Lissa Paustian: 'Min største frygt er, at de mennesker, som jeg elsker, går fra mig”

Lissa Paustian: "Min største frygt er, at de mennesker, som jeg elsker, går fra mig”

Journalist Lissa Paustian fortæller ærligt i ny podcast om sine følelser efter bruddet med Andreas, og hvordan hun kan have svært ved at have tillid i et parforhold.

alt.dk logo

Lissa Paustian tog sidste år til Sri Lanka for at deltage i tv-programmet 'Bachelorette'. Her skulle hun forsøge at finde kærligheden – og det lykkedes. Hun fløj hjem til Danmark på en lyserød sky sammen med Andreas. Men efter et år sammen som kærester er de for nyligt gået fra hinanden. 

Og netop at blive ved med at turde give sit hjerte ud, selvom det kan blive knust, taler Lissa åbent og ærligt om i det nyeste afsnit af podcasten, ’Et nyt kapitel’.

Her giver sexolog og parterapeut Ditte Winkel hende gode råd til at finde rundt i kærlighedsjunglen – og ikke mindst at holde fast i sig selv, når forelskelsen rammer.

For Lissa har det altid været vigtigt at anerkende og omfavne, når det gør ondt, og har du lyst til at græde, så græd. Hun er overbevist om, at hvis du ikke forholder dig til de følelser, du har lige nu, og anerkender, at det er sådan, du har det, så rammer de dig bare senere.

”For nogle uger siden, da bruddet var ret nyt, tager jeg hjem til min veninde og ligger på hendes sofa, hvor jeg har en god tudetur. Hendes sofa står ved vinduet, så jeg kan se op i den blå himmel. Jeg ligger og tænker på alle de minder, som jeg har skabt med Andreas i forbindelse med programmet, vores rejser, vores dagligdag sammen og vores hjem sammen. Alle de minder er nu kun mine minder, og ikke nogen jeg længere kan dele med ham.

Og det, som gør mig ked af det, når jeg går ud af et forhold, er, at der er noget historik, der forsvinder med det andet menneske. Jeg ligger bare og tænker på, at jeg har så ondt i mit hjerte, at det fysisk gør ondt i hele min krop. Og så prøver jeg faktisk bare at anerkende, at lige nu gør det ondt, ligesom hvis man har brækket benet. Og det er faktisk noget, jeg synes hjælper.”

Selvom bruddet gør ondt nu, så tror Lissa stadig på kærligheden.

”Jeg vælger at tro på den. Men det er klart, fordi det er så nyt og med den dating- og kærestehistorik, jeg har, har jeg ikke den store tillid til at finde en mand, som faktisk vil mig. Men jeg vælger at tro på kærligheden, og at der er nogen derude, som kan se, hvor fantastisk jeg er, fordi det ved jeg, at jeg er. Den følelse har jeg trods alt ikke mistet.”

Bange for at blive forladt 

I programmet fortæller Lissa, at hun altid har haft svært ved at give sig hen og stole på, at når hun lukker nogen ind, går de ikke fra hende.

”Det er svært for mig at skabe den tosomhed, fordi jeg simpelthen er bange for, at den anden part bryder den. Det er en generel følelse i mig, at jeg er rigtig bange for at blive forladt. Det er min største frygt, og jeg ser den også i mine venskaber. Min største frygt er, at de mennesker, som jeg elsker, går fra mig.”

Derfor vil Lissa gerne blive bedre til at lade være med at overtænke mange ting, når hun er i et fast parforhold. Det kan være tanker om, at det er hende, som gør noget forkert, fordi hun føler, at de tager afstand til hende, eller at det er hende, som ikke er god nok.

Hun er god til at fortælle om sine følelser til sine partnere, men hun kan have svært ved at tro på det, når de siger, at det ikke har noget med hende at gøre. Og det kan blive en irritation for hendes partnere, at hun søger den bekræftelse igen og igen.

”Vores måde at være i livet på og vores tankemønstre er jo på mange måder gjort op af de erfaringer, vi har med os i rygsækken. Så hvis vi har oplevet gentagende svigt, bliver det jo svært ikke at bygge videre på et fundament, som er krakeleret en lille smule, og hvor man forestiller sig, at det kommer til at ske fremadrettet. Du kan sidde med en følelse af at være nervøs for at få tilliden tilbage, men også at blive forladt eller svigtet igen, fordi du måske har svært ved at mærke, hvad der er op og ned,” siger Ditte Winkel.

Hun anbefaler Lissa, at hun arbejder med, hvordan hun indgår i relationen.

”Du må gerne være sårbar og usikker. Du må tage al den plads, du har brug for i forhold til det. Men du skal også mærke, at det modsatte bor i dig i et parforhold. Du er også stærk, handlingsparat og har masser af drive. Der er flere versioner af dig, som du bringer i spil i dit parforhold, så du ikke bare næsten per autopilot overlader det til den anden part at tage styringen. Du skal bare være bevidst om disse følelser,” siger Ditte Winkel.