72 Hour Cabin Dalslands Aktiviteter

Foto: Dalslands Aktiviteter Sov i en glashytte hos Dalslands Aktiviteter, nyd nordlys bag panoramavinduer eller sejl rundt med en flydende husbåd! I den skandinaviske natur gemmer der sig mange flotte getaways.

Til lands, til vands og i luften: 11 unikke overnatningsmuligheder i den skandinaviske natur

Lad dig svøbe af naturen med unikke overnatningsmuligheder i Danmark, Sverige og Norge. ALT.dk guider dig til nogle af de mest magiske oplevelser i den skandinaviske natur.

OBS: Denne artikel er skrevet før coronavirus, og det anbefales derfor at tjekke hjemmesiderne for de enkelte overnatningsmuligheder for at blive klogere på evt. ændringer. Hold dig i øvrigt løbende orienteret om myndighedernes anbefalinger.

Forestil dig, at du ligger i en lun sovepose. Over dig skinner stjernerne på den anden side af det glastag, der holder dig tør og fri for insektbid. Det eneste, du kan høre, er lyden af træer, der svajer i vinden, og bølger, der bruser.

Lyder det som noget for dig? Så er du ikke alene.

Overnatninger i kyst- og naturområder har nemlig kronede dage i Danmark og hos vores nabolande i Norden.

Således kunne Dansk Kyst- og Naturturisme i starten af året melde, at antallet af overnatninger i den fri natur har haft endnu et rekordår herhjemme og nu står for mere end 50 procent af den samlede vækst i dansk turisme.

Og med en stigende interesse for at stresse ned med fuglefløjt og græs under træerne, bugner det også med nye og unikke overnatningsmuligheder, hvor du kommer helt tæt på den vilde, skandinaviske natur. Omgivelser, der efter sigende skulle være ret så beroligende for vores sind.

Du kan både sove i hytter, der er i niveau med trækronerne, opleve nordlys fra sengekanten eller kigge stjerner fra en glashytte med udsigt over vandet.

Vi har samlet nogle af de mest unikke overnatningsmuligheder i både den danske, svenske og norske natur, hvor klimaaftrykket kan holdes på et minimum, og hvor mobiltelefoner og computere er bandlyst.

OBS: Vi tager forbehold for prisændringer. 

LÆS OGSÅ: Fem populære storbyer, du kan besøge med tog

LÆS OGSÅ: Rejs klimavenligt: ”Der er ingen grund til at lægge hjernen på hylden, bare fordi vi holder ferie”

Danmark

Løvtag

Løvtag
Foto: Søren Larsen / Løvtag

Mariager Fjord har smuk natur, en sjov klatreskov, vand og historie. Og så har byen også en af Danmarks måske fineste hytteoplevelser. Få de lyse timer til at gå med vandring, fisketure eller cykelruter, inden du tager en velfortjent pause i de lækre trætop-hytter hos Løvtag, der har alt, hvad et skandinavisk designerhjerte begærer.

De arkitekttegnede hytter er alle splinternye – faktisk står kun én ud af i alt ni hytter færdigt i sensommeren 2019 – og så er de alle udstyret med en tagterrasse, der strækker sig otte meter over jorden. Lækkert, luksus og temmeligt uforstyrret.

Hav dog in mente, at det langt fra er gratis at bo bekvemt og stilsikkert i den danske skov. Èn overnatning for 1-2 personer koster 2.750 kroner inklusiv let morgenmad. Til gengæld peger alt i retning af en overnatning med velvære.

Book en overnatning hos Løvtag her.

Øhavsshelters, Naturturisme

Det sydfynske øhav er ikke bare et af landets smukkeste steder. Det har også nogle af landets sejeste, arkitekttegnede sheltere.

De i alt 40 Øhavsshelters er bare fire år gamle og kan findes på 19 forskellige placeringer langs kysten, hvor udsigten er allersmukkest. Og så er det ganske bekvemt, at de små shelters er designet, så de kan yde ly i al slags dansk vejr - de kan nemlig både lukkes helt eller åbnes delvist. Mens nogle af shelterne er store nok til også at huse små borde og bænke, er andre designet, så de lige nøjagtigt kan indeholde to mennesker og deres bagage.

Du kan booke shelterne med de karakteristiske, små vinduer hele året rundt – uanset regn, sne og slud – til den meget symbolske sum af 30 kroner per person. Det kunne f.eks. være til din næste vandretur langs Øhavsstien?

Book en overnatning i et Øhavsshelter her.

Trætophytte, Ryegaard

Bare 49 minutter fra Rådhuspladsen i København finder du den fine trætop-hytte i fredede Ryegaard Dyrehave, der emmer af dansk sommer og skandinavisk æstetik. Både tag og vægge er delvist lavet af glas med kig til himlen, så du kan falde i søvn til stjernerne, og interiøret er i bedste (luksus)sommerhusstil. Hyggeligere bliver det næsten ikke.

Hytten er forbundet med en anden hytte gennem en stor udendørsterrasse, hvor I kan nyde skovens stilhed og fuglenes fløjt, når vejret tillader det. Den anden hytte bruges kun til møder og vil ikke være i brug, når der er overnattende gæster, så I har hele området at boltre jer på.

Som med de fleste andre luksuriøse hytter på denne liste, er det ikke billigt at bo pænt og i niveau med trækronerne. For en romantisk overnatning med morgenmad i trætop-hytten skal I af med 5.000 danske kroner.

Book en overnatning i trætophytten i Ryegaard Dyrehave her.

Sverige

72 hour Cabin

Dalslands Aktiviteter
Foto: Dalslands Aktiviteter 

Drømmer du om at sove under åben himmel uden at blive våd, kold eller spist af insekter? Kom helt tæt på Sveriges smukke natur i et af de i alt otte, smukke glashuse, der beviseligt har fået stressede menneskers blodtryk, stressniveau og hjerterytme til at falde efter bare 72 timer.

De spektakulære glashuse er fordelt rundt omkring i området Dalsland og er alle skrabet fra alt overflødigt. Tilbage står blot en seng, så du kan sove blødt og omgivet af grønt. Overnat under (næsten) åben himmel på den privatejede ø Henriksholm, der i alt har fem glashuse, eller på halvøen Laxsjön nær Baldersnäs, hvor endnu to glashytter er placeret på hvert sit højdepunkt med udsigt til søen.

Den mest spektakulære udsigt får du imidlertid fra glashuset ved Dalslands Aktiviteter, hvor du også kan booke dig ind på spændende oplevelser i det nærtliggende oplevelsescenter.

Priserne varierer fra sted til sted. Tjek priser og ledighed hos enten Henriksholm, Baldersnäs eller Dalslands Aktiviteter.

Husbåd, Naturbyn

Naturbyn
Foto: Thomas Peterson / Naturbyn

Ægte, svensk naturidyl, træhytter med patina og lune, uldne tæpper. Naturbyns hytter er fyldt med karakter og charme, der vil gøre enhver naturnørd forelsket. Her hugger du selv dit brænde, laver mad over bål og tager kanoen på opdagelse i søen.

Naturbyn huser tre forskellige hytteoplevelser – i luften, på land og til vands. I skovhytterne får du ro, autencitet og smuk udsigt, mens du i træhytterne vågner med udsigt over trætoppe og sø og med en bygning, der svajer roligt i vinden.

Den mest spektakulære oplevelse er dog den flydende husbåd, der lader sig flytte af strøm og vind. Her vågner du hver dag til en ny udsigt, mens du kan lune kolde legemsdele over et bål på dækket, inden du tager på kanotur i søen. Idyllisk, ikke?

Priserne varierer fra 1.795 til 2.395 svenske kroner per nat. Husbåden er den dyreste oplevelse.

Book en overnatning hos Naturbyn her.

The Air Castle, Urnatur

Kravl op ad den snoede vindeltrappe, der gror ud af et nåletræ, og lad benene bære dig videre op ad gangbroen til denne smukke trætop-hytte, dybt i den stille, sydsvenske skov. Her er ikke meget mere end en seng, to stole og en pejs – det allermest nødvendige til jeres tur væk fra stres og jag. Gå på opdagelse blandt nåletræerne, alliér jer med gode brætspil og gem telefonerne langt, langt væk.

Urnatur har mange fine hytter til ethvert behov, men The Air Castle overskinner dem alle. Med 3.300 svenske kroner per nat er prisen umiddelbart i den dyrere ende, men til gengæld er alle måltider inkluderet. Book et ophold med egne opdagelser, eller skej ud og tilføj sauna, yoga og SUP-bræt til budgettet.

Book en overnatning i The Air Castle her.

Lofthus, Bergaliv

Bergaliv
Foto: Bergaliv

Nåleskov så langt øjet rækker og dit helt eget, private tårn, hvor du kan bruge timer på at spejde over trætoppene. Lofthuset i Bergaliv er minimalistisk living med knivskarp, skandinavisk præcision, og her kan du uden tvivl komme helt ned i gear.

Lad telefonen blive derhjemme, pak gode vandrestøvler og vamset hyggetøj, og brug dagene på at gå på opdagelse i den omkringliggende skov. Morgenerne kan du udnytte med meditationen på den overdækkede ”tagterrasse”, der gør sig godt i både sol og sne. 

Den lille hytte er ganske vist en anelse mere luksus, end den er autentisk, og derfor passer den perfekt til dig, der gerne vil nyde livets gode glæder og den smukke, svenske natur. Hele herligheden får du for 1.975 svenske kroner for 2 personer inklusive morgenmad og én spa-dag.

Book en overnatning i Lofthuset hos Bergaliv her

Norge

Sjøhytterne, Manshausen

Det bliver muligvis ikke smukkere end hytterne på øen Manshausen i Nordnorge. Her er de skandinaviske linjer knivskarpe og i fin forening med den vilde natur og de rå klipper, der omkranser hytterne. De er indrettet med god plads, store panoramavinduer, der gør sig ekstra godt i nordlys, og frie, smukke vidder. Få ro til hovedet og nyd stilheden i denne arkitektoniske perle, hvis spids hænger fit ud over klippekanten, så intet forstyrrer din udsigt.

Trænger kroppen til mere end blot mental og arkitektonisk velvære, kan du også hoppe en tur ned i badstuen eller møde nye mennesker i fælleshuset. Allerførst skal du dog gå på opdagelse i den smukke natur, der med sikkerhed vil tage vejret fra dig.

Hver af søhytterne har fire sengepladser, og priserne varierer fra 1.850 til 2.250 norske kroner afhængig af sæsonen. Dertil skal du medregne, at du (selvfølgelig) skal både dykke, sejle, fiske, ro i kajak og cykle, når du kommer forbi. Skal du ikke?

Book en overnatning hos Sjøhytterne på Manshausen her.

Skåpet, DNT Hyttebooking

Skåpet
Foto: Pressefoto / DNT Hyttebooking 

Det tager omtrent en time og ti minutter at gå de sidste 6 kilometer gennem det smukke, norske fjeld for at nå ind til de små, arkitekttegnede hytter, der nok er sparsomt indrettet, men som vinder på den udsigt, de inviterer med indenfor. Modsat mange andre af hytterne på denne liste, har Skåpet i Stavanger åbent hele året til dig, der elsker vintersæsonen og den bidende, norske kulde.  

Nyd bjerglandskabet over en flaske vin og ånd ud. Her er så simpelt, at du kan koncentrere dig om alt det, der er vigtigt her i livet. Det kunne for eksempel være en tur i udendørsbad efter en lang dag med vandring i fjeldet.

En hytte med op til fem sovepladser koster 1.400 norske kroner per overnatning, medmindre du er medlem af Stavanger Turistforening.

OBS! Hvis du booker hytte 4 eller 5, kan du tage din hund med på natureventyr!

Book en overnatning hos Skåpet her.

Tretophyttene

Himmelhytten
Foto: Himmelhytten / Tretophytterne

Læg vejen forbi Brumunddal, ikke langt fra Lillehammer, hvor vinteren er et paradis af sne, og sommeren er enhver vandres drøm. Her sørger Tretopphytter for, at du kan overnatte i trækronerne, f.eks. i den flotte Himmelhytte eller i Bjørk-hytten, som er i to etager og er fuldt vinterisoleret - hvilket jo ikke er helt uvæsentligt med vores skandinaviske temperaturer.

Sov i dobbeltsengen, eller snup hemsen, hvor glastagene giver dig udsigt til nattehimlen. Flere af hytterne er desuden omringet af en veranda, så du kan jagte solen alle døgnets timer - når du altså ikke tager på sejltur i den kano, der følger med.

Brug også dagene på de mange andre oplevelser, der er tilknyttet hytten. Det kunne f.eks. være en ridetur, hundeslædetur eller en skitur. Du kan også blot snuppe cyklen eller fiskestangen.

En overnatning i trætop-hytten Bjørk koster mellem 3.000 og 5.000 kroner, men der er også mulighed for at booke en af de andre trætop-hytter til færre penge. Se mere på hjemmesiden.

Book en overnatning i Bjørk-hytten her.

Arctic Dome, Visit Narvik

Arctic Dome
Foto: Visit Natvik

Her er en oplevelse af de mere luksuriøse og helt uforglemmelige. Book en overnatning i en af de populære domes: En teltkuppel med stort vinduesparti, der – hvis du er heldig – lader dig sove med udsigt til en af naturens smukkeste fænomener: Nordlys.

Domen er hyggeligt indrettet med alt, du behøver til en uforglemmelig oplevelse. Lige fra lune dyner til bløde rensdyrskind. Køkken, bad og bål kan også findes på området, som byder på noget af Narviks fineste natur.

Priserne starter fra 3.490 norske kroner per nat, så oplevelsen er absolut ikke i den billige ende. Dertil kommer, at det heller ikke er den mest autentiske oplevelse på denne liste, men det er måske en af de mest luksuriøse naturoplevelser, du kan få - særligt, hvis himlen bestemmer sig for at lyse grønt.

Book en overnatning i Arctic Dome her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Lister og Camping