hvad kan man lave med sine børnebørn
Foto: iStock Hvad kan man lave med sine børnebørn. Vi har seks bud.

6 ting Bedste kan lave med børnebørnene i sommerferien

Genopliv dåseskjul, lav en nyttehave eller tag på højskole.

Det er ingen nyhed: Danskerne er et af verdens lykkeligste folkefærd. Men vidste du, at danske bedsteforældre faktisk også er nogle af de lykkeligste af slagsen? En rapport fra Institut for Lykkeforskning viste i 2016, at danske ældre er lykkeligere end andre ældre i Europa, og en af årsagerne er den relation, danske bedsteforældre har til deres børnebørn.  Selv om tiden, ældre og børn bruger sammen, måske er sparsom, giver den mulighed for, at både børnebørn og bedsteforældre får indblik i nye perspektiver, og ungerne oplever samtidig at få et frirum, hvor hygge og samvær er i højsædet.

I maj kårer Børneullykkesfonden Danmarks Superbedste 2018 for at markere vigtigheden af at sætte pris på de bedsteforældre, der er med til at skabe nogle solide, trygge og aktive rammer for børnene. Har I en superbedste i jeres familie, der fortjener at blive nomineret, kan du læse mere om, hvordan det foregår i faktaboksen til højre.

Nedenfor finder du seks aktiviteter, børnebørn og bedster kan lave sammen – så bliver de måske endnu lykkeligere, end de allerede er.

NOMINÉR DIN BEDSTE TIL ÅRETS SUPERBEDSTE 2018

Har du en bedsteforælder lidt udover det sædvanlige? En, der finder på sjove lege, tager dig med på cykeltur eller fortæller spændende historier fra "da Bedste var barn"? For tredje år i træk sættes jagten ind på en bedsteforælder, der fortjener titlen som Årets Superbedste.

Alle børn kan nominere deres Bedste. Alt du skal gøre er at fortælle os, hvorfor det er din Bedste, der skal vinde prisen som Årets Superbedste. Skriv det ned eller optag det på video, og send det til buf@borneulykkesfonden.dk sammen med et foto af dig og din Bedste. Læs mere på  Superbedste.dk.

Deadline for nominering er den 6. maj 2018, og de tre finalister inviteres til præmieoverrækkelse i Tivoli d. 27. maj.

Til september kårer Børneullykkesfonden Danmarks Superbedste 2017 for at markere vigtigheden af at sætte pris på de bedsteforældre, der er med til at skabe nogle solide, trygge og aktive rammer for børnene. Har I en superbedste i jeres familie, der fortjener at blive nomineret, kan du læse mere om, hvordan det foregår i faktaboksen til højre.

Nedenfor finder du syv aktiviteter, børnebørn og bedster kan lave sammen – så bliver de måske endnu lykkeligere, end de allerede er.

1. Tag på højskoleophold

Højskolerne har de sidste år oplevet en stigende popularitet. Deres familiekurser trækker i ferierne fulde huse. Og det er ikke bare børn og forældre, der kan være med. Farmor, Farfar, Mormor og Morfar er også velkomne. Hver højskole har sine egne kurser med forskellige temaer. Vil I være aktive, dyrke motion, tegne og male eller spille teater? Der er noget for enhver smag. Se mere på højskolernes eget website og hos DGI, der har en idrætslejr for bedsteforældre og børnebørn.

2. Rejs tilbage i tiden

Rejs tilbage i tiden til da farfar dreng, eller nok nærmere til den gang oldefar blot var en lille purk. På landets historiske museer kan I sammen opleve eller genopleve, hvordan børn levede førhen. På Arbejdermuseet i København kan I f.eks. lege, I bor i en lille arbejderlejlighed i 30’erne med et lokum i gården. Ligesom I på National Museet kan besøge Børnenes Museum, hvor I kan lege de samme lege, som børnene legede i gamle dage og prøve at skrive med pen og blæk.

3. Take A Walk in the Park

Søndagene 20. og 27. august inviterer Børneulykkesfonden på sommerens hyggeligste gåtur i henholdsvis Søndermarken på Frederiksberg og Mindeparken i Aarhus. Både bedsteforældre og resten af familien kan være med på den 1 km lange tur, hvor der vil være aktiviteter og underholdning for børn fra nul til otte år. Mød PAW Patrol, My Little Pony og Rasmus Klump. En familiebillet til A Walk in the Park koster 125,- kr. og overskuddet går til Børneulykkesfonden. Læs meget mere om alle dagens aktiviteter på awalkinthepark.dk.LÆS OGSÅ: Tilmeld dig A Walk in the Park og vind smukke øreringe fra Jewlscph

4. Lær fra dig

Det er blevet moderne at strikke, og er du en farmor med styr på strikkepinde og masker, så lad din viden gå i arv. Sy, strik og hækl til dukker og bamser. Er du mere ferm med en hammer, så tag børnebørnene med i værkstedet og byg et hus til kæledyrskaninen eller en racerbane til legetøjsbilerne.

5. Lav en nyttehave

Kan du afse et hjørne af haven, så inviter børnebørnene til at plante salat i gulerødder i rækker. Gør jorden klar sammen, så frø og se dem spire. Poderne vil glæde sig til at komme ud og se til afgrøderne, hver gang de kommer på visit, det er dejligt at få jord under neglene, og hyggeligt at have et fælles projekt, I kan nusse om. Selv om I kommer et stykke hen på sommeren, vil spinat og salat stadig spire lystigt.  

6. Leg som da bedstemor var barn

Genopliv dåseskjul, hinkesten og sjippetorv og leg de lege, bedstemor selv legede i skolegården. Det er sundt at få rørt sig og dejligt at grine sammen.

7. Saml bær og svampe i skoven

Fra tidligt forår til sent efterår bugner skovens forrådskammer. Tag hinanden i hånden og gå på jagt hvad enten det er blåbær, nødder eller svampe, der er sæson for. Til efteråret kan i tage på tur med en uddannet svampeguide, så I lærer, hvilke svampe, der kan spises. Bagefter kan I bage og kokkerere hjemme i køkkenet og invitere resten af familien til hyggelig fællesspisning.  

Se, hvad vi ellers skriver om: Bedsteforældre, Sommer og Familieliv