Kroatien - ferie med børn
SPONSORERET indhold

11 tips til de bedste steder i Kroatien for børnefamilier

Er du i tvivl om, hvor sommerferien skal gå hen? Så har Kristina fra bloggen 'Smagen af Kroatien' her lavet en liste over de 11 bedste steder i Kroatien for børnefamilier - hvor der både er noget for de helt små, teenagere, og dem som bare elsker aktiviteter.

Af: Kristina, blogger Foto: Ivo Dunatov
27. jun. 2017 | Børn | Vores Børn

Kroatien har gennem de seneste år positioneret sig som et af de mest fantastiske lande at holde ferie i, og New York Times har lige kåret Kroatien til at være årets hotteste rejsedestination for 2017. Jeg synes, det er på tide, at omverden har fået øjnene op for det lille Middelhavsland, for Kroatien har det hele, der skal til for fx en vellykket ferie med hele familien.

Det charmerende ved Kroatien er, at landet ikke er spoleret, det kroatiske folk er utrolige gæstfrie, priserne er fornuftige, og kroaterne er gode til at værne om den autenticitet, der gør landet til noget ganske særligt. For det særlige ved Kroatien skal findes i kontrasten mellem det nye og det gamle, der på en og samme tid forenes på smukkeste vis og indbyder til en ferie ud over det sædvanlige.

Det hele handler om at vælge det helt rigtige sted for dig og din familie, og derfor vil jeg i artiklen guide dig gennem nogle af landets skønneste steder og giver gode tips til endnu uopdagede byer og øer i skønne Kroatien.

LÆS OGSÅ: Rejseudbydernes favoritter til sommerferie med børn

1. Oplev Kroatiens mest glamourøse ø Hvar med familien

Øen Hvar er boho-chic, glamourøs og formidabel. Hvar er Kroatiens mest besøgte ø, og byen med samme navn som øen, Hvar by, lokker superstjerner som Beyoncé, børnefamilier, rygsæksrejsende, campingentusiaster og festglade unge hele året til Kroatien mest solbeskinnede ø.

I Hvar by kan du udforske det hyggelige torv, nyde de charmerende renæssance-bygninger, drikke en god kaffe og gå en tur langs den flotte havnepromenade. Tag turen til fortet Fortica Spanjola fra 1500-tallet, nyd den smukke udsigt over Pakleni øerne, havet og byen. Du kan vække interessen hos de mindste ved at fortælle om den kolde fangekælder, der stadigvæk ligger under borggården og kan opleves, hvis man altså tør. Når byen bliver for meget, kan I opleve den gamle by Stari Grad eller øens utallige skønne strande, der ligger som perler på snor langs øen.

2. På Makarska Riviera finder du nogle af Kroatiens bedste strande

Nogle af Kroatiens bedste strande ligger på den 60 km lange Makarska Riviera, som kun befinder sig 80 km syd for Split. Dette fine område har masser af lækre og luksuriøse hoteller lige ud til vandet, gode feriehuse og fantastiske campingpladser i de mest idylliske omgivelser. Der gemmer sig utrolig mange gode strande, og din eneste udfordring bliver at vælge et sted, der falder i jeres smag.

Makarska by er hyggelig, og byens historie kan spores tilbage til det romerske rige. Her er en del kulturelle seværdigheder, masser af legepladser, restauranter, barer og caféer. Biokovo bjergene pryder kystens smukke baggrund, og hvis dine børn er tilpas store, kan du tage dem med på en hyggelige vandretur eller cykeltur, hvor I kan opleve solnedgangen fra toppen af bjerget.

LÆS OGSÅ: Gunnvør Dalsgaard: Børn bør kende andre kulturer

3. Nationalparken Plitvice er Kroatien mest fantastiske naturoplevelse  

Når du besøger Kroatien, må du endelig ikke gå glip af nationalparken Plitvice, der siden 1979 har været med på UNESCO´s liste over verdens naturarv. Parken består i alt af 16 søer, der er forbundet med 1000 vandfald, og højdeforskellen mellem den øverste sø og den nederste sø er 133 m. Dette er et imponerede syn for både store og små. De smaragdgrønne søer, farverige fisk, der svømmer under jeres fødder, og vandfaldene er en fantastisk oplevelse for hele familien. Gangstierne er ikke velegnede til barnevogne, og der er en del mennesker i juli og august, så du skal bevæbne dig med en god portion tålmodighed.

4. Halvøen Peljesac er det idealle sted for camping-entusiaster

Hvis din familie elsker natur og ønsker at rejse langt væk fra larm og pulserende byer, så må halvøen Peljesac være et af de bedste bud på en uforglemmelig campingferie. Campingstedet Prapratno gemmer sig på en smuk aflukket bugt og er omringet af frodige naturområder lige ud til det krystalblå hav. Dette sted er endnu ikke overrendt af turister, og måske er stedet en af de bedste bevarede hemmeligheder, når det kommer til campingsteder med en helt fantastisk beliggenhed.

5. Zadar er byen for børn, forældre og bedsteforældre

Zadar er ualmindelig smuk kystby, der ligger i den nordlige del af Dalmatien. Byens historie går 3000 år tilbage, og Zadar har været underlagt forskellige herskere, og derfor kan du på hvert gadehjørne finde historiske mindesmærker. Den gamle bydel er bilfri, hovedstrøget er fyldt med gode restauranter, caféer og isbarer.

Zadar er desuden en perfekt by, hvis du tager bedsteforældrene med, for der er rigeligt at udforske, når det kommer til kultur og historie. Dine børn vil elske installationerne som fx ”Hilsen til solen”, hvor solceller omdanner solstråler til energi, og om aftenen minder denne installation om dansegulvet fra Staurday Night Fever. På samme sted finder det kendte havorgel, der er endnu en installation, hvor I sammen kan høre havet synge, mens I ser solen gå ned. Langs Zadar ligger mange gode bystrande, og der er uendelig mange gode udflugtsture til de omkringliggende øer.  

6. Spis godt og tilbring kvalitetstid i Motovun

I hjertet af Istrien finder du en gammel middelalderby, der ligger 378 m over havets overflade. Der er noget ganske storslået over Motovun, som mange journalister og rejsebloggere har døbt til at være ”Toscanas tvilling”. Bevæg jer langsomt gennem de gamle brostensgader, oplev kunsterne udstille deres værker og smag endelig på de lokale delikatesser som trøfler. På Motovun får du endda kager med trøfler, og de smager himmelsk.

Der er egentligt ikke så meget at lave andet end at opleve atmosfæren, den hyggelige og rolige stemning og læse en bog for dine børn på toppen af fæstningen. Sidste år så jeg en dansk familie, der sad på toppen af fæstningen sammen, mens moren læste højt for sine børn. Det er måske det, som Kroatien kan. De hyggelige og gammeldags rammer indbyder til ro, samvær og kvalitetstid.  De gamle brostensgader egner sig ikke til barnevogne, men hvis du absolut vil opleve skønne Motovun, kan det lade sig gøre med god vilje.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer I billigst på sommerferie

7. Tag de store teenagebørn med til øen Brac

Nogle af mine bedste ferieoplevelser i teenageårene var, når mine forældre valgte et sted, hvor min søster og jeg var underholdt. På øen Brac er der rigeligt at udforske, og hvis I rejser til den sydlige del af øen vil I kunne finde Kroatiens mest berømte strand Zlatni Rat, der på dansk kan oversættes med ”Den gyldne Kap”. Her kan ungerne prøve windsurfing, vandre eller cykle til øens 775 m høje bjerg og nyde en fantastisk udsigt, hvor I på de helt klare dage også vil kunne se Italien. Der er mange gode caféer langs stranden, hvor dine unger kan spise is og nyde den cool stemning, uden at de skal konstant overvåges af jer. For stemingen på øen er afslappet, easy-going og utrolig hyggelig.

8. Charmerende hovedstad Zagreb for store og små

Zagreb er charmerende og virkelig hyggelig. I hjertet af Zagreb finder du det hyggeligste madmarked Dolac, og omkring markedet findes der charmerende fortovscaféer, gode restauranter, små bagerier og masser af shoppe-muligheder. Drik en kop kaffe på den hyggeligste gade Tkalciceva Ulica, mens børnene spiser en is, nyd kroatisk streetfood som fx en burek eller studel i parken ”Den Grønne Hestesko”.

Dine børn vil elske at køre med tandhjulsbanen til den hyggelige øvrige del af byen, hvor I kan opleve de små charmerende brostensgader, mens I udforsker den øvre bydel (Gornji Grad). I kan slutte dagen af med at opleve Zagreb fra oven fra Vidikovac Zagreb Eye, hvor udsigten er fantastisk. Zagreb er også blevet kendt for sit hyggelige julemarked, og hovedstaden har gennem de seneste år fået prisen for at have Europas bedste julemarked.  

9. Fascinerende Dubrovnik

Der findes næppe en by i Kroatien, der er smukkere end Dubrovnik. Den charmerende gamle bydel er bygget på dramatiske klippeskær og er omringet af den to km lange middelaldermur mod det azurblå Adriaterhav. Den gamle bydel er fantastisk at gå på opdagelse i, for her er så meget smukt at opleve, og det gælder også, hvis du er interesseret i kultur, arkitektur og historie. Hvis du ikke er historieinteresseret, så kan du lade dig blive forført af de gamle gader, små gallerier og alt den uimodståelige lækre mad fra det dalmatiske køkken.

Hvis I er fans af Game of Thrones, vil I kunne finde mange gode arrangører, der guider jer gennem forskellige locations fra optagelser af Kings Landing. Tag en tur med svævebanen fra bjerget Srd, snup en god is på Stradun, tag en gåtur på Dubrovniks smukke bymur og ro i kajak på øen Lopud, der kun ligger 30 min i båd fra Dubrovnik. Byen ligger i den lidt dyre ende, og derfor kan jeg anbefale, at I bor lidt udenfor byen. Selve området omkring Dubrovnik er kendt for at have mange gode busforbindelser, så det hele handler om at vælge en bolig, der passer ind i jeres budget.

LÆS OGSÅ: Sommerens sengetid: Hvor længe må dit barn være oppe?

10. Ø-ferie i idylliske omgivelser

Øen Dugi Otok tilhører Zadar regionen og er et af de smukkeste steder, jeg har set. Øen byder på kvalitetstid, samvær og masser af rolige stunder sammen med familien. Der er mange smukke bugter, gode badestrande der er i top, små bondesamfund der emmer af hygge og charme. Hvis I vil opleve lidt, kan jeg anbefale en sejltur til Nationalparken Kornati, og I må endelig ikke gå glip af en af Kroatiens mest berømte strande, der går under navnet Sakarun. Brbinjscica grotten er ideel at udforske blandt undervandseventyrere, og så er nationalparken Telascica fascinerede med den lange saltvandssø Mir. Dette er stedet, man rejser til for at slappe fuldstændig af.

11. Til den aktive familie

Der er masser af fantastiske aktiviteter i Kroatien for børnefamilier. River Rafting Center er et af de ældste virksomheder i Kroatien, der tilbyder et væld af sjove aktiviteter som fx riverrafting, bådture gennem floden Zrmanja, kajakture, vandring, dykning, jeep safari og udforskning af grotter. Stedet befinder sig kun 45 km fra Zadar lige i nærheden af Obrovac, der ligger tæt på floden Zrmanja. Det eneste du skal have med er ekstra t-shirt, badetøj og sko, der tåler vand. Der er et fint sted lige i nærheden, hvor I kan bo i campinghuse eller mobile homes, og ellers er stedet perfekt som endagstur for alle jer, der elsker vand og sjove aktiviteter.    

LÆS OGSÅ: Sådan klarer dit barn sommervarmen

LÆS OGSÅ: 10 tips til motion i sommerferien