Maren Uthaug
Foto: Kajsa Gullberg Maren Uthaug

Maren Uthaug om at være mor

Tegner Maren Uthaug om at være pinlig mor: “Never ever ansigt på skrævbilleder”

Tegner og forfatter Maren Uthaug, 44, kendt for Politiken-tegneserien Ting jeg gjorde, kan tegne sig ud af alt, selv døden. Men hun er dårlig til at cracke jokes og kalder sig selv en rodekassemor.

Bliver du aldrig stresset af at skulle lave en tegning hver dag hele året?
– Der er mange ting, der stresser mig: Forældre-intra, børnefødselsdage, korrekturlæsning af en 300 siders roman, oprydning, madlavning osv. Men striber stresser mig aldrig. Jeg elsker at lave dem og hygger mig med det hver eneste dag. Jeg kan mærke et snert af pres op til ferier, hvor jeg skal levere dobbelt så mange. Men så brygger jeg lidt ekstra kaffe og køber en pose lakrids. Det lyder måske lidt irriterende, men tænk på at alt det, jeg er virkelig skod til fra opremsningen ovenfor.

Hvad er dit bedste råd til en, der gerne vil tegne?
– Opret en profil på Instagram, Snapchat, en blog, hvad som helst, hvor du blotter dig selv og din kunnen. Og lav så en bindende aftale med dig selv om, at du skal lægge en tegning på hver dag. Ja, hver eneste dag. Du får øvet dig, du får lært at arbejde under pres, og du lærer ikke at være så sårbar, når nogen for fjerde gang siger, at du er fuldstændig pinligt talentløs. Når det sker, græder du lidt. Og så laver du en tegning om det næste dag. Sæt i gang!

Hvilken situation ville du aldrig kunne tegne?
– Min mor døde sidste år, og jeg troede ikke, jeg ville kunne tegne noget på det det. Men et halvt år efter gjorde jeg det alligevel. Så måske er der ikke noget, jeg ikke ville kunne tegne mig ud af?

I denne måned har vi fokus på feminisme. Hvem er din yndlingsfeminist?
– Jeg kan faktisk godt lide alle feminister. Nogle er selvfølgelig lidt mere anstrengende end andre. Især kan jeg få lidt åndenød over dem, der er hoppet på krænkelsestoget, men så kan jeg jo bare lukke bogen, mute dem på Facebook eller slukke fjernsynet. Bedst kan jeg lide dem, der elsker sex, har humor og LEVER deres overbevisning i stedet for at sidde på Facebook og være sure over ting.

Hvordan vil du beskrive dig selv som mor?
– Kaotisk og lyttende, kaotisk og kærlig og kaotisk og altid klar med en hundredekroneseddel, hvis de har brug for det.

LÆS OGSÅ: "Jeg troede, at livet lå i dramaet. Nu ved jeg, at det ligger andre steder"

Hvad vil du gerne give videre til dine børn?
– At de skal tage hensyn til andre mennesker og derudover kan gøre, hvad fanden de vil. De må godt cykle på fortovet, men hvis der kommer nogen gående, skal de straks stå af.

Hvordan ruster du din børn til den digitale virkelighed, de vokser op i?
– Ved at de aldrig må skrive grimme ting om andre, skal slå den der funktion fra, hvor man kan se, hvor de opholder sig lige nu, og når de en dag kommer i den alder, hvor de får lyst til at sende billeder til nogen af eget skræv, så never ever ansigt på skrævbilleder.

Du har kaldt dig selv for rodekassemor. Hvorfor?
– Det var ment som en forklarende historie til mine børn, som går ud på, at de stod så langt tilbage i køen, da der skulle uddeles mødre, at der ikke var flere tilbage, da de kom frem. Derfor måtte de i rodekassen og finde en. I rodekasser kan man være både være virkelig heldig og virkelig uheldig. Altså er der ting, hvor de er meget heldige ved at have mig som mor. Men bestemt også ting, hvor de er ret uheldige.

Hvilket område af dit liv har du mest styr på?
– Mit arbejde. Jeg misser aldrig en deadline. Ved præcis, hvad jeg skal aflevere hvornår og er enormt sirlig med alt, jeg laver. Alt inden for mit arbejde føles nemt. Alt ud over arbejde føles udfordrende.

Hvad er hemmeligheden bag din succes?
– Flid. Jeg knokler. Intet overnaturligt eller heldigt her. Jeg arbejder konstant.

Hvor meget betyder anerkendelse for dig?
– Det betyder mest af alt, at jeg kan blive betalt for at have det arbejde, der passer bedst til mig. Derudover er det da sjovere at holde et foredrag for 100 end for tre. Men anerkendelse ændrer jo ikke ved det daglige liv. Jeg skal stadig tidligt op og passe mit arbejde.

Hvornår er du mest pinlig?
– Jeg synes ikke, særlig mange ting er pinlige. Jo, nogle gange går jeg helt i lillesøstermode og tør ikke spørge ekspedienten om hjælp. Omvendt er jeg glad og pinligfjollet på restauranter eller råbegriner med mine børn i metroen. Eller det synes de selvfølgelig straks er pinligt, og så er det bare mig, der står der og skaber mig.

Hvornår er du sjovest?
– Når jeg sidder helt stille ved min computer og finder på. Jeg er ikke typen, der cracker jokes til middagsselskaber, eller når du møder mig i supermarkedet. Jeg tror, folk vil blive overrasket over, hvor kedelig jeg egentlig er.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview