Vores Børn

Får vores søn nok at spise?

Af Redaktionen 13.feb.2012 Børn
Faktaboks

Dorte Fischer har været sundhedsplejerske i 13 år og arbejder i Rudersdal Kommune. Endvidere er hun uddannet spædbarnsmassørinstruktør og mor til tre piger.

Spørgsmål:

Vores dreng er 11 måneder, og vi er rigtig godt i gang med at introducere ham for ‘vores’ mad med rugbrød til frokost og det samme, som vi spiser til aftensmad.

Men han er blevet meget selvstændig på det seneste og vil selv. Han kan finde på at knibe munden sammen, når vi vil give ham mad, men får han det selv i hånden, åbner han munden.

Han får selvfølgelig lov til at sidde med noget i hånden, og noget af det ryger da også i munden. Men han kan også finde på at tage det ud af munden igen og kigge på det og så ind i munden igen.

Til frokost giver jeg ham nogle gange jogurt bagefter, hvis jeg ikke synes, han har fået nok, og til aftensmad får han ofte lidt fuldkornsgrød, efter at han har fået af vores mad.

Men er det måden at gøre det på? Og får han mon nok mad? Han er omkring 74 centimeter og vejer omkring ti et halvt kilo.

Hilsen Dorte

Læs sundhedsplejerskens råd på næste side>>

alt

Svar:

Kære Dorte

Det lyder, som om I har en helt normal dreng på 11 måneder. Det er altid en svær periode, når barnet går fra babymad til familiens kost.

Det sværeste er, at barnet i den periode gerne vil selv, og samtidig er lidt for lille til at klare det helt selv. Som du beskriver, bliver jeres dreng vred, hvis I prøver at snige noget ind i munden. ‘Kan selv – vil selv’.

Det, I gør, lyder dog helt rigtigt, og I kan ikke gøre så meget andet. Han skal selv sidde med maden – putte det i munden og tage det ud igen, mase det fladt og måske kaste det på gulvet.

I skal så sidde parat med noget mad (som I også gør) og snige det ind i munden ved enhver lejlighed. Men han skal ikke presses til at spise.

Han vil kun acceptere, at I giver ham mad, hvis han selv sidder med noget mad eller en ske i hånden. Brug god tid på måltidet, det tager tid at kigge på maden og lære den at kende.

For mange børn i den alder kan det være svært at spise sig mæt i mad, der skal tygges, fordi det tager tid og er hårdt arbejde.

Ofte bliver barnet træt af at spise, inden det er mæt. Derfor er det en god ide at ‘made efter’ med noget lettere spiseligt såsom grød, mos eller jogurt.

Nogle forældre vælger at give lidt grød eller mos før tyggemaden, andre giver det efter.

Det er vigtigt for barnet at spise sammen med familien, at opleve fællesskabet og alle de nye duft- og smagsoplevelser. Måltiderne er et godt samlingssted for familien, barnet lærer af at se forældrene spise sammen og nyde maden.

Ofte er barnet meget mere interesseret i, hvad der er på de andres tallerkner og vil hellere have den mad frem for det, der er på barnets egen tallerken – selv om det er det samme.

Når barnet er en 14-15 måneder, er det ofte ikke længere nødvendigt at give ham anden mad, for så er han mere trænet i at tygge og behøver heller ikke at mærke al maden med hånden. Jeres dreng vil også være blevet bedre til at spise med ske i den alder.

Du skriver, at jeres dreng vejer ti et halvt kilo og er 74 cm – det er en super flot vækst. Han stortrives.

Så tag det roligt omkring maden – I gør det helt rigtige. Fortsæt med det.

Venlige hilsner Dorte Fischer


Henter...