Vores Børn

Farligt med skoldkopper?

Af Redaktionen 09.aug.2011 Børn
Faktaboks

Nina Sepstrup er jordemoder på Frederiksberg Hospital

Spørgsmål:

Jeg er gravid i 39. uge, og nu har min yngste datter lige fået skoldkopper. Er det farligt for den lille nyfødte? Hvis jeg nu føder, før datteren er holdt op med at have blærer, må hun så ikke komme i nærheden af den lille ny?

Med venlig hilsen Anette

Læs jordemoderens svar på næste side>>

Svar:

Kære Anette

Du skal kontakte dit fødested og få at vide, hvordan du skal forholde dig. Hvis ikke du er helt sikker på, at du har haft skoldkopper selv, skal du have taget en blodprøve, der kan vise det.

Får du skoldkopper omkring fødselstidspunktet, kan det være farligt for den nyfødte, der i givet fald skal behandles forebyggende med medicin efter fødslen.

Heldigvis har cirka 98 procent af voksne i Danmark haft skoldkopper, så du er med største sandsynlighed immun. Dit nyfødte barn vil i givet fald være delvist beskyttet via antistoffer, som det har fået fra dig under graviditeten og via modermælken, hvis du ammer.

Det kan altså godt blive smittet, men vil ofte få et meget mildt sygdomsforløb. Måske med lidt feber og kun få skoldkopper.

På nogle fødesteder vil I kunne blive frarådet, at den nyfødte er sammen med sin smittede søskende. Andre steder anbefaler man, at I kommer hjem, men holder baby lidt på afstand af den, der har skoldkopper.

Lyt til de anbefalinger, du får, der hvor du skal føde, og træf dit eget valg derudfra. Jeg håber, det løser sig på bedste vis.

Med venlig hilsen Nina Sepstrup


Henter...