sponsoreret indhold
Ekspert: Inddrag barnet i madlavningen og gør rester til en måltidssucces
SPONSORERET indhold

Ekspert: Inddrag barnet i madlavningen og gør rester til en måltidssucces

Drop indkøbet, og brug i stedet resterne, når der skal laves sjove snacks og måltider sammen med børnene. Specialist i børns spisevaner Charlotte Seeger guider dig her trin for trin.

31. mar. 2023 | Børn | Rema1000

Vi har alle sammen stået i situationen: Et halvtomt køleskab og nul inspiration til at forestille sig, hvordan du – måske endda i fællesskab med børnene – skal få fremtryllet et lækkert måltid af det, der er på hylderne. Vi har allieret os med Charlotte Seeger fra BabyBite, der inspirerer til, hvor du sammen med børnene gør træt mad til sjove måltider God fornøjelse og velbekomme!

3-2-1 tøm – eller hvad?

Det er vigtigt at sætte nogle rammer, inden du slipper børnene løs i køkkenet, indleder Charlotte Seeger.

”Det nytter ikke noget at åbne køleskabet og sige: ”Prøv at se, hvad du kan finde derinde. Det kan de færreste børn overskue, særligt hvis vi taler om børn i førskolealderen.”

I stedet råder Charlotte Seeger til, at du tager de udvalgte ingredienser ud på forhånd. Skal I fx lave gulerodsboller, kan barnet så vælge, hvilke gulerødder der skal bruges, og i hvilken rækkefølge ingredienserne skal i skålen. På den måde får barnet medbestemmelse, og det er et vigtigt led i deres maddannelse.

”Og så er det selvfølgelig vigtigt, at du justerer rammerne ud fra netop dit barn, og hvor det er i sin udvikling,” understreger Charlotte Seeger.

Succes i børnehøjde

Én ting er at bikse noget sammen til de voksne i huset, noget andet er at gøre maden børnevenlig. Derfor kommer Charlotte Seeger her med sine bedste tip til noget af det, der kan pirre barnets nysgerrighed i forhold til mad:

  1. Byg bro til barnets verden
    Hvis dit barn ikke vant til at være med til madlavningen, er det en god idé at begynde at tale ind i barnets verden og derigennem vække en nysgerrighed. De fleste børn synes fx, det er sjovt at bage boller eller en kage, og her kan du bruge det meste fra grøntsagsskuffen – alt fra æbler til squash og gulerødder.
  2. Tænk i regnbuens farver
    Er der noget, de fleste børn og voksne er vilde med, er det farver. Rent visuelt er det superflot, og så slår det positivt ud på næringsbarometeret, når det kommer til at spise forskellige vitaminer og mineraler.

    *Tip til farverig mad:
    Spinatblade bliver hurtigt slatne og kedelige, så hvis du har en halv pose liggende, så kom dem i pandekagedejen og vupti: Grønne spinatpandekager.

    Det kan også være, der er rester fra gårsdagens aftensmad. Fx kan et ovnbagt græskar med fordel røres i bolledejen. Og er der flere bær tilbage i bakken, så bland dem i morgengrøden, så du på et splitsekund har den flotteste blå, lilla eller lyserøde grød afhængig af dit bærvalg.
  3. Anretning er alfa og omega
    Det er en god idé at anrette maden i mindre skåle, så barnet kan se og dufte til maden. Undgå derfor store gryder og fade. Del også gerne maden op, for det foretrækker de fleste børn. Kom fx en klat hummus eller de sidste majs fra dåsen i en lille skål. Så kan barnet selv komme de forskellige ting på sin tallerken. Det giver meget til den totale madoplevelse.

Og så handler gode madoplevelser om at huske på, at børn er impulsive og lystbetonede, så selvom det er en rigtig god idé at sætte nogle rammer, er det også helt okay, hvis de sommetider bliver brudt en smule. Det rykker nemlig også ved dine grænser, og det er bare sundt.

Madglæde | REMA 1000 

Anbefalet til dig