Tanja Rahm fortæller om livet som prostitueret.
SPONSORERET indhold

Tanja Rahm: Sådan var mit liv som prostitueret

Tanja Rahm er tidligere prostitueret og har skrevet et åbent brev på sin blog til sine tidligere kunder. Et brev, der på sociale medier får enorm opmærksomhed - både fra støttere og modstandere. Her får du hele Tanjas historie. Fra kernefamilie over bordel til en udvej.

Af:: Louise Gade Sig Foto: Jacqueline Fluri
14. mar. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Debatten for og imod købesex raser. Bliver der malet et skønmaleri af livet som prostitueret - eller køres der tværtimod skræmmekampagner mod et erhverv, som vælges frit af selvstændige kvinder? Her får du historien om Tanja Rahm, som brugte tre år af sin ungdom på prostitution – et liv med grænseoverskridende kunder, stoffer og en månedsløn på 70.000 kroner. I dag lever hun i cølibat og har efterhånden fået nok af at beskæftige sig med sex. Vi begynder i en vindueskarm på Amager...

Hun stiller sig op i karmen og kigger flygtigt ud ad det sprossede vindue. Åbner det og manøvrerer sig helt ud i den gabende åbning. Her fra tredje sal kigger Tanja Rahm ned på fortovet på Hannovergade på Amager. Forestiller sig, hvordan hun vil lande. Det er 1. januar, og gaden er øde efter nattens nytårsfester. Ingen vil se hende springe. For lidt over tre år siden gik hun ind i prostitutionsbranchen som en naturlig udvikling efter en barndom med svigt og overgreb fra tilfældige mænd, og efter flere år i undtagelsestilstand har hun fået nok. "Ingen vil savne mig," tænker hun i vindueskarmen. Lige på kanten. I det øjeblik, hun gør mentalt afsæt til at springe, rammer en hengemt fandenivoldskhed hende. Nej. Fandeme, nej.

"Jeg skal vise dem, at jeg kan noget. At jeg duer til noget. At jeg ikke bare er en luder."

Og det fik hun bevist. I dag er Tanja en 35-årig velfungerende og veluddannet kvinde, der har formået at gøre sin fortid til en stærk, faglig fremtid.

LÆS OGSÅ: "Før voldtægten var jeg den sjove pige"

Den første prostitution
En aften ringede 11-årige Tanja og hendes veninde fnisende til "Det frække træfpunkt" 0059. De var alene hjemme, for Tanjas mor havde aftenvagt på en døgninstitution. En mandestemme var pludselig i den anden ende af røret, og Tanja aftalte med stemmen, at de skulle mødes bag Frederiksberg Station en halv time senere. Da Tanja troppede op på det aftalte sted ved midnatstid, stod der ganske rigtigt en mand på omtrent 50 år, og hun gav ham lov. Til at rage og pille, og da han var færdig, stak han hende en 20'er og forduftede.

– Helt firkantet var det første gang, jeg prostituerede mig selv. Bagefter følte jeg ubehag og var enormt flov, men for første gang oplevede jeg følelsen af, at når jeg havde sagt a, måtte jeg også sige b, for jeg følte ikke, jeg kunne være bekendt at skuffe ham, når han nu var kommet helt derhen. Jeg gik med til det, fordi jeg et eller andet sted sikkert ubevidst var klar over, at jeg kunne hente en form for bekræftelse og omsorg, jeg ikke fik derhjemme.

Tanjas mor havde levet i et voldeligt forhold med en mand, som ikke var Tanjas far – han boede derimod for sig selv, var dybt alkoholiseret og så sjældent sin datter. Bogligt var Tanja stærk, men usikkerheden på hjemmefronten gjorde det svært at holde fokus, og smerten indeni voksede sig så stor, at hun i et stumt råb om hjælp slugte sovepiller og kom på en lukket psykiatrisk afdeling som 16-årig. Da hun kort tid efter blev lukket ud, var det til livet i en plejefamilie i St. Heddinge, hvor hun tog en HG på Køge Handelsskole. Op gennem ungdomsårene oplevede hun seksuelle overgreb fra en teenagekæreste, en fotograf, ligesom en patient på psykiatrisk afdeling forgreb sig på hende. Og hun lod dem gøre det. Ligesom det ikke krævede megen overtalelse fra mænd i byen at få hende med hjem i sengen:

– Jeg opdagede, at jeg ved at stille min krop til rådighed fik en følelse af at være noget værd. At jeg havde noget at byde på, noget, mænd havde interesse i, og jeg var desperat efter at mærke, at jeg var værd at elske, selvom det, jeg fik, langtfra var kærlighed, siger Tanja.

Følte sig hjemme
Da Tanja havde taget sin HG i Køge, flyttede hun til Amager og blev fristet af et tilbud. Hendes veninde arbejdede som telefonpige på et bordel og reklamerede for de gode, nemme penge, det kastede af sig. "Jeg gider da ikke sidde og tage telefonen i seks timer for 300 kroner, hvis jeg i stedet kan lægge mig på lagenet og tage 7.000 kroner med hjem," sagde Tanja. Resolut bladrede hun om på Ekstra Bladets bagsider, fandt en klinik i Søborg, som søgte en ny pige og sprang på en taxa. Pigerne var søde, og klinikken var lun og indbydende med stor sofa, stearinlys og varm kaffe og te.

– For første gang i mange, mange år følte jeg, at jeg hørte hjemme, og sagde straks ja til at arbejde hos dem. Jeg gjorde mig ikke de store tanker, for det har altid ligget i kortene, at det var det, jeg skulle, og umiddelbart virkede det ikke så meget anderledes end det, jeg alligevel gjorde i weekenderne, siger Tanja.

Så som 20-årig troppede hun op til sin første vagt på bordellet og tog imod den første kunde iført billigt H&M-undertøj og sorte stiletter. Da telefonpigen lige inden hviskede, "Er du nervøs?" trak Tanja på skuldrene og responderede med et "Næh." Midt i kundeværelset tronede en stor dobbeltseng, og rummet var dekoreret med et virvar af spejle, mens blåblomstrede gardiner og sorte persienner dækkede vinduet. Det tog bare ti minutter."Var det bare det? Det var da det nemmeste i verden," tænkte Tanja. Seks timer senere sad hun i en taxa på vej hjem fra sin første vagt. Med 7.000 kroner i håndtasken. Flyvende.

– Det var en vild følelse at kunne kigge på pengene og se, at jeg var noget værd. Det var helt håndgribeligt. Indtil da havde jeg bare følt mig som en skraldespand.

LÆS OGSÅ: Sådan får du fantastisk sex i aften

Mistede kontrollen
Tanja levede et dobbeltliv, fortalte til sin omverden, at hun tjente penge på at servere, og skiltede ikke med, at hun snildt kunne lave 60-70.000 kroner om måneden. Af frygt for at rende på sine kunder i byen, besluttede hun kun at have sex med ældre, danske mænd på bordellet. De respekterede også reglerne i højere grad end de yngre kunder og indvandrerne.

– Jeg havde en idé om, at på bordellet var det mig, der bestemte og satte grænser: Mændene måtte ikke kysse mig, slikke mig i øret eller røre mig forneden. Og det foregik altid med kondom. Jeg kan huske en dag, hvor en gammel mand på over 50 bestilte gensidig fransk (oralsex, red.). Han blev bare ved og ved og ved med at slikke mig, og til sidst fik jeg en orgasme. Jeg fik det så dårligt med mig selv, og så mig selv udefra: Hvordan kunne jeg ligge med sådan en ulækker, gammel mand og få en orgasme? Bagefter gik jeg ud og brækkede mig af væmmelse. Jeg følte, min krop havde svigtet mig, og får det stadig dårligt ved tanken. Andre prostituerede sagde, at den slags da bare var en rar bonus, men sådan havde jeg det slet ikke. Ingen skulle komme så tæt på mig, for mig var orgasme nydelse og noget privat, og jeg nød ikke at ligge med ham i sengen. De to ting skulle være adskilte, siger Tanja, som fra da af besluttede, at hun aldrig mere ville lade kunder give hende oralsex. Endnu en måde at føle kontrol på. Men som månederne skred frem, gik det op for hende, at hun ikke havde kontrol. En kunde, som Tanja havde afvist, satte ild til en skraldespand i arrigskab, og en anden tog kvælertag på hende under akten.

– Han var helt magtliderlig, tog mig om halsen, klemte til og sagde: "Du bliver ikke bange, vel? Jeg kunne ikke finde på at gøre dig noget," mens han strammede til og slap til sidst. Han var sindssyg og ender nok med at slå en kvinde ihjel en dag, men det blev heldigvis ikke mig.


Da Tanja pludselig valgte et clean cut med stoffer og prostitution, var det, som om hun vågnede fra et frygteligt mareridt.

Leg med stoffer
Sideløbende med jobbet som prostitueret fik Tanja en kæreste, som hun holdt meget af. Og da hun endelig tog sig sammen til at fortælle ham om sit reelle job, græd han. Han hadede tanken om, at så mange andre mænd rørte hende, og hver gang hun kom hjem fra en vagt, gik der flere dage, før han ville røre hende. Deres forhold slingrede, og til sidst måtte de gå hvert til sit.

– Da den stabilitet var væk, havde jeg intet at læne mig op ad, og min verden begyndte at sejle. Jeg arbejdede mere på bordellet, tjente flere penge, så jeg kunne gå i byen torsdag, fredag, lørdag og søndag. Jeg drak hele tiden og begyndte at tage stoffer som en måde at distancere mig fra mig selv og mine følelser på. Det var intenst, og sådan var mit sidste år i prostitutionen, siger Tanja.

For at skaffe penge til stofferne, skulle der serviceres en del mænd. Og var der lidt stille på en vagt, var Tanja pludselig villig til at slække på de stramme regler, hun tidligere satte op:

– Følelsen af kontrol og tanken om, at jeg styrede tingenes gang, holdt jo ikke. Jeg styrede intet. Hvis der var en stor fodboldkamp i fjernsynet, kom der jo ingen mænd, og så var der ingen penge, der kunne fortælle mig, hvad jeg var værd, og det prikkede hele tiden til mit selvværd. Så jeg begyndte langsomt at slække mere og mere på reglerne, siger Tanja.

Det hele kulminerede for hende, da hun sammen med tre andre prostituerede var på et job på SAS Hotellet i København, hvor en flok fyre havde bestilt glædespiger for at kickstarte nattens fest.

– De diskede op med streger og sprut ad libitum, og jeg var den første til at tage for mig. Og da jeg havde sex med en af kunderne på badeværelset i badekarret uden kondom, gik det op for mig, at det var et skråplan. Da mistede jeg den sidste selvrespekt og tænkte: "Nu er der ingen grænser mere." Alting blev mikset sammen, og jeg var ligeglad, siger Tanja.

Hun ringede dagen efter til sin bordelmutter i Søborg og sagde, at hun ikke kom mere. Hun grinede ad Tanja og sagde: "Ja ja, det er et spørgsmål om tid, så kommer I alle igen."

Sex som våben
Men sådan skulle det ikke gå. Tanja kom ikke tilbage. Til gengæld krøb hun ind i et mentalt, sort hul. Og to måneder senere stillede hun sig op i vindueskarmen og overvejede at springe. Men en indre fighter fik hende til at trække sig tilbage ind i lejligheden, cutte kontakten til alle fra prostitutions- og narkomiljøet og udskifte simkortet i mobilen.

– Det var, som om jeg havde levet i et mareridt, og pludselig vågnede jeg. Og til min overraskelse kunne jeg smide stofferne fra den ene dag til den anden.

For at flytte sit triste fokus tog hun en kontoruddannelse med elevplads i Københavns Kommune og derefter en merkonomuddannelse på erhvervsakademiet Niels Brock. Men hun savnede noget – for at læge sit stadig sårede selvværd mødtes hun med mænd fra nettet for at have sex med dem. Hun var sulten efter mænd. Fandt dem på nettet, i byen, og da gulvet i hendes lejlighed trængte til at blive slebet, lavede hun en aftale med håndværkeren om, at han fiksede det næsten gratis mod tre omgange sex.

– Når jeg i dag tænker tilbage på det, tænker jeg: "Det kan ikke være mig, der har været sådan der." Men sådan var jeg. Hvis nogen havde noget, jeg kunne bruge, gik jeg i seng med dem. Jeg var manipulerende, sex var mit våben, og det virkede jo. Men til sidst kunne jeg se, at det hele var blevet for freak-et, siger Tanja, som opsøgte en psykiater, der trin for trin fik hendes selvværd helet og gav hende mod på at tage endnu en uddannelse. Det blev sexologuddannelsen hos Joan Ørting:

– Det virkede oplagt for mig, fordi jeg havde så meget erfaring – ikke med det kærlighedsmæssige, men med det seksuelle. Og jeg tog uddannelsen for at blive klogere på mig selv, studere det følelsesmæssige mellem mand og kvinde og finde ud af, hvad sex også kunne være, for for mig havde sex hidtil været en byttehandel – det var ikke noget, jeg havde af egentlig lyst. Det var noget, jeg byttede for at opnå goder, om det så var omsorg, bekræftelse, penge eller et nyt gulv.

Tanjas flid og gode hoved gav afkast, og som den første på holdet startede hun op som selvstændig sexolog med lokale og hjemmeside og fik hurtigt stor succes. Kalenderen var fuldt booket med klienter, der havde problemer i dobbeltsengen, og Tanja nød rollen som faglig rådgiver, men indimellem indhentede fortiden hende:

– Når jeg havde mandlige klienter, der nævnede, at de gik til prostituerede, fik jeg det dårligt. Jeg var fordømmende og tænkte, "Dit svin, er du virkelig nødt til det?" Jeg måtte være meget bevidst om ikke at lade min egen fortid skinne igennem i min praksis. Gennem mit job som prostitueret var jeg også blevet vildt god til at gennemskue mennesker på alle tænkelige måder. Jeg talte jo rigtigt meget med de mænd, der kom i klinikken, om deres parforhold og koner. Selvom de kom og skulle betale for en seksuel ydelse, fik jeg også et unikt indblik i, hvordan familien Danmark lever. Det har givet mig en stor viden om mennesker, og det kunne jeg i dén grad bruge i mit arbejde som sexolog og terapeut, siger Tanja.

I fem år rådgav hun folk på fuld tid, hun var ekspert på tv og i avisartikler og skrev i 2010 det store opslagsværk "A-Z Kærlighed og seksualitet." Samtidig startede hun virksomheden Center for Sexologisk Rådgivning, der henvender sig til fagpersoner og unge, der kan søge hjælp og vejledning i centret.

Det seksuelle er sekundært
Men Tanja savnede endnu mere substans og en større ballast til at hjælpe klienter med mere komplekse problemer. Derfor er hun lige nu i gang med en masterclass i psykologi og en pædagoguddannelse med henblik på at blive behandler for folk, der har været udsat for overgreb og er vokset op i dysfunktionelle familier.

– Jeg gider ikke høre mere om folks rejsningsproblemer, som hun siger.

– På mange måder er jeg efterhånden fed up af sex, både fagligt og privat. Jeg har ikke haft en mand i mit liv i snart tre år, og jeg elsker det. Jeg nyder at leve i cølibat og tror, det er godt for mig med en lang periode med ro, hvor jeg hviler i mig selv og kan leve uden det bekræftelseskick, som sex gav mig tidligere. Bekræftelsen skal komme fra mig selv.

To gange siden sin tid som prostitueret har Tanja måttet opgive kærligheden til mænd, som ikke kunne acceptere hendes fortid. Men hun er sikker på, at hun en dag vil møde en mand, der ikke dømmer hende, og så er hun ellers spændt på, hvordan hun vil tackle et rigtigt kærlighedsforhold:

– Jeg har svært ved at finde tilliden til mænd. Mænd går til prostituerede – ikke kun for at få noget, som konen derhjemme ikke er med på. Jeg tænker sommetider: "Jeg ved jo, hvordan mænd er." Jeg har set, hvordan de tager løbetøjet på, og så løber de lige ned på bordellet og kommer hjem – helt svedige – til konen, som siger: "Hej skat, var det en god løbetur?" "Vildt god," siger han så og går ud i bad. Det sidder stadig i mig, og det tror jeg altid, det vil gøre, siger Tanja, der trods et professionelt liv som leder og underviser også stadig arbejder på at fornemme og acceptere sine egne grænser.

– Fornemmelsen for, hvor de går, er stadig utydelig for mig, og jeg øver mig. De er gennem tiden blevet overskredet så mange gange, at jeg ikke ved, om de nogensinde bliver helt klare for mig igen. I forhold til det seksuelle kan jeg mærke, at jeg har svært ved at få orgasme. Tidligere havde jeg det sådan, at hvis jeg ikke fik noget ud af et samleje, så fakede jeg hellere for ikke at gøre manden ked af det. Det har jeg lovet mig selv aldrig mere at gøre. Jeg har altid villet please alle, men det er slut nu.

Samfundet er dybt seksualiseret
Efter mange år i sexbranchen – som både udøvende og teoretiker – har Tanja været vidne på første række til samfundets behandling af emnet.

– Vi lever i et samfund, som er meget farvet af seksualitet. Hele tiden. Der er enormt meget fokus på, hvordan man får mere og bedre sex, både ude og inde og oppe på taget. På den måde kommer sex udadtil til at fylde mere end kærligheden, og det ærgrer mig langt ind i sjælen. For først når man har forståelsen af sig selv som menneske, kan man finde ud af, hvem man er som seksuelt væsen. Det seksuelle er sekundært, det er vigtigt at huske på, og det har taget mig mange år at komme til den erkendelse.