Irriterende svigermor
Foto: Stockbillede, Getty Images Vibeke Dorph svarer på spørgsmål omkring irriterende svigermødre i Hjemmets brevkasse.

Vibeke Dorph om irriterende svigermor

Kære brevkasse: Min svigermor plager livet af mig

Hvordan håndterer man en irriterende svigermor? Dette svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

Jeg er gift for anden gang på 10'ende år. Jeg har et godt forhold til min eksmand og hans familie, til gengæld har min „nye" mand en mor, der er en prøvelse.

Hun er typen, der har en mening om alt. Når hun er på besøg her, vil hun gerne både bestemme, hvornår vi skal spise, og så står hun gerne og småsnakker (læs: holder øje med mig), mens jeg laver mad og har også gerne her en mening om, hvad jeg serverer til middag.

Nu har vi lige overstået julen, som i år blev holdt med min familie. Derfor besluttede vi os for en efterjul med min svigermor og svigerfar, hvor min voksne datter i øvrigt også kom hjem. Da de ankom, talte min svigermor som altid næsten udelukkende til min mand. Mens min mand labbede det i sig, gik vi andre rundt og følte os usynlige. En stor del af besøget gik med, at min svigermor beklagede sig over, at de ikke var med til vores juleaften.

Senere på aftenen begyndte hun så at tale nedsættende om min eksmand, som hun finder uduelig, og som hun ikke bryder sig om, at jeg omgås. Det var ikke rart, især fordi min datter jo også var til stede. Jeg meddelte derfor klart ud, at hun skulle stoppe, hvorefter stemningen var ødelagt.

Lige nu har jeg lyst til at foreslå, at min mand fremover besøger sine forældre hos dem selv, eller at jeg ikke er hjemme når de kommer. Hvad tænker du?
G.F.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Skal jeg sladre om min nabos affære?

Vibeke Dorph svarer

Jeg tænker, at din svigermor da godt nok trænger til at blive sat på plads, så hvor er det dog godt, at du tør og får gjort det. For hvor er det provokerende, når hun konstant og hele tiden buser frem med sine meninger om det ene eller andet. Hun lyder jo som den type hæslige svigermødre, man ellers kun træffer i tegneserier og på film!

Jeg kan da heller ikke lade være med at undre mig over, hvor din mand er i alt det her. Når hans egen mor er så svimlende forelsket i ham, kunne han så ikke sørge for at underholde hende, så du får fred til at lave mad?

Og når hun kommer med sine upassende meninger om dit heldigvis gode forhold til din datters far, så burde han altså også være den, der satte hende godt og grundigt på plads. Det er en smule fejt og meget umandigt, når han overlader det til dig, især fordi jeg faktisk tror, at hans ord vil ha' vægt.

Som sagt i indledningen af mit svar, så synes jeg dog, at du pt. gør det eneste rigtige, når din svigermor går for langt, og du siger fra. Du skal endelig ikke kaste benzin på konflikten ved at holde dig væk eller lave andre slags scener. Du skal bare blive ved med at sætte hende på plads, på et tidspunkt tænker jeg nemlig, at det vil have samme effekt, som når man opdrager på et barn. Man bliver ved med at sige det samme igen og igen, for så en dag at opdage, at det, man siger, langt om længe er sivet ind.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse