå på briksen, hvor hun spurgte til økonomien i det hele. Hvad mangler du? Det kan vi hjælpe med, sagde hun. Jeg troede, hun mente 10.000 kr., men da jeg sagde 1,5 mio. kr., sagde hun igen: Det kan vi hjælpe med.

90 grader varmt tang
Da jeg kommer ind i badehuset slår det mig, hvor gennemført gammelt og svensk det er, men også hvor stort det er indeni. Der er gang i adskillige bade, massage og skønhedsbehandlinger. Personalet taler nærmest tegnsprog med hinanden, hvisker højst. For der er lydt i det gamle træhus, og badegæsterne skal have behageligt ro.

Snart ligger jeg selv i tangbadet, der lugter mildt af hav. Og massøren gnider min krop med tangen, der, inden den lander i badet, har været varmet op til 90 grader. Den skulle indeholde masser af vitaminer og andre gode sager. Det er ren nydelse at høre badegæsterne summe udenfor på klipperne og at ligge her i disse omgivelser. I løbet af en times tid får jeg både tangbad, ansigtsbehandling og kropsmassage. Bagefter sætter jeg mig ud på træterrassen foran badehuset. Havbrisen er behagelig og selve vandkanten bare nogle få meter væk. Himlen er fortsat blå. De sorte skyer holder sig væk – det gør de stort set altid her i det lille smørhul af en badeby.

Om Torekov
Torekov ligger cirka en times kørsel nord for Helsinborg. Du kan sagtens køre frem og tilbage på en dag, hvis du bor i hovedstadsområdet. Men Torekov Warmbadhus tilbyder også forskellige pakkeløsninger med hoteller i området. Se mere på Torekovwarmbadhus.com

Et tangbad koster 370 kr., tangbad og ansigtsbehandling koster som en samlet pakke 450 kr., og 25 minutters massage koster 370 kr. Du kan også få en pakke med alle tre dele for 795 kr.


Når nu du er der alligevel...
... så kør forbi Hovs Haller, nogle imponerende røde klippeformationer lige ud til havet. Besøg også Norrvikens Trädgårdar, et fantastisk gammelt haveanlæg lige uden for tennisbyen Båstad. Og spis vafler på Solbackens Wåffelbruk, der også ligger lige uden for Båstad.

Det (aller)bedste er...
... at du en times kørsel fra Danmark befinder dig i en helt anden verden. Torekov er den yndigste lille badeby, og her ligger så dette ældgamle, nænsomt restaurerede badehus, hvor man har kunnet få tangbad og massage siden 1876. Det er da en særlig spa-oplevelse!Norge - Nordens største spa
af Åshild Breian

Kom ned i gear på nordens største spa, som gemmer sig i den norske ferieby Larvik, halvanden times kørsel fra Oslo eller nogle minutters gang fra færgen til Danmark. Redaktionschefen for det norske ALT for damerne, Åshild Breian, har besøgt Farris Bad i Larvik.

Stramme linjer, mørkt træ og kalkstensfliser. Det norske spasted Farris Bad ser ved første blik meget maskulint ud, men det er nok mest et sted for kvinder. Det to år gamle hotel ligger helt fantastisk i vandkanten lige ved den charmerende ferieby Larvik, for det er også her, det helt særlige ved stedet er – nemlig Farriskilden. En mineralkilde som har været udgangspunkt for at lave Norges mest kendte kildevand, som også hedder Farris. Det er en af Norges rigeste kvinder, Mille Marie Treschow, som står bag ideen om at bygge et spahotel. Tidligere blev denne del af stranden brugt til at opbevare trælast, men nu har byen fået en fantastisk strand i stedet.

Vi begynder spaturen med en omgang saunagus med Franciska i den finske badestue. Franciska hælder æteriske olier på bittesmå isstykker og pøser det over ovnen, hvorefter hun med rytmiske bevægelser svinger håndklædet for at få temperaturen op på det maksimale. En lille tur i romerbadet senere, befinder vi os i et dampbad som oser af fugtig, rensende eucalyptus.

– Godt for luftvejene, fortæller Franciska og tager os med ud til en ny sauna, der ligger på en ø ude i søen. Efter et kvarter med høj temperatur kan vi afkøle os direkte i søen ved at tage et par trin ned af den specialbyggede trappe. Det føles meget eksklusivt.

Tyrkisk bad og ler-scrub
En lille tur i jacuzzien udenfor er vi klar til næste trin på vores overdådige spaprogram. Hamam – tyrkisk bad. Syriske Moody viser os ned til det særlige rum med en granitbænk i midten. Det passer perfekt til to, veninder eller par. Vi sidder i et dampbad i et kvarter, før vi skal lægge os på bænken. Moody hælder olivensæbe over os, masserer og skrubber hele kroppen med en hamphandske. Det er dejligt og afslappende.

Men spa-ritualet stopper ikke her. Vi skal også prøve rhassoul. Det er et rense- og skrubberitual der stammer fra Orienten. Vi får tildelt en kugle med tre slags ler. En grå til kroppen, en rød til maven og en hvid til ansigtet og til håret. Ja, du læste rigtig. Håret bliver virkelig blødt af ler. Så skal vi bruge groft badesalt og skrubbe hele kroppen ren inden i rhassoulen. Efter et kvarter damper det badstuen, og efter yderligere 20 minutter strømmer en tropisk regn ud af hullerne i taget. Huden er silkeblød, og vi er rene, som vi aldrig har været det før.

Vi bruger en halv dag mere på at dase rundt i de forskellige bade, og hvis man ikke er træt af vand, kan man få et værelse med badekar lige foran vinduet. Og den største suite har egen jacuzzi på verandaen. Livet i Larvik er virkelig til at holde ud!

Hvis du udvider turen med et par dage, kan du også nå at besøge de smukke Stavern og Nevlunghavn, der i sig selv er hele turen værd.

Det (aller)bedste
Vi faldt fuldstændig for selve Farriskilden. Et ekstra varmt bassin med mørke granitvægge. Der er så mørkt, at du skal være der et stykke tid, før du kan se, og vandet er blødt, nærmest tykt omkring dig. Det allerbedste er at opleve alle badstuerne uden en tråd på kroppen. Farris Bad er bygget efter tyske spa-traditioner og der må man gerne være nøgen. Men de fleste har nu badetøj på.

Farris Bad
Farris Bad ligger 135 km udenfor Oslo, men der går en færge fra Hirtshals direkte til Larvik, hvorfra man kan gå til spaet. En overnatning på Farris Bad inkl. 3-retters menu og adgang til spaet koster fra ca. 1.500 kr. Man behøver ikke bo på stedet, men kan også bare prøve en behandling. Saunagus koster ca. 190 kr. og hamam 1.590 kr.Danmark - I en helt anden verden

Du behøver ikke at rejse væk for at komme til en helt anden verden – for sundhedsredaktør Marie Kaufholz krævede det ikke mere end 90 minutter hos Amazing Space i København.

Jeg var så stresset, da jeg trådte ind ad døren hos Amazing Space, at jeg slet ikke have nået at glæde mig. Det eneste, jeg kunne tænke på, var alle de ting, jeg skulle nå, inden jeg skulle på ferie. Så i stedet for at slappe af, mens jeg ventede på, at det skulle blive min tur, tjekkede jeg lige min mail, mens jeg ud af øjenkrogen godt kunne se, at der var pænt omkring mig. Telefonen blev først pakket væk, da der kom en sød dame og skulle følge mig ned til min behandling, en detox sea wrap.

„Ikke tænke på arbejde, ikke tænke på arbejde", messer jeg får mig selv, da jeg har fået tøjet af og lagt mig til rette under lækre, hvide lagner og tæpper på massagebriksen. Det kan godt være, at behandlingen ikke bliver bedre af at omgivelserne er så lækre, men for mig giver det tillid til, at alt ved stedet er godt – ligesom det modsatte er tilfældet med en restaurant, der har et ulækkert toilet.

Pakket i marine-ekstrakter
Som det første bliver hele kroppen exfolieret med varm olie og havsalt (ja, det er lige så lækkert, som det lyder), så huden bliver helt blød og alle døde hudceller bliver skrubbet væk. Derefter bliver jeg smurt ind i en udrensende kropsmaske med marine-ekstrakter og pakket ind i en slags varmetæppe. Og det får alle stemmer i mit hoved til at tie helt, helt stille. Jeg er lige grænsen til søvnen og kan mærke, at det klør på min hånd, men jeg orker ikke at gøre noget ved det.

Da jeg bliver pakket ud af min puppe, skal jeg have skyllet masken af under bruseren. Egentlig tror jeg, at behandlingen er slut, for jeg har mistet al fornemmelse for tid. Men faktisk kommer det bedste nu: En massage over hele kroppen med detox-olie. Jeg er helt væk, da behandlingen efter 90 minutter er slut. Jeg får lov til at sidde lidt og får en smoothie med frugt, grønt og masser af vitaminer og olier serveret, mens jeg langsomt prøver at vende tilbage til verden. Mest har jeg bare lyst til bare at blive hos Amazing Space for altid.

Det (aller)bedste
På 90 minutter blev jeg mere afslappet, end jeg har været i flere måneder, og de næste nætter sover jeg helt fantastisk godt (også for første gang i flere uger).
Amazing Space har deres egen produktserie, så du kan næsten tage behandlingen med hjem – eller i hvert fald komme meget tæt på.

1. Detox Body Exfoliator, 350 kr.

2. Silky Body Conditioner, Amazing Spaze, 285 kr.

Om Amazing Space
Amazing Space er et dagspa i indre København, hvor du kan få krops- og ansigtsbehandlinger. Detox Sea Wrap varer 90 min. og koster 895 kr. Læs mere på Amazing-space.dk, hvor du også kan købe deres produkter.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Sverige og Norge