Gravid i uge 27

Gravid uge 27: Dit barn kan nu blinke

Du er gravid i uge 27 og kan føle både åndenød, bækkensmerter og en bankende fornemmelse fra dit hjerte. Dit barn kan nu blinke.

Åndenød, hjertebanken, konstant tissetrang og bækkensmerter.

Lyder det bekendt?

Du er nu gravid i uge 27, og kroppen arbejder hårdt for at gøre din baby klar til den fødsel, der lige pludselig ikke er så langt væk længere. Det betyder, at det måske er begyndt at føles lidt trangt med pladsen i maven og brystkassen, og at din søvn efterhånden er en by i Rusland. Særligt dine ben og dit bækken er nok også begyndt at drille dig, og er du meget plaget af bækkensmerter, kan der være hjælp at hente hos en fysioterapeut.

I denne uge måler junior cirka 37 centimeter og vejer lige omkring et kilo.

Gravid i uge 27

  • Din graviditetsuge: 28. uge (27+0 – 27+6)
  • Din graviditet i dage: 189-195
  • Dit barns gestationsalder: 25 uger
  • Dit barns mål: 1 kilo og 37 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Andet trimester
Scanning gravid uge 27
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Fra omkring uge 27 vil store dele af dit blod strømme igennem moderkagen hvert minut, og da din forbrænding generelt stiger under graviditeten, betyder det, at dit hjerte nu skal pumpe 30-40% mere blod ud end normalt. Der er altså ikke noget at sige til, hvis dit hjerte hamrer så meget, at du kan føle åndenød. 

Det kan også begynde at føles trangt med pladsen i maven og brystkassen, fordi barnet og livmoderen nu fylder så meget, at dine organer presses sammen. Mange gravide føler også ubehag i ryggen og i benene, fordi kroppen vejer lidt mere end normalt.

Lyt til din krop, stræk ud og tag så vidt muligt et hvil, når du får brug for det. En god massage kan også hjælpe.

LÆS OGSÅ: Gravid: Skal man sove for to?

Din baby

Når du er gravid i uge 27, vokser den lille krop med stor hastighed, og foden måler nu fire-fem centimeter. I de kommende uger vil dit barn i gennemsnit øge sin vægt med 27 gram om dagen, og kinderne bliver derfor langsomt rundere, mens barnets hud, der stadig er rynket og mørkerød, stille og roligt bliver mere buttet.

Lungerne vokser også stadig, og smagsløgene er nu fuldt udviklede. Det samme er øjnene, øjenvipperne og nethinden, og den lille begynder at åbne øjnene og blinke. Øjnene er dog stadig meget overfølsomme overfor lys, og selvom der allerede nu vil være en lille smule pigmentering i øjet, vil øjenfarven ikke bestemmes, før et par måneder efter fødslen. Fødes dit barn med blå øjne, kan det altså være, at han eller hun får grønne eller brune øjne senere hen, da pigmentet, som mørkner øjet, først aktiveres, når det udsættes for lys. Den proces sker gradvist og kan tage helt op til seks måneder.

Selvom det endnu ikke er vigtigt, hvordan dit barn er placeret, vil en jordemoder med stor sikkerhed kunne mærke, hvordan han eller hun ligger. Allerede nu har langt over halvdelen hovedet nedad det meste af tiden - også selvom fødslen endnu er mange uger væk.

LÆS OGSÅ: Fødslens hvem, hvad og hvordan

Tegn på graviditet

Din lænd, dine lægge og dit bækken er sandsynligvis ved at være godt mærket af din graviditet. Måske skal du også tisse hele tiden, fordi der er så stort et pres på din blære, at den ikke kan holde til ret meget ad gangen. Din søvn er nok også blevet en anelse mere afbrudt, fordi du enten skal tisse, ikke kan finde en ordentlig sovestilling eller får kramper i læggene. Prøv dig frem med puder mellem knæene og under maven, og undgå at drikke for meget vand, lige inden du skal sove. 

Er du plaget af smerter i bækkenet, kan du få en henvisning til en fysioterapeut af din læge. Fysioterapeuter kan hjælpe dig med behandlinger og råd, og de kan også hjælpe dig med at skelne mellem almindelige bækkensmerter og alvorlige bækkenløsninger. Hvor voldsomme dine smerter er, har nemlig betydning for, om du bør behandle med ro eller aktivitet.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål og svar: Pinlige prutter, dryp i trussen og slap bækkenbund

Det skal du vide om uge 27

Har du overvejet at købe et apparat, der kan måle hjertelyden på dit barn?

Hjertelydsmaskiner – eller såkaldte doptoner – kan lade dig lytte til dit barns hjerteslag hjemme i stuen, men spørger du en jordemoder til råds, vil hun på det kraftigste fraråde dig at anvende sådan én. Den kan nemlig give falsk tryghed, da du ikke er uddannet i at lytte efter uregelmæssigheder i dit barns hjertelyd og derfor nemt kan komme til at overhøre, hvis noget er galt. Ja, måske er det endda din egen hjertelyd, du kan risikere at fange.

Dertil kommer, at brugen af de ultralydsbølger, som hjemme-maskinerne bruger, stadig ikke er gennemundersøgt. Man ved altså endnu ikke, hvilken betydning de har for barnets ve og vel, og derfor er der ingen grund til, at du udsætter det for jævnlige gennemlytninger.

Sparker dit barn ikke så meget som vanligt, eller oplever du andre uregelmæssigheder, som du gerne vil have tjekket med en doptone, skal du i stedet kontakte din jordemoder eller dit fødested.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Sundhedstips

Madforgiftning er ikke bare en ubehagelig sygdom, du bør undgå, fordi det tager på krop og kræfter – i værste fald kan det også skade dit barn. Især mikroorganismerne Listeria og Toxoplasmose er farlige for den lille i maven.

En madforgiftning er mest skadelig i de første måneder af din graviditet, men også i tredje trimester bør du så vidt muligt styre udenom sygdommen ved at undgå råt eller halvstegt kød, bløde eller halvbløde oste af upasteuriseret mælk, kødpålæg, der ikke er friskt, samt koldrøget og gravad laks. En god køkkenhygiejne er også altid godt, så husk at skifte skærebrædder og knive mellem udskæringer, og hold en temperatur på højest 5 grader i køleskabet.

Er du alligevel løbet ind i en madforgiftning, skal du kontakte din læge, din jordemoder eller dit fødested. De vil vurdere, om du skal ind til tjek eller kan klare dig med ekstra væske og hvile.

LÆS OGSÅ: Se hvad der sker, hvis du får en madforgiftning

Ugens tip til mor

Er du stiv i kroppen efter at have siddet ned en hel dag, eller lider du af kvalme og uro i benene? Gå en tur! Frisk luft og motion er godt mod det meste og sætter blodomløbet i gang. Det lyder banalt, men det kan gøre underværker.

Ugens tip til partneren

Har dine forældre noget fint og brugt babyudstyr, fra dengang du var barn? Måske en vugge, en barnestol, en strikket trøje, bamser eller et dynebetræk? Genbrug er sjovt, billigt og kan vække gode minder.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 27
Foto: Stephansen Photography

Til dig, der venter tvillinger

Har du den hjælp, du har brug for?

Et nyfødt menneske kræver en del, og får du to på én gang, har du nok at se til. Måske er du endda mere eller mindre bundet til seng og sofa efter fødslen, og så kan det være særligt rart med hjælpende hænder. Kan du f.eks. få hjælp til pasning af eventuelle ældre børn, så overgangen gøres lettere for dem? Og kender du én, som kan komme forbi med indkøb?

Begynd allerede nu at opbygge et netværk, som kan hjælpe dig efter fødslen. Det kan være familie eller venner, men du kan også købe dig til hjælp - f.eks. gennem en barnepige eller madlevering.

To børn kræver ofte to sæt hænder, så husk, at din eventuelle partner også vil være travlt beskæftiget med jeres små, nye familiemedlemmer.