Sydfyn
SPONSORERET indhold

Sydfyn: De velsmagende øer

Hiv et par dage ud af kalenderen, og tag en bid af de sydfynske øer, som ligger og venter med skønne cykelruter og vandrestier, prisbelønnede mikrobryggerier, lokale chokoladegenier og dygtige gourmetmejerister. Her er 10 tips til det sydfynske øhav.

Af: Christina B. Kjeldsen Foto: Christina B. Kjeldsen og Nina B. Jacobsen
24. aug. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

1. Gå i historiske enge
Øhavsstien er en 220 kilometer skøn trampesti, der snor sig rundt i det smukkeste landskab med udsigt over øhavet, gennem frodige skove og forbi herregårde og kulturlandskaber. Over 200 lodsejere har afgivet og åbnet deres jorder, så du ubekymret kan gå i historiske enge, gennem adelige baghaver og langs strandstier, der kysser havet. Stien er kun for vandrere og som udgangspunkt hverken egnet eller tilladt for cyklister. Følg afmærkningerne med den vandrende mand på blå baggrund, og på øens lokale turistkontorer eller i din boghandler kan du købe guidebogen ”Øhavsstien”, hvor du kan se et væld af ruteforslag, der passer til dine vandresko, startposition, og om du er mest til historie eller ren havudsigt. I den er der også markeret afstande på det medfølgende kort, spisesteder, samt bus- og togforbindelser.
Detsydfynskeoehav.dk

 

2. Elvira og Sixten
Bevæg dig af sted langs øhavsstien gennem skoven på Tåsinge, omkring Valdemar Slot og forbi striben af skov og den lille klynge af bindingsværkshuse, hvor de elskende Elvira Madigan og Sixten Sparre – cirkusprinsessen og officeren – tilbragte deres sidste nat sammen. Gå så videre op ad bakken, til du kommer til Pias hyggelige B&B Teglgaarden. Seks fine dobbeltværelser indrettet med auktionsfund fra Svendborg og arvestykker fra Pias egen familie. Fra vinduerne er der udsigt til bølgende marker, og morgenmaden består af (perfekt) kogte æg fra egne høns, hjemmebagte boller og marmelade, pålæg og frugt fra Tåsinges lokale, økologiske frugthaver og gårdbrug. Nyd den i den fine have, hvorfra du kan kigge til stalden med familiens heste og landskabet omkring.
Prisen er 600 kr. pr. dobbeltværelse inkl. morgenmaden. Teglgaarden.dk

 

3. Tag cyklen med til Ærø
Sejlturen fra Svendborg til Ærø er i sig selv 70 minutters ren fryd med kig til sydfynske kystlandskaber, småøer, blåt hav og dansk sommerferiestemning, når det er bedst. Ruten til Marstal er nedlagt, så nu ankommer alle til hyggelige Ærøskøbing og kan drage ud herfra. Tag færgen fra morgenstunden, og tilbring en dag på øen med at cykle omkring de små landsbyer – gerne under kyndig vejledning af cykelguiden Allan Harsbo fra Turist-Erria, hvor du også kan leje cykler. Han er selv født og opvokset i Ærøskøbing, kender alle fortællingerne, legenderne og røverhistorierne bag hver en krog på den fine ø og har selv betrådt hver en bakketop på øen, når han har skullet til bal på de lokale kroer. Han arrangerer også særlige maritime byvandringer i Marstal, hvor du kan høre alle historierne om de seje marstallere, som sejler på alle verdens have.
Se mere og book en tur på Turist-erria.dk.

 

Vil du blive hængende og overnatte, så er Pension 44 et godt bud på en hyggelig B&B i Ærøskøbing, se Vestergade44.dk.

 

4. Øl og frokost
Cykler du rundt på Ærø, så planlæg en rute, hvor du ved frokosttid ankommer til landsbyen Store Rise, hvor Rise Bryggeri holder til. På den lille grusvej dukker bryggeriets logo med gråspurven og løven frem på den hvide mur, og duften af maltet byg bølger dig i møde. Rise Bryggeri brygger Ale, en engelsk øltype med kraft og smag, og har blandt andet en (fuldstændigt fantastisk!) valnøddeøl på menuen. Kom med på en ølsmagning, hvor du får smagt på dem alle, og rund af med en frokost i caféen, hvor direktøren Peter Hansted ind i mellem selv står i køkkenet. På frokosttallerkenen kan du blandt andet finde ølpølse fra den lokale slagter, hjemmebagt brød og ærørøget laks. Sådan en tallerken koster 120 kr., og når vejret er godt, kan du nyde den ude i haven under æbletræerne.
Åbent 11-15 i højsæsonen, læs mere på Risebryggeri.dk.

 

LÆS OGSÅ: Vejrø: Den selvforsynende luksusø

 

5. Fynsk velsmag
Lige ved færgelejet i Svendborg ligger Restaurant 5 i Hotel Ærøskøbings gamle lokaler. Her har en englænder med stor kærlighed til Fyn, Jeff Scott Foster, skabt sin egen version af fynsk velsmag efter i flere år at have slået sine folder i Claus Meyers køkken. Til hverdag er Restaurant 5 et usnobbet steakhouse, hvor alt er hjemmelavet fra bunden med primært lokale råvarer. Men vil du have den helt store tur, skal du vælge en Restaurant 5-menu, hvor kokkene kaster los og leger sig igennem en mængde retter, alle sammen komponeret over alt den aroma og velsmag, man kan finde her på egnen. Selv kalder Jeff Scott Foster det for ”laid back gourmet”, og det er lige, hvad det er. Hvis der er plads, så nyd middagen i den lille havestue, hvorfra du kan se færgen lægge til og fra hele aftenen.
Hele pakken med fem retter, inklusive vinmenu og kaffe med avec koster 1100 kr. Men du kan også få en veltilberedt ribeye til 190 kr.

 

6. Chokoladeparadis
Tag cyklen, eller planlæg din rute, når du vandrer af øhavsstien, så du kommer forbi det chokoladefarvede hus i landsbyen Vester Aaby mellem Svendborg og Faaborg. Her ligger Konnerup & Co – en fin og fornem chokoladebutik midt ude på landet. Med chokolade, lavet fra bunden, de lækreste flødeboller, smagsprøver på hylderne og nu også hjemmelavet is, lavet af en tilrejsende amerikansk kok, der har lært sit fag på San Franciscos bedste isbarer. Giv dig god tid, og gå på opdagelse i chokoladeparadiset, hvor du også kan få dig en velbrygget kop kaffe. Vil du helt med bag kulissen, kan du komme på en af de populære chokoladerundvisninger (inkl. smagsprøver), som foregår hver tirsdag og torsdag sommeren igennem.
Tilmelding til chokoladerundvisning foregår på Faaborg Turistbureau eller på 6229 2725. Se mere på Konnerup-co.dk.

 

7. Mød de lokale
Fynboerne har ry for at være milde folk – runde i kanterne, ligesom sproget, og med bred favn til at tage imod de fleste, der gerne vil nyde en bid af herlighederne. Vil du ud og møde en ægte en af slagsen, så gå ind på Meetthelocals. dk, og book en rundvisning hos nogle af de lokale, der har noget på hjerte, og som gerne vil vise deres hjem og fortælle om deres liv på Fyn. F.eks. kan du komme hjem til Eva Vermehren og Bo Egelund, der på deres lille landsted i Sibirien ved Hundstrup arbejder på at blive 100% selvforsynende med grønt fra køkkenhaven og kød fra grisene i skoven og fårene på marken. Samtidigt med at de har et travlt arbejdsliv som hhv. efterskolelærer og læge, vel at mærke. Bo er desuden en entusiastisk motionsløber, og du kan også booke en guidet løbetur, hvor han fortæller om landskabet omkring.
Et Meet the locals-møde koster 30 kr. gennem hjemmesiden plus et symbolsk beløb til værten, alt efter traktement. Meetthelocals.dk.

 

8. Et af de mange slotte
Fyn er overstrøet med smukke herregårde, og på mange af dem kan du komme helt ind og få en smag af den danske landadels liv og færden. Det kan du blandt andet på Broholm Slot, charmerende og overskueligt i sin størrelse, men bestemt royalt og pompøst, når du træder indenfor i de fine stuer, hvor isbjørneskind, kinesiske kaffesaloner og 1600-talsvægmalerier byder dig velkommen. Booker du en overnatning her, står det dig frit for at hygge rundt i stuerne, hvor hele den adelige Sehested-slægts familieportrætter holder et vågent øje med dig fra væggene og kaminhylden. I den tilhørende restaurant kan du spise lokale egnsspecialiteter til frokost og middag, inden du går til ro i din himmelseng. Vil du ud i terrænet omkring, kan du slentre ud ad Eventyrstien, en små tre km fin rute gennem slotsparken med kanaler, holme og vild skovnatur.
Der er sommertilbud på en overnatning inklusive eftermiddagskaffe, treretters gourmetmenu til aften og morgenmad til 1.050 kr. per person. Se mere på Broholm.dk.

 

9. Champagnesmagning
Kan man dyrke vin på Fyn? Ja, det kan man – og det er der flere, der gør. Heriblandt Bente og Carsten Andersen, der laver økologisk vin på deres hjem og vingård Skårupøre Vingård. Begge vinentusiaster, der har taget deres hobby til helt nye højder med en efterhånden stabil produktion af hvidvin og druelikør fra deres 800 vinstokke. Denne sommer har de desuden kastet sig over champagne- kunsten, og Carsten er overbevist om, at de inden længe vil lave landets bedste. I gårdbutikken, som er indrettet i en gigantisk 100 år gammel eddiketønde, kan du også købe Skårupøres økologiske æblevin, lavet efter champagnemetoden – og komme på vinsmagning med hjemmebagt brød og lokale oste til.
Gårdbutikken er åben de fleste dage, og du er altid velkommen forbi til en snak om vin. Se mere på Skaaruporevin.dk.

 

10. Den populære rygeost
På Gundestrup slår mejeristen Jørgen Hoff sine folder. Han vil hellere drikke øl end mælk, og derfor var hans oprindelige tanke udelukkende at blive brygmester på Gundestrup. Han blev dog overtalt til at fortsætte produktionen af den gode, fynske rygeost, og har siden udvidet repertoiret til gode gule specialoste, som er blevet belønnet med flere priser. Øllen brygger han også, og glansnummeret er den specielle Vallebock, som brygges på ostevallen fra produktionen af Svendbo-ost. Det lyder måske besynderligt, men det smager godt.
Du kan købe både ost og øl i det lille, hyggelige mejeriudsalg, som har åbent fra 14-17 på hverdage og fra 10-13 på lørdage. Sæt også kryds i kalenderen den 1. lørdag i september, hvor det er øllets dag, og Gundestrup åbner op for helt nye flasker. Læs mere på Mejeri-bryg.dk.

 

LÆS OGSÅ: Lolland: Den hemmelige ferieø