Barnebarn og bedstemor
Foto: Getty Images Mit barnebarn på otte år har fået konstateret epilepsi.

Spørg lægen: "Hvorfor har mit barnebarn fået epilepsi?"

Mit barnebarn på otte år har fået konstateret epilepsi, men hvorfor får man det? Og kan det forsvinde igen, eller har man det for altid?, spørger en bekymret farrmor.

Mit barnebarn på otte år har fået konstateret epilepsi og er startet med at få medicin mod det. Men hvorfor får man epilepsi? Og kan det forsvinde igen, eller har man det for altid?

Den bekymrede farmor

SVAR:

Epilepsi skyldes en forstyrret elektrisk aktivitet i hjernen, og der findes forskellige former alt efter, hvor i hjernen anfaldene starter, og hvilke symptomer de giver. Der findes mange forskellige former af anfald, hvor symptomerne for eksempel kan være kramper, bevidstløshed, fjernhed eller synsforstyrrelser. Årsagen til epilepsi er afhængig af alderen. Kommer det hos børn i de første leveår, skyldes det ofte en medfødt skade i hjernen eller medfødte forstyrrelser i stofskiftet. Kommer epilepsien først senere i barndommen (som hos dit barnebarn), kan man oftest ikke finde årsagen. Den medicinske behandling er meget individuel alt efter typen af anfald, og nogle har brug for flere forskellige slags medicin. De fleste børn med epilepsi vil få en god anfaldskontrol med den rette medicinske behandling. Og nogle kan blive epilepsien helt kvit med alderen. En stor del er helt anfaldsfri ved 20-årsalderen. For at forhindre anfald, er det – foruden den korrekte medicinske behandling – vigtigt at få nok søvn, leve regelmæssigt og undgå faste, samt andre aktiviteter, der kan udløse anfald.

Med venlig hilsen Mette Aaboe

 LÆS OGSÅ: Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet

Om lægen

Læge Mette Aabye skriver hver uge i Hjemmet om, hvad hun oplever i sin praksis og i Lægevagten. Desuden svarer hun på udvalgte spørgsmål fra Hjemmets læsere, Mette Aaboe er den eneste, der ser brevene, og spørgsmålene offentliggøres under mærke. Skriv til laegen@hjemmet.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Bedsteforældre, Forældre, Sygdom og Børnesygdomme