Guide til flyverdragter 2021
SPONSORERET indhold

Sådan finder du den perfekte flyverdragt til dit barn

Det er noget af en videnskab at købe en flyverdragt, der holder på varmen i minusgrader og er til at bevæge sig i på legepladsen. Her får du de gode råd til at finde den perfekte flyverdragt til dit barn samt 12 af sæsonens gode bud til inspiration.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
20. okt. 2021 | Børn | Vores Børn

Kulden er så småt ved at få tag i landet, og snart bider frosten for alvor. Har du ikke allerede opgraderet dit barns garderobe, er det tid til at gøre det nu. Starter du med at sørge for, at dit barn er klædt godt på indefra, er det nu, du skal ud og investere i lækkert uldundertøj, der ikke kradser. Dernæst gælder det om at finde de perfekte vinterstøvler, og sidste del af en ordentlig vinterpåklæding er den rigtige flyverdragt.

Der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal finde ud af, om flyverdragten er den rette til dit barn. Herunder kan du se, hvad du skal kigge efter:

Pasform

Det kan være fristende at købe flyverdragten lidt for stor, for så kan det jo være, den også holder til næste år. Ulempen er, at det er svært at lege i en for stor dragt, der både hæmmer bevægelsesfriheden og er tung at have på. Det handler om at sikre komforten ved at vælge en blød og let dragt med god plads, så dit barn har bedst bevægelsesfrihed på legepladsen.

Den rette størrelse finder du ved at lade dit barn stå med let spredte ben, når dragten skal prøves i butikken. Der er plads nok i dragten, hvis du kan gribe fat i en håndfuld stof under numsen, og junior uden problemer kan strække armene frem foran sig og over hovedet, uden det trækker i stoffet ved armene. Kan du ikke få fat i den mængde stof, er dragten for lille, så dit barn hverken kan sætte sig på hug eller bukke sig, og det kan føles ubehageligt at have tøj indenunder.

Køber du flyverdragten til den store side, så dit barn også kan vokse i den, så sørg for justeringsmuligheder, så dragten ikke forhindrer dit barns bevægelsesmuligheder. Her er det en god ide med justebar elastik ved taljen, så dragten ikke falder ned om fødderne, når den lille leger.

Læs også: 18 varme og lækre vinterstøvler

Materiale

Dragten må ikke være for tung eller stiv, da det er hårdt at bevæge sig i mange timer i træk, hvis materialet yder modstand. Små børn skal have dragter i blød kvalitet, så det er nemt at bevæge sig frit og uhindret på legepladsen.

Vandtæt

Materialet bør være vandtæt, men den behøver ikke nødvendigvis være i den højeste ende af den skala, som man måler på. Et vandsøjletryk kan gå op til 10.000 millimeter, men det er rigeligt med et vandsøjletryk på 3.000-4.000.

Til sammenligning svarer et vandsøjletryk på 10.000 millimeter til 10 meter og til højden af en treetages bygning. Det vil sige, at tøjet kan modstå et vandtryk svarende til det tryk, der er i bunden af en vandsøjle, der er 10 meter høj, og det er altså heftigt.

Tjek også, at tøjet er vandafvisende. For selv om flyverdragten er vandtæt, er den ikke nødvendigvis vandafvisende. Er stoffet ikke vandafvisende, vil det suge det yderste lag vand til sig, og dragten vil føles kold at have på. Flyverdragten skal kunne lede sveden væk, så dit barn ikke bliver kold. Der er dog ikke brug for en åndbarhed på mere end 3.000 gram. Tapede sømme og knapper ud over lynlåsen sikrer, at der ikke siver vand ind.

Vindtæt

Flyverdragten bør også være vindtæt, så blæsten ikke fiser lige ind på huden. Mange flyverdragter har vindfang ved ærmerne og ved fødderne, der sikrer, at luften ikke trænger ind. Vær opmærksom på, om vindfanget stikker langt ud over ærmet, da det kan suge vand op, og dit barn kan få våde hænder og arme, hvis det elsker vandpytter.

Foret 

Dragten skal være foret, så den holder på varmen. Foret skal være glat, så dit barn let kan komme i flyverdragten, og der må gerne være ekstra polstring bagpå. Det er rarere at sidde på og hjælper til isolering, så dit barn ikke får kold numse af at sidde i sandkassen.

Farlige stoffer

Fluorstoffer er kemiske stoffer, som bruges til at imprægnere overtøj til både børn og voksne. Stofferne er mistænkt for at være sundhedsskadelige. Mærker, som anvender fluorstoffer i deres tøj, skilter ikke nødvendigvis med det, men det gør mærker, som ikke gør. En kemi-test af flyverdragter foretaget af Forbrugerrådet Tænk i 2018 viser dog, at der i ni ud af 11 flyverdragter ikke er anvendt fluorstoffer.

Holdbarhed

Tjek altid vaskeanvisningen, før du køber overtøj. Børnehavebarnets flyverdragt bliver hurtigt beskidt og skal derfor nemt kunne vaskes. Det er en god ide at gå efter dragter, der kan vaskes ved 60 grader og kan tåle tumbler og tørreskab. Mange institutioner kræver, at den kan gå i tørreskab, da den ofte bliver våd i løbet af dagen. Som alternativ kan du vælge at købe to billigere dragter, som I kan skifte imellem.

Til dit børnehavebarn skal dragten være i en slidstærk kvalitet som bævernylon. Den skal kunne klare vilde klatre- og tumlelege og kunne holde vand ude, selv i dagsregn, mudder og timevis på hug i sandkassen. Kig derfor efter forstærkninger på knæ, albuer og bagdel.

Læs også: Fyld efterårsgarderoben med lækkert tøj

Praktiske detaljer

Trykknapper vs. velcro

Trykknapper og lynlåse må ikke genere. Velcro frem for knapper kan være en god løsning, da det ikke gør ondt at hvile på. Det er også lettere for dit barn selv at åbne og lukke. Ved lommerne kan vanterne dog hænge fast i velcroen, og så holder den op med at virke. Husk at undgå bindesnore og elastikker i halsen, som kan hænge fast i grene og legestativer.

Remme under fødderne

De fleste flyverdragter har aftagelige remme af enten gummi eller elastik under fødderne. Forestil dig, hvor buksebenene på flyverdragten havner, når vuggestuebarnet kravler afsted, hvis ikke remmen er fæstnet under vinderstøvlen. Derfor er det praktisk hensyn at tage til særligt de mindste børn.

Hætte

Tjek om hætten kan knappes af, så der er frit udsyn, og den samtidig kan trækkes op, når vinden suser i sandkassen.

Lynlåse

To lynlåse gør det nemmere af få de allermindste ned i flyverdragten, men så snart dit barn begynder at blive lidt selvhjulpen, er det lettere for ham eller hende kun at skulle holde styr på en enkelt lynlås. Dog må lynlåsen gerne være lang, så det er nemmere at hoppe i og ud af dragten. Har lynlåsen desuden et vedhæng, der er nemt at tage fat i for små hænder, går det endnu lettere.

Snefang i ærmer og bukseben

Det lille ekstra ærme og ben inde i flyverdragten sikrer, at barnet ikke får sne direkte ind på arme og ben. Snefanget isolerer og holder barnet varmt og tørt.

Reflekser

Sørg også for at vælge en dragt med reflekser placeret på hele dragten, så barnet er synligt fra alle sider.

Her får du en liste med 12 af sæsonens gode bud på flyverdragter:

Marmar flyverdragt 2.jpeg

Marmar Copenhagen

Størrelse: 92-128 år, 1299,00 kroner.
Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 10.000 g. Foret er 100 % polyester og THERMOLITE.  Slidstærk YKK-lynlås, aftagelig hætte og fleece foer i lommer. Ribkant i kraven og omkring håndled samt snefang på buksebenene.

Wheat flyverdragt.jpeg

Wheat

Størrelse: 4-8 år, 1099,00 kroner.
Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 8.000 g. Foret er 100 % polyester. Aftagelig, foret hætte med imiteret pels, med elastik ved håndled, fødder og bagpå samt justerbar elastik under foden. Justerbar talje, forseglet sømme og ykk-lynlås.

 

Ver de Terre.png

Ver De Terre

Størrelse: 1–8 år, 2200 kroner.
Vandtæthed: 8-10.000 mm. Åndbarhed: 8-10.000 g. Med forstærkende membran, tapede sømme og remme under fødderne, med aftagelig hætte og 100 % ægte pels.

Molo flyverdragt.jpeg

Molo
Størrelse: str. 1,5 år – 10 år, fra 1599,00 kroner.
Vandtæthed: 15.000 mm. Åndbarhed: 15.000 g. Aftagelig hætte med faux Fur-pelskrave, snefang i benåbning og remme under foden. Indeholder vandafvisende PFC-fri imprægnering, med Thinsulate-isolering, højkvalitetsfleece på udsatte områder og tapede sømme.

Hummel flyverdragt 4.png

Hummel

Størrelse: 74-104, 699,95 kroner.
Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Fleecefoer på indesiden af hætten og kroppen, lang lynlås, med remme under fødderne og tapede sømme.

Mikk-line flyverdragt.jpeg

Mikk-Line hos Kids-World

Størrelse: 5-10 år, 799,95 kroner.
Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Aftagelig hætte, vatteret og foret med fleece, justebar og indsyet elastikbånd og med tapede sømme, snefang og remme under fødderne. Lynlås med hagebeskytter og dobbelt vindstolpe.

HM flyverdragt.jpeg

H&M

Størrelse: 2-10 år, 599,00 kroner.
Vatteret flyverdragt i åndbart, vind- og vandtæt funktionsmateriale. Aftagelig, foret hætte. Tapet lynlås med hagebeskytter foran. Forstærkning på ben og bagpå. Justerbar elastik i talje og elastik ved hænder og fødder. Forstærket elastik under foden.

Racoon flyverdragt.jpeg

Racoon

Størrelse: 3-10 år, 1149,00 kroner.
Vandtæthed: 8.000 mm. Åndbarhed: 5000 g. Slidstærk og åndbar flyverdragt med fleecefoer og Thermolite-isolering. Med aftagelig hætte og remme under fødderne.

Lil' atelier flyverdragt.jpeg

Lil' Atelier

Størrelse: 92-128, 749,95 kroner.
Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 4000 g. Vindtæt med heltapede sømme, aftagelig hætte, justerbare og aftagelige fodstropper, blød fleecefoer på indersiden og bagsiden af kraven og på manchetten.

Reima flyverdragt.jpeg

Reima

Størrelse: 2-10 år, 1499 kroner.
Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 7.000 g. Flyverdragten er ekstra varm, ekstra vatteret og er fremstillet i elastisk materiale. Den nederste del er lavet i et slidstærkt materiale. Aftagelig hætte med imiteret pels, foret med glat polyesterfor, smalle elastikkanter ved ærmerne og bukseben, justerbar og aftagelige remme under fødderne, forseglede sømme og justerbar talje.
Reima har i 2019 vundet en EU-pris for at sikre synlighed med reflekser i deres vinterkollektioner. Flyverdragten vandt i Bedst i Test 2020 hos Pricerunner. 

 

Danefæ -ny.jpg

Danefæ

Størrelse: 1-8 år, 1249,00 kroner.
Vind- og vandtætte materialer med 8.000 mm vandtæthed. Thermolite og foret med fleece på overkrop, i skødet og på numsen samt i hætten. Vindfang ved ærmerne, tapede sømme og elastik ved fødderne.

En Fant flyverdragt.jpeg

En Fant hos Kids-World

Størrelse: 1-5 år, 899.95 kroner.
Vandtæthed: 10.000 mm. Åndbarhed: 5.000 g. Lang lynlås med dobbelt vindstolpe og aftagelig hætte. Foret med blødt teddyfleece i hætten og kroppen, mens der er et glatvævet for i ærmer og ben. Praktiske refleksstriber ned langs siden og velcro ved ærmer og fødder, som kan strammes ind. 

Anbefalet til dig