TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Rømø østers
Foto: Christina Hauschildt Tag på østersjagt ved Rømø

Rømø østers

Tag på østersjagt ved Rømø

Hvad enten du kan lide østers eller ej, er det en helt unik oplevelse at plukke sine egne på havets bund. I Nationalpark Vadehavet findes millioner af østers, som bare ligger og venter, og du er inviteret til at finde dem.

Vi er taget til Rømø. Uden tvivl et af de smukkeste steder i Danmark. Rømø er lange gåture på stranden, ridning på islandske heste i unik natur, sæler, fugle, wellness og solnedgange over Vadehavet. Alt sammen værd at køre langt efter, men målet for vores tur er østers i massevis. Når månen og tidevandskræfterne blotter Vadehavets banker, behøver du nemlig ikke gøre andet end at bukke dig ned og samle en af verdens mest eksklusive og sexede fødevarer op i dine hænder. Er du velforberedt, griber du din østerskniv, åbner skatten lige der under den høje vestjyske himmel og modtager havets allervådeste kys som belønning. Naturligvis med et glas champagne til. Fristelsen er ikke til at modstå, og med guidede østersture ud på bankerne kan man omgås tidevandet sikkert, og oven i købet få en masse interessante fortællinger ombåde naturen og østersens historie.

Fra dødsstraf til fri høst
I flere hundrede år var de østers, man kunne finde i Vadehavet, kongens ejendom, og der var dødsstraf for den, der gentagne gange vovede at indsamle dem uden tilladelse. Dengang var det den europæiske østers, der prydede bankerne. Men dens succes på de adelige middagsborde blev også dens død. I begyndelsen af 1900-tallet var der ikke en eneste østers tilbage i Vadehavet. De var spist – hver og en.

Hundrede år senere begyndte en ny østers af vise sig. Stillehavsøstersen. Måske var den vandret ad vandvejen fra østersfarme i Tyskland og Holland. Eller måske var den kommet til i ballasten på skibe fra fjernere egne. I hvert fald fik den hurtigt fat. I dag findes der atter østers i Vadehavet, og det er ganske let og lovligt for private at samle ind til eget forbrug.


LÆS OGSÅ: Sydfyn: De velsmagende øer

Au naturel i gummistøvler

Visse steder langs Vadehavet skal du være forberedt på at vandre flere kilometer i gummistøvler og vådt sand for at komme ud til den nærmeste østersbanke. Men her på Rømø er turen blot nogle få hundrede meter. Ganske hurtigt kan vi spotte målet for vores rejse. Østersen ligger stille på sin banke og venter – side om side med blåmuslingerne. Den stillehavsøsters, man finder i Vadehavet, siges at være en god begynderøsters, og vi er spændte på at smage den. Vi griber den udleverede østerskniv, fumler en hel del for at åbne den første, klemmer lidt citron ud over den rå østers og tipper skallen. Man skal tygge en østers for at få indtryk af smag og konsistens, så glem alt om bare at sluge den. Vadehavets østers er mild og ret salt i smagen.

Enten kan man lide østers, eller også kan man ikke. Men selvom man ikke jubler over smagen af rå østers, er det alligevel en oplevelse. Østersens eksklusive og sexede rygte, champagnen, der hører til, og det at stå der midt i Vadehavet og spise dem burde få selv de største østershadere omvendt. Den glatte, salte oplevelse giver et lille gys – og så er østers en af de sundeste råvarer, du kan komme i nærheden af. Er du til østers eller bare nysgerrig, kan du roligt lade en østerstur til Rømø være dit næste rejseprojekt. Husk champagnen.


LÆS OGSÅ: Bornholm: Opdagelsesrejse på solskinsøen

Guidede østersture

På Rømø arrangerer Hotel Kommandørgaarden guidede østersture med efterfølgende tilberedning og spisning i hotellets hyggelige vadehavshytte. Kommandoergaarden.dk

Naturcenter Tønnisgaard tilbyder ture i hele sæsonen med naturvejleder. Pris 60 kr. Tonnisgaard.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide