Gravid i uge 32

Gravid uge 32: Er du nervøs for at føde for tidligt?

Du er gravid i uge 32, og skulle du gå i fødsel nu, vil det med stor sandsynlighed gå helt fint. Junior har nu udviklet en forkærlighed for søde smage.

Med kun 2 måneder til termin, er du måske begyndt at holde øje med tegnene på en for tidlig fødsel. Især hvis du venter tvillinger. Er du sund og rask, og har du hverken regelmæssige, smertefulde plukveer eller vandafgang, er der ingen grund til bekymring.

Skulle du gå i fødsel i uge 32, vil dit barn kunne overleve uden mén, hvis det ellers er sundt og raskt. I vil nok skulle bruge en del uger på neonatal-afdelingen, så lægerne og sygeplejerskerne kan hjælpe både jer og baby godt i gang med familielivet, men på den lange bane skal dit barn nok klare sig fint.

I denne uge måler junior cirka 43-44 centimeter og vejer lige under 2 kilo.

Gravid i uge 32

  • Din graviditetsuge: 33. uge (32+0 – 32+6)
  • Din graviditet i dage: 217-223
  • Dit barns gestationsalder: 30 uger
  • Dit barns mål: 1,9 kilo og 43-44 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Tredje trimester
Scanning gravid uge 32
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Dit maveskind, dine hænder og dine fødder kan have tendens til at klø, når du er gravid i uge 32. Det skyldes, at huden strækker sig under de ekstra kilo og vandophobningen i kroppen, og det forsvinder i løbet af få uger efter fødslen. Indtil da må du klø forsigtigt igen.

Bliver din kløe kraftig, og er den særligt intens i håndfladerne og under fødderne, skal du kontakte din læge eller jordemoder. Det kan nemlig være tegn på leverbetinget graviditetskløe, der skyldes en sygdom i galdeveje og lever. Heldigvis kan det behandles med tabletter, og i mange tilfælde også en igangsættelse af fødslen cirka 2 uger før terminsdagen. Med den rette behandling er det meget sjældent, at mor eller barn tager skade.

Har du lagt mærke til farveforandringer omkring brystvorterne og kønsorganerne? Disse forandringer er ganske normale og vil i nogle tilfælde justeres efter fødslen. Det samme vil eventuelle hudproblemer såsom bumser og eksem. Skylden kan du – som altid – sende videre til dit stigende hormonniveau.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Din baby

Den lille i maven er stadig travlt optaget af at få nok søvn og sover derfor det meste af tiden, når du er gravid i uge 32. Alligevel kan du nok mærke, at han eller hun er temmelig livlig i perioder - typisk lige inden du skal sove, og når du lige har spist. 

Barnet kan nu dreje sit hoved fra side til side og åbner og lukker stadig sine øjne. Smagsløgene har også udviklet en forkærlighed for søde ting, og barnet er derfor klar til den søde modermælk, dine bryster gør klar til at producere. I denne uge er tarmen ligeledes ved at være færdigudviklet, og dit barn producerer stadig mere mekonium - den første afføring, der efter fødslen vil vise sig som en sortgrøn, klistret masse i bleen.

Lungerne, som er noget af det sidste, der udvikles, er blevet stærkere, og barnet laver stadig vejrtrækningsøvelser for at forberede sig til livet uden for livmoderen. Skulle du gå hen og føde nu, er der derfor gode chancer for, at barnet overlever uden mén. Dit barn kommer højst sandsynligt i kuvøse, men hvis han eller hun ellers er sundt og raskt, er der ingen fare for en fødsel i uge 32.

LÆS OGSÅ: Av! Her er alt, du skal vide om veer

Tegn på graviditet

Symptomerne på din graviditet er nok ingen nyhed, når du er gravid i uge 32 – de ændrer sig nemlig ikke synderligt i de sidste måneder, inden du skal føde. De fleste vil blot opleve, at generne tager til og gør tilværelsen en anelse mere besværlig.

Almindelige symptomer på graviditet i uge 32:

  • Øget tissetrang
  • Let hævede fødder og ben
  • Plukveer
  • Forstyrret nattesøvn
  • Øm lænd og ryg
  • Øget træthed

LÆS OGSÅ: Gravid: Er du også nervøs for alt?

Det skal du vide om uge 32

Symptomerne på en for tidlig fødsel

  • Blødning fra skeden
  • Regelmæssige veer eller en regelmæssig trykkende fornemmelse over livmoderen
  • Vandet går – enten i en stor skylle eller som en løbende fornemmelse ned ad benet
  • Gentagende og intensiverende smerter i ryggen og lænden

Skulle du gå i fødsel nu, vil dit barn ikke længere være meget tidligt født. Fra uge 32 hedder det nemlig blot en for tidlig fødsel, og der vil derfor være stor sandsynlighed for, at junior klarer sig uden mén. Kommer dit barn i kuvøse efter fødslen, og bliver I indlagt på neonatal-afdelingen i et par dage, må du ikke blive nervøs. Det er blot, så lægerne kan holde øje med, at alt går, som det skal, da et barn født i uge 32 har brug for hjælp til at holde varmen og til at spise nok. Junior kan også få brug for hjælp til vejrtrækningen i de første uger.

Alle fødsler, der sker før uge 37, vil være for tidlige fødsler, og det sker kun for cirka 6,5% af alle børn, som er født i Danmark. Skulle du gå i fødsel før 34 fulde uger, vil din jordemoder typisk forsøge at stoppe fødslen med vehæmmende medicin, ligesom du også vil få en indsprøjtning med binyrebarkhormon for at modne dit barns lunger. Sker fødslen efter uge 34, vil man ikke forsøge at stoppe den.

En såkaldt præmatur fødsel kan gøre dit barn både fysisk og psykisk sårbar og øge risikoen for komplikationer, fordi barnets organer stadig er underudviklede og umodne. Det kan også betyde, at dit barn vil udvikle sig langsommere i starten, men trods opstartsvanskeligheder vil langt de fleste klare sig helt fint. 

Sundhedstips

En mild hævelse i ben og fødder er ganske normalt, når du er gravid, men oplever du, at du hæver meget, eller at du også begynder at få hovedpine, synsforstyrrelse og smerter i bryst og mave, kan det være en god idé at tage en snak med din læge eller jordemoder. I så fald kan det nemlig være tegn på en svangerskabsforgiftning.

En svangerskabsforgiftning – eller præeklampsi, som det kaldes på fagsprog – er en kombination af at have for højt blødtryk og protein i urinen, og det rammer cirka 2-3% af alle gravide. Der findes flere grader af sygdommen, ligesom risikoen for at få den stiger, jo tættere du kommer på din termin. De fleste vil først opdage, at de har svangerskabsforgiftning ved en rutineundersøgelse hos deres læge eller jordemoder, og det er netop derfor, at besøgene er hyppigere i slutningen af graviditeten.

Ingen kender endnu årsagen til, at nogle kvinder får svangerskabsforgiftning, og er der tale om en let omgang, vil det almindeligvis ikke give problemer hos moderen efter fødslen. En kompliceret svangerskabsforgiftning kan dog give forhøjet blodtryk, ligesom der også vil være en øget risiko for at få nyre- og hjerte- og karsygdom senere i livet. Bliver sygdommen ikke behandlet, kan den også øge risikoen for, at dit barns vægt er lavere end forventet, og at han eller hun må fødes så tidligt, at det kan give komplikationer.  

Ugens tip til mor

Er du forvirret over, hvilke tøjstørrelser du skal gå efter til baby? De færreste børn bruger størrelse 50 i ret lang tid – hvis overhovedet nogensinde, og derfor kan det være en god idé at holde indkøbene af den mindste størrelse på et minimum. Køb i stedet str. 56, som passer de fleste nyfødte i de første uger, men undgå at købe for meget, da de hurtigt vokser ud af det.

Ugens tip til partneren

Undrer du dig over, hvor ondt det gør at føde? Det får du (heldigvis) aldrig svaret på, men fordi du ikke kender til følelsen, kan det være meget overvældende at se sin kære arbejde sig gennem veerne. Husk på, at smerten kun er midlertidig, selvom det måske ikke virker sådan undervejs.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 32
Foto: Stephansen Photography

Har du svangerskabsforgiftning, vil lægen typisk vurdere, at der er behov for at behandle med blodtryksnedsættende medicin, og i mange tilfælde vil man også sætte fødslen i gang før eller på terminsdagen. Du kan desuden regne med mange hospitalsbesøg, scanninger og samtaler med både læger og jordemødre, så både du og barnet bliver passer så godt på som muligt.

LÆS OGSÅ: Nye roller: Hvad sker der, når mor bliver til mormor?

Til dig, der venter tvillinger

Venter du tvillinger, kan det være en god idé ikke at vente for længe med at pakke fødselstasken. Tal fra medicinsk fødselsregister viser nemlig, at hele 35% af dem, der i 2018 var gravide med tvillinger, fødte i uge 32-36. Til sammenligning var tallene for enkeltgraviditeter samme år blot 4%. Venter du mere end ét barn, er der altså i omegnen af en tidobling i sandsynlighed for, at du vil føde for tidligt. Måske er det tid til at få styr på de sidste småting?