10 gode råd til børnefødselsdagen
Foto: Nima Stock Hvem skal med? Hvad skal de lave? Der er masser at tage hensyn til, når der skal holdes fødselsdag for ungerne.

10 gode råd til børnefødselsdagen

Sådan bliver fødselsdagsfesten en succes

Her får du 10 uundværlige tips, der er værd at læse, inden dit barns gæster tropper op.

1. Få lillebror passet

Få endelig fødselarens små søskende passet, så du ikke har et barn på armen, samtidig med at du skal varte 20 forventningsfulde fødselsdagsgæster op. Det er både rarest for lillebror, fødselsdagsbarnet og dig selv!

2. Vær 3-4 voksne

Få gerne både din mand, søster, mor og veninde på banen. Det er guld værd at være mange voksne til det store ryk-ind – så er I både nogle til ‘drift’ og til ‘omsorg’. Der bliver rigeligt at se til, når der både er nogen, der beder om mere kage, saftevand, skal tisse, fortælle noget sjovt og skal have hjælp til at åbne en gave – samtidig.

3. Væk med favoritlegetøj og farlige sværd

Stil det legetøj væk, som dit barn ikke har lyst til at dele. Og forbered ham på, at det legetøj, der ligger fremme, må gæsterne lege med. Lov også din fødselar, at du nok skal hjælpe med at rydde op, finde det hele og samle lego, der går i stykker, når gæsterne er gået. Gem i øvrigt kassen med sværd og skjolde laaangt væk, hvis du ikke magter et par kæmpende knægte i tre timer i træk.

4. Planlæg en skattejagt

Det er dejligt at være udenfor, når vejret er mildt, og en skattejagt er et sikkert hit til børnefødselsdagen. Det kan være en god ide enten at starte med at være udenfor eller slutte af med det. Det tager lang tid at få overtøj på, hvis det stadig ikke er varmt nok til, at I bare kan løbe ud uden.

5. Lav små slikposer

Slikposer er en klassisk skat at runde skattejagten af med. Er det børnehaven, I får på besøg, så hør pædagogerne, om I må give dem en lille slikpose. Lav gerne et par ekstra slikposer, hvis der kommer børn, som har glemt at melde sig til.

6. Forbered aktiviteter

Det er vigtigt, at du på forhånd har planlagt nogle aktiviteter, så du kan hive en kanin op af hatten, når den fri leg bliver til uro. Noget, der kan få dem samlet og er mere roligt. Afbryd ikke børnene, så længe den fri leg kører på skinner, men kun hvis du mærker, at de bliver rastløse.

LÆS OGSÅ: Børnefødselsdag: Indbydelser, lege og opskrifter

7. Lav tidsplan

Hav på forhånd en struktureret plan, så du har en ide om, hvor længe mad, skattejagt, fri leg og planlagte aktiviteter tager.Eksempel på tidsplan til børnehavebarnets fødselsdag:10.00: Frugt, som de kan gå til og fra.10.30: Fri leg.11.00: Sangleg og eventuelt gaver.11.30: Mad.12.00: Fri leg.13.00: Skattejagt i haven eller gården.Eksempel på tidsplan til skolebarnets fødselsdag:12.30-13.30: Hente børnene i skolen og lave skattejagt på vej hjem.13.30-14.00: Mad og evt. gaver.14.00-14.30: Fri leg.14.30-15.00: Aktivitet – f.eks. stopdans.15.00-15.15: Kage og fødselsdagssang.15.15-15.45: Fri leg.15.45-16.00: Stille aktivitet+ evt. slikposer.

8. Vælg nem mad

Undgå burgere, hvor du kan være nødt til at hjælpe hvert enkelt barn meget. Find på noget (i samråd med dit barn), som er let at servere for mange – og hvor børnene er ret selvkørende. Det kan for eksempel være pizza eller pølsehorn med grønsagsstave til. Hav al mad lavet, og bordet dækket, når gæsterne kommer.

9. Husk telefonliste

Hvis pædagogerne fra børnehaven kommer med til festen, behøver du ikke en liste. Men print ellers på forhånd en liste ud, så du har telefonnummeret til Ellas mor i nærheden, hvis hun pludselig bliver ked af det.

10. Giv dit fødselsdagsbarn mest opmærksomhed

Som mor har du meget om ørerne til en børnefødselsdag, men mind dig selv om det allervigtigste: Giv dit dejlige fødselsdagsbarn opmærksomhed, læg mærke til, hvordan han har det, og del hans glæde. Det er trods alt det, det hele handler om!

Kilde: Forfatter og stylist Sabine Lemire.

Oprindeligt publiceret d. 17. maj 2011.

LÆS OGSÅ: Redaktionens tips til børnefødselsdagen

LÆS OGSÅ: Fødselsdag: Fif til fine frugtkreationer

LÆS OGSÅ: Kager: Cupcakes, popcakes og macarons

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødselsdag og Familieliv