prins joachim og hans familie føler sig udstødt af kongehuset
SPONSORERET indhold

Konflikter i familien: Her er ekspertens bud på, hvordan I løser det

Det kan være svært, hvis der opstår splittelser i den allernærmeste familie, som der i øjeblikket gør i det danske kongehus. Her gør specialist i klinisk børnepsykologi Ulla Dyrløv dig klogere på, hvordan I kan håndtere konflikter i familien.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Henrik R. Petersen / HER&NU
30. sep. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Der er i øjeblikket uro i det danske kongehus, hvor prins Joachim og særligt hans børn føler sig udstødt.

Nikolai, Felix, Henrik og Athena skal ikke længere skal tiltales som prinser og prinsesse, og selvom mange måske skulle tro, at det blot handler om formelle titler, så er det noget meget større, der står på spil, siger Ulla Dyrløv, specialist i klinisk børnepsykologi. Det handler om følelser – og der er mange af dem.

”Det er helt tydeligt, at der er en konflikt, og at det er en konflikt, der er meget følelsesladet. Der er følelser involveret, og det er der altid, når det handler om familier. I det her tilfælde er det så ovenikøbet både det private og professionelle, der bliver blandet sammen, hvilket gør det endnu sværere,” fortæller hun.

”Når familier søger hjælp til konflikter i arvesager, handler det ikke om penge, når det kommer til stykket, og det er, i mine øjne, heller ikke dét, der er på spil her. Det her handler ikke om de titler, som de skal give afkald på, men nærmere de stærke følelser, der er kommet i klemme.”

Læs mere: Når familien går itu: ”Den største fejl, man kan begå som forældre, er ikke at kunne sige undskyld”

Følelsesfulde familier

At der er store følelser involveret, undrer ikke Ulla Dyrløv. For ifølge hende er familien for mange det allernærmeste og et sted, hvor man finder særlig tryghed. Men derfor er det også et sted, som kan være særligt skrøbeligt:

”Forældre er tit et ryglæn for sine børn, og der hvor man altid kan gå hen. En krigsfri zone. Derfor giver det ofte uro, som hvis der kommer konflikter i familien, for hvor skal man så gå hen efter trøst og forståelse? Når det tilmed føles, som om de gør én ondt, så bliver det virkelig svært,” fortæller hun.

”Det er som oftest virkelig svært, når der kommer brud i voksne familier, fordi der er noget, der trækker tråde langt tilbage til barndommen - og det kan der jo også være her, men det vil jeg selvfølgelig gerne understrege, at jeg ikke ved noget om. Lige nu er der kun én, der kan rode bod på det for prinsen, og det er moren. Det er en meget hård vej, og der skal sluges nogle kameler undervejs.”

Under gulvtæppet

Der kan være mange grunde til, at en familie ender i konflikter, men Ulla Dyrløv peger på særligt én genganger blandt dem, som hun møder i sit virke, nemlig mangelfuld eller utydelig kommunikation.

”Det kan gå galt, hvis man alt for mange gange fejer ting ind under gulvtæppet. Man får ikke sagt, hvordan man reelt har det med nogle ting, eller at man ikke føler, at der bliver lyttet, når man siger, hvordan man har det. Så når man ikke får talt sammen om tingene, og der bliver tvivl om sine forældres kærlighed, kan det gå skævt” siger hun og pointerer én ting:

”Jeg vil også sige, at konflikter er fuldstændig naturlige - og det er næsten mere mærkeligt ikke at have dem bare engang i mellem. Vi lever i et samfund, hvor konflikter helst skal gemmes væk, men det skal de ikke - de skal bare håndteres ordentligt.”

Hvordan du bedst tager hul på konflikten i familien, giver Ulla Dyrløv sine bedste bud på herunder.

Håbet

Ulla Dyrløv var i en årrække ekspert på tv-programmet ’Aldrig for sent’, hvor hun hjalp mennesker, der af forskellige grunde ikke længere havde kontakt til et familiemedlem, med at få afklaret, hvorvidt de ønskede at genoptage kontakten. At der er mulighed for forsoning i de royales tilfælde, er hun dog ikke i tvivl om.

”Jeg står stadigvæk ved, at det aldrig er for sent. Der er nogle steder, hvor det er nødvendigt, at man bryder kontakten, men jeg mener, at der er håb for, at Kongehuset internt – og andre, der står i lignende situationer – finder hinanden igen. Følelserne skal bare håndteres ordentligt og ikke fejes under gulvtæppet,” understreger hun. 

”Jeg vil anbefale, at man altid – og så hurtigt som muligt, får mødtes og talt sammen om det. For jo længere tid, der går, desto sværere bliver det. Men så længe, der er liv, så er der håb.” 

Anbefalet til dig