Et fængsel kun for kvinder er ikke løsningen, mener Kate Maria Vinther
SPONSORERET indhold

Kate var selv fængslet: Advarer mod kvindefængsler

Hver fjerde kvindelige indsat i de danske fængsler har opleve at blive seksuelt chikaneret. Det viser en undersøgelse foretaget af Kriminalforsorgen. Er løsningen et fængsel kun for kvinder?Det vil være en katastrofe, mener Kate Maria Vinther, der selv er tidligere indsat.

Af: Tilde Mariann Andersen Foto: Alamy
19. jun. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Debatten er føget frem og tilbage de sidste dage i de danske medier, efter Jyllands-Posten tidligere på ugen omtalte en endnu ikke offentliggjort undersøgelse foretaget af Kriminalforsorgen. Ifølge Jyllands-Posten viste undersøgelsen blandt andet, at hver fjerde kvindelige indsat har været udsat for seksuel chikane under fængselsophold. Avisen har selv været i kontakt med indsatte kvinder, der fortæller om tilråb, berøringer og endda voldtægt fortaget af mandlige indsatte.

Det har fået justitsminister Karen Hækkerup (S) til at overveje idéen om at oprette et kvindefængsel.

- Chikane er i sig selv alvorligt, men de kvindelige indsatte risikerer også i de blandede fængsler at blive bragt i sårbare situationer, hvor de for eksempel prostituerer sig selv for at få rusmidler eller bliver afhængige af mandlig beskyttelse," siger justitsministeren.

LÆS OGSÅ: Maries børn kom med hende i fængsel

Social isolation
Kate Maria Vinther er selv tidligere indsat og er i dag direktør for organisationen Det Lærende Fængsel. Hun mener ikke, det er en god idé at lave et fængsel kun for kvinder.

- Når du skal afsone en lang dom, bliver du placeret i et lukket fængsel. Der er du i forvejen meget isoleret. Lad os sige, det er en kvindeafdeling: Der er typisk 25-28 celler, og der er måske to eller tre af de indsatte, der er på samme niveau som dig: Du har jo ikke samme interessefelt som folk, der sidder og tager stoffer, hverken intellektuelt eller åndeligt, siger hun.

- Det er fuldstændigt umuligt at sidde på en afdeling med mange kvinder, der er belastede af stofmisbrug. Der er larm, der er slåskampe, og man er nervøs for at gå på toilettet eller i bad, for der ligger kanyler rundt omkring. Det vil være en katastrofe for de indsatte, der går ind i en socialiserende proces og gerne vil skabe forandringer i deres liv. De vil opleve en større social isolation, end de gør i dag, siger hun.

For Kate Maria Vinther betød det, at hun frivilligt isolerede sig fra sine medindsatte. Hun gik i gang med en uddannelse, og for at få ro til at studere og udvikle sig, holdt hun sig for sig selv.

- Det vil sige, du ikke har nogen at snakke med. Der er ingen at snakke med, når du er ked af det, ingen at snakke med, når du går igennem de processer, man går igennem sådan er sted.

Det har blandt andet betydet for hende, at hun har svært ved at være sammen med andre mennesker i dag.

LÆS OGSÅ: Dilemma: Sexchikane - eller er du bare snerpet?

Intrigante kvinder
I et fængsel med både kvinder og mænd vil miljøet være bedre - for begge køn - mener Kate Maria Vinther.


- Kvinder har en eller anden positiv indflydelse på hele afdelingen, for mændene bliver mindre grove. De har en anden adfærd, når der er kvinder omkring dem, forklarer Kate Maria Vinther, der selv har prøvet at afsone på både blandede afdelinger og rene kvindeafdelinger.

- Der sker noget med kvinder, når der kun er kvinder. Der er intriger, og det bliver hysterisk. Hvor kvinder er meget intrigante, er mændene bedre til at sige tingene lige ud. Derfor er det godt at blande de to kvaliteter med hinanden.

I stedet for at løse problemerne ved at opdele mænd og kvinder hver for sig, mener Kate Maria Vinther, at der bør bruges ressourcer på mentorordninger og tilbud, der matcher de indsattes individuelle behov.

Danmark adskiller sig fra de fleste andre lande, hvor det er normal praksis at dele mænd og kvinder op hver for sig under afsoning af en fængselsdom.

Det har tidligere været på tale at oprette et kvindefængsel i Danmark. Senest var i 2012 efter en lignende rapport var blevet offentliggjort, men dengang blev idéen skrinlagt.

I Folketinget støtter Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, De Konservative, Enhedslisten og Liberal Alliance op om idéen, mens DF og Venstre er skeptiske. Justistminister Karen Hækkerup (S) vil diskutere muligheden for at oprette et kvindefængsel med Folketingets retsudvalg efter sommerferien.