Terminsberegner

Foto: Getty Images Brug terminsberegneren til at finde ud af, hvornår langt du er henne, og hvornår du har termin.

Find din terminsdato med terminsberegner

Terminsberegner: Find din terminsdato og forstå den

Beregn din terminsdato og bliv klogere på, hvad din terminsdato er for en størrelse med vores terminsberegner. Den viser, hvor langt du er henne, og hvornår du er estimeret til at føde.

Tillykke! Der er to streger på din graviditetstest, og du venter en baby! Men hvornår kan du så forvente at nedkomme?

Med en terminsberegner kan du finde ud af, hvornår du har terminsdato, og hvor langt du er i din graviditet. Alt, du skal gøre, er at indtaste den første dag i din sidste menstruation og antallet af dage, din cyklus varer, hvis du ved det. Varierer din cyklus, eller ved du det ikke, er det en god idé at sætte cykluslængden til 28 dage, som er en gennemsnitlig cykluslængde.

Kender du tidspunktet for ægløsning, får du en endnu mere præcis beregning af din terminsdato. Samtidig får du også at vide, hvornår undfangelsestidspunktet cirka har været – altså hvilken dag, du formentlig er blevet gravid.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

minus plus
minus plus

Vi har stillet jordemoder Anna Forchhammer fra Jordemodertid alle de spørgsmål om terminsberegning, du kan have brug for svar på.

Hvad er min terminsdato?

Med terminsdato menes der den forventede fødselsdato, og den dato, en terminsberegner har vist, at du er 40+0 og altså 40 fulde uger henne i din graviditet. Men før du hæfter dig alt for meget ved denne gyldne dato, skal du vide, at det er en cirka-dato for forventet fødsel. Terminsdatoen er et pejlemærke, selve datoen er ikke en angivelse for, hvornår du kommer til at føde som sådan. Egentligt taler man om et fødevindue, hvor det hedder sig, at du føder til termin, når du føder, når du er alt mellem 37+0-42+0.

Hvordan laver man terminsberegning?

For at kunne lave din terminsberegning skal du kende datoen for den første dag i din sidste menstruation. Metoden til terminsberegning hedder Naegels regel og er en gammel, analog, men effektiv måde at beregne, hvornår befrugtning nok har fundet sted, og hvornår dit barn er fuldbårent. I dag findes der digitale terminsberegnere i massevis, men metoden er den samme.

Når man bruger datoen for sidste menstruations første dag og cykluslængden, er det fordi, at kvinder har ægløsning omkring 14 dage før, at næste menstruationen starter. Terminsberegning er derfor mest præcis, hvis man kender sin cykluslængde og har en regelmæssig menstruation. Til gengæld er den ene online terminsberegner ikke bedre eller mere præcis end den anden – og den er også lige så god og præcis som jordemoders Naegels regel-hjul.

Kun mellem 5 og 10 % af alle gravide føder på selve terminsdagen

Det er lige så normalt at føde tre uger før terminen som to uger efter. Faktisk er det så almindeligt, at det næsten er forventeligt, at førstegangsfødende føder senere end terminsdatoen og altså går over tid.

Kilde: Sundhed.dk, Anna Forchhammer, jordemoder.

Uregelmæssig menstruation - virker en terminsberegner så?

Svinger din cyklus? Er den nogle gange 27 dage andre gange 32, for så at lande på 29? Det er helt normalt! Faktisk er en normal cyklus på 21-35 dage. Eller kender du ikke længden på din cyklus? Det betyder faktisk ikke alverden for en terminsberegners evne til at estimere din terminsdato.

Du kan sagtens bruge et gennemsnit af din cykluslængde, og hvis du slet ikke kender den, så brug den mest almindelige gennemsnitlige cykluslængde blandt kvinder, som er 28 dage. Det, der betyder mest, er længden på graviditeten, og mennesker bærer som bekendt almindeligvis deres baby i 40 uger. Eller 37 til 42 uger for at være mere nøjagtig. Derfor betyder det sjældent det helt store, om terminsdatoen er et par dage skævt. I øvrigt vurderes fosterets alder, og altså hvor langt du er henne, også senere ved nakkefoldsskanning.

Hvorfor terminsberegner man fra sidste menstruations første dag?

Det kan virke skørt, at man tæller uger fra før, kvinden har haft ægløsning og derfor selvfølgelig heller ikke kan være befrugtet. Men det gør man, fordi den seneste menstruations første dag er den dato, vi med størst sikkerhed kender, og fordi netop den dato markerer starten på den cyklus, du siden er blevet gravid i.

Terminsberegning præcis som jordemoderen

Har du set det lille paphjul, jordemoder bruger, når hun skal give dig din terminsdato? Det er et hjul over Naegels regel. Selve beregningen af termin lyder således:

  1. Angiv dato for første dag i sidste menstruation
  2. Træk tre måneder fra og læg syv dage til
  3.  Værsågod: du har udregnet din terminsdato

Terminsberegner ved kendt ægløsning

Når du møder op til dit første lægebesøg og opstart af vandrejournal, beregnes din termin af lægen netop ud fra din sidste menstruations første dag, men hvad så, hvis du har taget en ægløsningstest eller har været i fertilitetsbehandling og ved mere præcist, hvornår du havde ægløsning og dermed, hvornår befrugtning kan have fundet sted? Har det ikke noget at sige for terminsberegningen?

Jo, det har det, men det er ikke sikkert, det bliver kalibreret ind i beregningen. Det kan føles frustrerende, hvis man mener at vide mere præcist, hvad terminsdatoen må være, men det er værd at huske, at en terminsberegner i alle tilfælde blot spytter en cirka-dato for, hvornår du forventes at føde.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Hvor præcis er en terminsberegning?

Terminsberegning er faktisk ikke særlig præcis. Beregningen i sig selv er god nok, men det er en naturlig, biologisk proces, vi forsøger at sætte på formel og i kasser, som i sagens natur er næsten lige så forskellig, som vi mennesker er. De færreste føder på terminsdagen, men en terminsberegner siger til gengæld ret præcist noget om, hvor dit terminsvindue er, som er mellem fulde 37 og fulde 42 uger i graviditeten. Og langt, langt de fleste føder altså inden 42 uger.

Terminsfastsættelse: Er skanning mere nøjagtig end terminsberegner?

Nogle får en tidlig skanning for at fastsætte, hvor langt de er henne og for at få terminsdatoen præciseret, og skanning er da også den sikreste metode. Men kender man datoen for sin sidste menstruations første dag og sin cykluslængde, er skanning kun en smule mere statistisk præcis end en terminsberegner. Begge dele er dog et skøn, og begge dele er gode teknikker til at skønne terminsdatoen. Terminsberegning ud fra en skanning fastsættes ved at måle fostret fra hoved til rumpe i det mål, der hedder crown-rump length (CRL).

Justering af forventelig termin

Ved nakkefoldsskanningen omkring uge 12 kan man opleve at få justeret sin terminsdato – og hvorfor nu det? Det har igen at gøre med mål af baby fra hoved til hale (CRL). Målet siger ret præcist, hvor gammelt fosteret er på scanningstidspunktet. Alle fostre vokser nemlig ens i begyndelsen af graviditeten. Ved at måle fostret fra hoved til hale ved ultralydsscanning kan man altså vurdere gestationsalderen. Det kan gøres, fra fostret er synligt – oftest fra den gravide er 6+0.

LÆS OGSÅ: Jordemoderen giver svar: Så ondt gør det at føde

Ændring af terminsdatoen – hvordan kan det lade sig gøre?

Det kan give anledning til panderynker, når terminsdagen bliver rykket på, hvis man mener at vide, hvornår baby ret præcist er undfanget. Måske specielt, hvis man har taget en positiv ægløsningstest. Men her er det væsentligt at huske, at datoen for ægløsning, ligesom terminsdatoen, fastslår et terminsvindue og ikke en nagelfast dato. Befrugtningsvinduet er faktisk 5-6 dage. Det kommer sig af, at mandens sæd kan overleve op til fem dage i kvinden, mens ægget typisk har en levetid på et døgn. En digital terminsberegner kan sagtens tilbyde dig at beregne terminsdatoen ud datoen for ægløsning og give indikation af, at terminsdatoen dermed så er præcis - men en terminsdato er aldrig en præcis dato for, hvornår du får lov til at møde din baby.

Hvornår er befrugtningen sket?

En ægløsningstest måler en forhøjet koncentration af LH-hormon, som stiger et til halvandet døgn inden ægløsning. En ægløsningstest siger altså noget om, at ægget meget snart løsnes og begynder sin færd ind i æggelederen og ned til livmoderen. Men den siger ikke noget om, hvor lang tid ægget præcist bruger på rejsen, eller om befrugtningen er sket med det samme, ægget var fremme, eller tættere på et døgn senere. Graviditeten skulle dog være mest sandsynlig to-tre dage efter en positiv ægløsningstest.

Når vi mener at kende befrugtningsdatoen, er det altså ofte nærmere befrugtningsvinduet, vi kender, som i sig selv giver margen til justeringer af terminen. Anderledes kan det forholde, hvis man er i fertilitetsbehandling, hvor man kan vide ganske præcist, hvornår befrugtningen er sket. Her kan man tale med sin jordemoder om terminsdatoen, hvis man mener, den er helt fejlsat.

Hvad betyder ”født til termin” så?

At føde til termin betyder slet og ret at føde indenfor fødevinduet fra 37+0 og 42+0. Født til termin siger altså intet om selve terminsdatoen, men siger alligevel lidt om terminsberegningen, og hvornår man føder i forhold til den.

LÆS OGSÅ: Gravid og forvirret? Her er de 49 officielle råd til gravide

Hvad betyder det at gå over termin?

Her har vi at gøre med en formulering, som rent faktisk relaterer sig til den egentlige terminsberegning, nemlig terminsdatoen. Når du passerer 40+0, er du gået over termin, men det er helt normalt at gøre. Det er faktisk mere almindeligt at føde i tidsrummet tre uger før og to uger efter terminsdatoen, end det er at føde på den magiske dato. At gå over termin er ikke det samme som overbåren graviditet. Overbåren graviditet betyder, at fødslen ikke er gået i gang ved fulde 42 uger.

Om eksperten

Anna Forchhammer er jordemoder med mere end fem års erfaring, dels fra fødegangen på Herlev Hospital, og dels som privat jordemoder ved klinikken Jordemodertid i København, som hun ejer og driver sammen med jordemoderkollega, Anne Due Barslund.

Privat er Anna mor til to piger på 7 og 3 ½ år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid