Skostørrelser børn og baby
SPONSORERET indhold

Guide: Hvilken skostørrelse bruger dit barn?

Når dit barn skyder i vejret, vokser de små børnefødder selvfølgelig også. Men hvilken skostørrelse skal dit barn bruge hvornår? Her kan du blive klogere på skostørrelser til børn og baby.

Af:: Lea Holdgaard Hansen Foto: Getty Images
03. dec. 2020 | Børn | Vores Børn

Har du som forældre nogensinde oplevet følelsen af at blinke – og så er barnet vokset ud af de nyindkøbte bukser? Børn vokser i perioder som… nå ja, ukrudt – og det er helt normalt.

Og når kroppen vokser, vokser fødderne med. Med børnefødder taler man om, at de ofte vokser i ryk. Det vil sige, at der kan gå en længere periode, hvor de passer de samme sko, og pludselig springer de en størrelse over. Børnefødder kan faktisk vokse helt op til 15 millimeter på et halvt år! Det er ret meget – og derfor er det vigtigt at holde øje med de små fusser og måle dem med jævne mellemrum. Og i hvert fald skal fødderne måles ved indkøb af nye sko. Det kan nemlig sagtens være, at skostørrelsen har ændret sig siden sidst.

Her finder du et skema over skostørrelser til børn i forhold til alder fra 2 til 12 år. Husk på, at børn – og deres fødder – er forskellige, og at der kan være stor forskel på skostørrelserne til børn blandt forskellige skomærker samt skomodeller.

Skema1_Boern.png

Også hos babyer er vokseværket sat ind, og det betyder også, at der skal holdes øje med skostørrelserne. Her finder du et skema over skostørrelser til baby i alderen 0 til 2 år:

Skema2_baby.png

Sådan finder du den rette skostørrelse til dit barn

Du kan bruge overstående skema til at finde den rette skostørrelse til dit barn eller din baby ud fra deres alder. Men det gode råd er altid at måle dit barns fødder forud for et skokøb. Det kan nemlig sagtens være, at dit barn springer en skostørrelse over. Du kan enten selv måle eller få en medarbejder i en skobutik til at måle barnets fødder. På den måde får du den præcis skostørrelse til dit barn.

Her finder du et skema over barnets fodmål og barnets eller babys skostørrelse. Vi har her taget højde for voksetillægget i forhold til skostørrelsen.

Skema3_maal.png

Sådan måler du dit barns fod

Hvis du selv vælger at måle dit barns fod, er det vigtigt, at barnet står op, da vægten skal helt ned på den fod, der skal måles. Brug eventuelt et stykke papir, som du lægger op af væggen. Lad barnet sætte sin fod oven på papiret med hælen helt op til væggen. Tegn en streg foran den tå, der er længst fremme. Herefter kan barnet flytte sig og du kan måle, hvor lang foden af ved at måle papiret op til stregen.

Det er en god idé at måle begge fødder, da der ofte er en lille forskel på barnets fødder. Når du skal købe sko, skal du gå efter den skostørrelse, der passer til den største fod. Herefter kan du bruge målene i overstående skema til at udregne den korrekte skostørrelse til dit barn eller baby.

Flere forhandlere tilbyder en print-selv-skema, hvor barnet placerer sin fod, og der herefter kan aflæses, hvilken skostørrelse dit barn eller baby skal bruge.

Husk voksetillægget

Husk på, at sko skal købes med et voksetillæg på 1-1,5 centimeter. Det betyder, at du køber sko, som er halvanden centimeter større end dit barns fod måler i længden. De 1,5 centimeter skal altså lægges til barnets fodmål, når du går på jagt efter den rigtige skostørrelse til dit barn. På den måde er der plads til at barnets fødder kan vokse, uden at støde storetåen imod efter et par måneders brug. Man siger nemlig, at børn skal have 0,5 millimeter til at bevæge sig og 1 centimeter til at vokse i. Det er branchens retningslinjer for at sikre, at et barn kan passe sko eller støvler hen over en hel sæson.

Man skal dog ikke købe et større voksetillæg end denne anbefaling, da skoene i så fald vil blive for store, og barnet risikerer at snuble i eller bruge unødig meget energi på at holde skoen på foden. Det er samtidig rådet, at når du skal vælge gummistøvler, ballerinaer eller termostøvler til dit barn, at voksetillægget maximalt er 1 centimeter. Ved denne slags sko er muligheden for at justere tilpasningen på foden nemlig begrænset.

Voksetillægget afhænger dog også af barnets alder, skotype, og din egen erfaring med, hvordan dit barns fod vokser. Det kan derfor være en god idé at holde øje med, hvordan fødderne vokser, og hvornår barnet kan passe de forskellige skostørrelser.

Så meget vokser børns fødder

Børns fødder vokser i ryk, og derfor kan det være en god idé at måle dit barns fødder jævnligt – også selvom du ikke nødvendigvis har udsigt til at shoppe nye sko til junior. Frem til dit barn er to år, anbefales det, at man måler fødderne hver 2. måned. Herefter kan fødderne måles hver 3. måned frem til barnet fylder seks år. Skriv resultatet ned efter hver måling, og på den måde kan du holde øje, hvordan dit barns fødder vokser. Det er en god viden, når den rette skostørrelse skal findes, da du således ved, hvor stort et voksetillæg, du skal beregne.

Her kan du se, hvor meget et barns fødder gennemsnitligt vokser i forhold til alder, og hvornår du altså kan regne med den største udvikling i skostørrelser hos børn.

Skeam4_alder.png

Slutligt kan det være en god idé at tage dit barn med ud i butikken og prøve skoene før køb. Det kan nemlig være stor forskel på de forskellige skostørrelser til børn alt efter mærke og model.

Kilder: Skoringen, Sportsmaster, Babyklar, Stylepit, Growingfeet, Cheapkids