Gravid i uge 39

Gravid uge 39: Er du klar til de første veer?

Du er gravid i uge 39, og i de næste uger kan veerne komme, hvert øjeblik det skal være. Men ved du, hvad du venter på?

Veer gør ondt. Det ved du. Men ved du også, at de kan føles som både kraftige menstruationssmerter og en bølge af jag, der glider ind over dig, din lænd og dine ben?

Du er gravid i uge 39, og fødslen kan nu gå i gang, hvert øjeblik det skal være. Skulle du pludselig føle trang til at gøre hovedrent, så gå hellere i biografen. Du vil takke dig selv, når du presser din allersidste energi ud til fødslen.

Dit barn vejer i denne uge omkring 3,5 kilo, og han eller hun er cirka 50-51 centimeter lang.

Gravid i uge 39

  • Din graviditetsuge: 40. uge (39+0 – 39+6)
  • Din graviditet i dage: 273-279
  • Dit barns gestationsalder: 38 uger
  • Dit barns mål: 3,5 kilo og 50-51 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Tredje trimester
Scanning gravid uge 39
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

De sidste dage som gravid er over dig, og måske er du begyndt at få en underlig fornemmelse i underlivet af, at dit barn er på vej ud, når det bevæger hovedet. Selv om du kan få en trang til at krydse benene, er det ikke farligt, og det betyder egentlig bare, at junior er på vej i den rigtige retning. At barnets hoved presser på nede i bækkenet påvirker også livmoderhalsen, så den er i stand til at give efter, når veerne kommer. Det sker helt af sig selv, og der er intet, du kan gøre for at påvirke processen.

Har du været plaget af bækkenløsning, vil du højst sandsynligt have færre smerter her i uge 39. Det skyldes, at barnets hoved har fæstnet sig i bækkenet og gjort det mere stabilt. Af samme grund vil du nok også opleve, at din mave nu sidder lavere, end den plejer.

LÆS OGSÅ: Av! Her er alt, du skal vide om veer

Din baby

Dit barn klar til fødslen og til livet udenfor livmoderen, når du er gravid i uge 39, og juniors vigtigste opgave er nu at tage på i vægt. Lungerne øger stadig mængden af stoffet surfaktant, som skal hjælpe dit barn med at trække vejret efter fødslen, og de lanugohår, der har hjulpet den lille med at holde varmen i livmoderen, er nu væk. Hårene har junior slugt sammen med fostervandet, og de opbevares nu derfor i fordøjelsessystemet og vil senere komme ud med den første afføring, det sortgrønne mekonium.

I denne uge kan dit barn både blinke, gribe og reagere på lyde, lys og din kærlige berøring. Du skal stadig mærke liv hver dag, men barnets bevægelser er typisk mere rolige, fordi der efterhånden er temmelig trangt med pladsen i maven.

Venter du en dreng, vil han sandsynligvis veje lidt mere, end hvis du havde ventet en pige.

LÆS OGSÅ: Fødslens hvem, hvad og hvordan

Tegn på graviditet

Du er nok ved at være godt utålmodig. Din mave er stor, og måske føler du dig klodset, tung og besværet og kan næsten ikke vende dig i sengen om natten. En lille trøst er, at din vægt ligger stille, når du er gravid i uge 39, og nogle kvinder taber sig oven i købet i den sidste uge af graviditeten.

Du kan måske også mærke barnets hoved mod din bækkenbund, og at det stemmer fødderne og bagdelen op under dine ribben. Den lille spurk kan også trykke så meget mod din blære og tarm, at du oplever træg mave og skal tisse i tide og utide.

Måske ser du også lidt rødmosset ud grundet den kraftige blodcirkulation i kroppen, og måske lider dine hænder og fødder under alt det ekstra vand i kroppen. Sørg for masser af afslapning, og smæk benene op, når du sidder ned.

LÆS OGSÅ: 10 ting som nybagte forældre er bekymrede for

Det skal du vide om uge 39

Du kender sikkert fødestillingen fra Hollywood-filmene: Den, hvor kvinden ligger på ryggen i hospitalssengen og skriger løs. Men vidste du, at du sagtens kan føde på andre måder? Din jordemoder vil guide dig alt efter fødslens udvikling – og du kan selvfølgelig altid sige fra, hvis du ikke lige føler for at ligge ned eller hoppe i et kar med vand.

Som regel er det dog godt at ændre stilling undervejs i fødslen, fordi bevægelse gør det nemmere for barnet at trænge ned gennem fødselskanalen.

Men hvordan kan du egentlig stå, sidde og ligge? Det kan du se her:

Liggende og halvt siddende

Mange fødende synes, at det er bedst at presse, mens de halvt sidder eller ligger på ryggen, fordi tyngdekraften trækker barnets hoved ned mod endetarmen og dermed gør det lettere for nogle at presse. I denne position har jordemoderen også et godt overblik og kan hjælpe med at forebygge bristninger.

Sideleje

En del ligger på siden undervejs i fødslen, og det kan derfor føles naturligt også at presse i denne stilling. Derudover er det ganske smart, at de tre knogler, dit bækken består af, lettere kan glide fra hinanden og åbne din fødselskanal op, når du ligger på siden.

Stående på knæ

Måske vil du hellere stå på knæene og presse – og det skal du endelig bare gøre. Her hjælper tyngdekraften barnet med at trænge ned gennem bækkenet, og jordemoderen vil især anbefale denne stilling, hvis din pressetrang er meget kraftig, inden barnet er klar til at blive presset ud. Når du står på knæene, trækkes babys hoved nemlig lidt væk fra din endetarm, og derfor vil pressetrangen blive svagere.

Fødsel i badekar

Har du bækkenløsning, kan det være, at du hellere vil føde i vand fremfor i en seng. Varmt vand kan nemlig virke smertelindrende – også for dig, der ikke har bækkenløsning – og du kan ligge både på ryggen, på siden og på alle fire.

Stående fødselsstilling

Kan du ikke holde ud at ligge eller sidde under presseveerne, kan du også føde stående. Typisk vil man hæve fødesengen, så du kan støtte dig ind over. Det kræver stærke lårmuskler og en god portion selvdisciplin at føde stående, men til gengæld får du den fulde hjælp af tyngdekraften, der trækker barnet ned mod udgangen.

På fødestolen

En fødestol er åben foran, så jordemoderen kan tage imod barnet, og da den mest af alt minder om at sidde på et toilet, kan det også være nemmere at presse. Fødsel på fødestol gør ofte pressefasen lidt kortere, men giver til gengæld en lidt større risiko for at få en bristning i mellemkødet om til endetarmen - særligt hvis du føder for første gang.

LÆS OGSÅ: Fødestillinger: Den seje, den komfortable og den klassiske

Sundhedstips

Du venter sikkert i spænding på veerne, når du har ramt uge 39. Men ved du egentlig, hvad du venter på?

De fleste kvinder beskriver veer som stærke menstruationssmerter, der stråler i lænden og i benene. Andre mener, at der snarere er tale om en spænding i den nederste del af maven og underlivet, mens nogle beskriver det som en bølge af smerte, der glider ind over dig.

Ugens tip til mor

Begynd allerede nu at overveje, hvilken form for prævention, du vil bruge fremover. At du lige har født betyder ikke, at du ikke kan blive gravid straks efter, og amning er også en dårlig præventionsmetode.

Ugens tip til partneren

Er du usikker på, hvorvidt du ønsker at se direkte ind i fødselskanalen? Mange partnere foretrækker at sidde ved deres kærestes hoved, så de undgår at se alle detaljer, da det kan virke voldsomt for nogen. Hvis du alligevel ender med at se med, skal du vide, at kroppen har utrolige evner til at reparere sig selv efter fødslen.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 39
Foto: Stephansen Photography

En ve er i al sin enkelthed en sammentrækning af din livmoder. Når en ve begynder, vil den muskel, livmoderen er, trække sig sammen og blive tykkere i toppen end omkring livmoderbunden, og det er denne øvelse, der skal hjælpe dig med at forløse dit barn. For hver eneste ve, du har, trækker livmoderen sig mere og mere sammen, ligesom din livmodermund åbner sig, så din baby kan glide ned gennem bækkenet og i sidste ende ud til dig.

Mange førstegangsgravide har svært ved at skelne mellem plukveer og rigtige veer, men et godt, gammeldags jordemoder-tip lyder, at hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl. Fødselsveer vil vare omkring et minut, når fødslen for alvor er i gang, mens plukveer er mindre kraftige og ofte enten væsentligt kortere eller længere. ”Fødeveer” kræver desuden din fulde opmærksomhed, når de er der, mens du ofte vil kunne tale eller bevæge dig under en plukkeve.

LÆS OGSÅ: Gratis babypakker: Her er den samlede oversigt

Til dig, der venter tvillinger

Takkede du ja til igangsættelse i uge 38+0, har du allerede født, men måske vil du hellere vente og lade naturen gå sin gang? I så fald har din jordemoder og fødselslæge allerede informeret dig om både fordele og ulemper, og I har allerede talt om, hvad næste skridt er, skulle fødslen lade vente på sig. Din vigtigste opgave er nu derfor at slappe så meget af som muligt og gå nogle rolige ture. Forhåbentlig kommer dine to, små verdensborgere om ingen tid.