Jonna havde diabetes 2, men spiste sig medicinfri

Jonna havde diabetes 2, men spiste sig medicinfri

Da Inge Rytter fik konstateret type 2-diabetes, besluttede hun sig for at klare sig med så lidt medicin som muligt. Hun lagde kosten om og skruede op for motionen, og i dag mærker hun næsten ikke noget til sygdommen.

hjemmet logo farve

Inge Rytter mærker med det samme, hvis hun kommer lidt for langt væk fra den kost, hun ved, fungerer for hende. 

Energien falder, og hun bliver så træt, at hun næsten falder i søvn, så snart hun rammer sofaen. 

Inge har haft type 2-diabetes i snart 14 år, og i lige så lang tid har hun fulgt de kostråd, som kostvejlederne Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartvig står bag, og det er når, hun viger fra dem, at hun mærker, at kroppen reagerer.

"Det betyder alt for mig, at jeg følger den rette kost. Hvis jeg lever straight, har jeg det virkelig godt, men når jeg synder, kan jeg med det samme mærke, at mit blodsukker stiger, og at jeg bliver dødtræt," siger 62-årige Inge.

Egentlig var Inge forberedt på, at lægen en dag ville give hende beskeden om, at hun havde type 2-diabetes. Op til havde hun som prædiabetiker gået til kontrol i næsten 10 år, og hun vidste, at type 2-diabetes var i familien.

"Jeg blev ked af det, da jeg fik beskeden, for jeg havde set nogle af mine familiemedlemmer få følgesygdomme, og det ville jeg bare ikke have. 

Jeg fik beskeden op til jul, og efter nytår kontaktede jeg Majbritt og Alice for at få råd til, hvordan jeg nu skulle leve," fortæller Inge, der havde stiftet bekendtskab med Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartvig igennem sit arbejde som kundechef i Cheval Blanc Kantiner.

Beskeden til Inge lød på, at hun skulle sørge for at få nogle gode fedtstoffer, skrue op for det grønne og at spise protein til alle måltider. Det betyder, at hun i dag altid spiser skyr til morgenmad med bær og nogle særlige knuste klidkiks med masser af fibre, som hun selv bager. 

Derudover spiser Inge masser af grønt efter sæson, mange æg, nødder med sunde fedtstoffer samt hjemmebagte knækbrød, der mætter godt som snack. 

Spiser Inge frugt er det altid sammen med fem mandler, så blodsukkeret ikke stiger for meget, og til nærmest alle måltider spiser hun kål, alt fra blomkål til spidskål, som hun også har fast med som snack i tasken.

"Jeg bliver drillet af mine kolleger med mine mange poser med kålsnacks, men de er med til at holde mit blodsukker stabilt, og jeg spiser også gerne masser af råkostsalater til aftensmad sammen med kød eller fisk."

Ingen insulin

Det tog et par måneder fra Inge begyndte at ændre i kostvanerne, til hun følte, at det var naturligt for hende at spise på den nye måde. 

Det sker stadig, at hun støder på en udfordring i forhold til kosten, og så tager hun fat i Maibritt L. Engell eller Alice Apel Hartvig for at være sikker på, at hun går i den rigtige retning eller blot for at få ny inspiration.

"Jeg lever 80/20 i forhold til at spise efter type 2-diabetes. Jeg tænker over det til alle mine måltider, hvor jeg sørger for at få noget fedtstof og protein, men jeg er heller ikke hellig. 

Jeg kan godt falde i, og jeg spiser også lakrids ind i mellem eller tager noget, jeg måske ikke bør, når jeg er inviteret ud eller er på weekendophold, men jeg kan mærke, at det er bedst at lade være. 

Jo mere sukker, jeg spiser, jeg mere sukker får jeg lyst til."

Den ændrede kost har også skubbet til Inges vægt. For 20 år siden vejede hun 15 kilo mere, end hun gør i dag, og vægttabet tilskriver hun i høj grad den megen protein, hun har fået ind i sin kost, som mætter og betyder, at hun kan nøjes med tre måltider om dagen kombineret med nogle sunde snacks.

Fordi Inge spiser, som hun gør, har hun undgået insulin, men tager i stedet to daglige piller, der hjælper med at regulere blodsukkeret.

"Det er blevet en livsstil for mig at leve sådan her, og jeg er lykkelig for, at jeg selv kan gøre så meget med kost og motion, at jeg ikke skal have insulin. 

Tanken om min families følgesygdomme sidder i mig, og jeg vil gøre alt for at undgå, at det sker for mig," siger Inge, der trods mange år med type 2-diabetes stadig har svært ved at identificere sig med, at hun har en kronisk sygdom.

"Jeg føler, at jeg er aktiv og har masser af energi, så jeg synes ikke, at min livsstil udtrykker diabetes. Jeg vil bare gerne være sund og rask, men fordi det ligger i min families gener, var jeg desværre disponeret for at få diabetes."

Masser af motion

Sideløbende med at Inge ændrede sin kost, begyndte hun også at fokusere på at få mere motion ind i hverdagen.

Hun trænede allerede i forvejen, men i dag har hun skruet op, så hun besøger fitnesscenteret fire gange om ugen, hvor hun dyrker reformer og yoga. Tidligere supplerede hun med at cykle racercykel i fritiden, men den hviler nu til fordel for løb og vandring.

"Jeg kan slet ikke undvære at dyrke motion. Det er med til, at jeg kan have den livsstil, jeg har, og jeg nyder det. Jeg synes, at jeg har det godt, og at jeg har en høj energi min alder taget i betragtning. 

Jeg mærker kun min diabetes, hvis jeg spiser det forkerte, fordi det gør mig uoplagt, men hvis jeg holder mit blodsukker stabilt i løbet af dagen, så har jeg det rigtig godt," siger Inge, der holder fast i sin diabetes-venlige kost, også i fremtiden.

"Mit mål er at tage så lidt medicin som muligt. Jeg vil stadig gerne have et aktivt liv den dag, jeg går på pension. 

Jeg elsker aktive ferier, og det betyder rigtig meget for mig at komme ud i naturen, så det ville være en forringelse af min livskvalitet, hvis ikke jeg kunne det, så det holder mig til ilden."