Kvinde og jordemødre
SPONSORERET indhold

Rekordstor mangel på jordemødre: ”Jeg skal stå og vælge, hvem der er vigtigst”

Jordemødre er trætte af arbejdspresset på fire af hovedstadens fødselsafdelinger, som kæmper med en fordobling af ubesatte jordemoderstillinger, skriver DR.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Getty Images
17. aug. 2021 | Børn | ALT.dk

På et halvt år er der sket en fordobling i antallet af ubesatte jordemoderstillinger i Region Hovedstaden.

I en aktindsigt, som DR har modtaget fra Region Hovedstaden, fremgår det, at regionen i starten af sommerferien havde 55 ubesatte jordemoderstillinger. Det er næsten dobbelt så mange, som de 27 ubesatte stillinger Region Hovedstaden havde tilbage i december 2020, og som allerede dengang for alvor satte gang i debatten om travlhed på fødegangene.

Aktindsigten beskriver desuden, at jordemødrene er trætte af de hårde arbejdsforhold og arbejdspresset på fire af hovedstadens store fødselsafdelinger, og ifølge DR tror mange af jordemødrene ikke længere på forandring.

Det handler om liv

En af de jordemødre, der ofte går fortørnet hjem, er Ditte Emilie Bargsteen, der til dagligt arbejder på Herlev Hospital.

Her er manglen på personale så stort, at hun kan stå i en situation, hvor hun bliver nødt til at prioritere mellem to gravide kvinder, som begge har akut brug for hjælp, fortæller hun til DR.

”Så skal jeg stå og vælge, hvem der er vigtigst. Det dilemma, at jeg ikke kan sende nogen ind til den anden, fordi alle mine kollegaer har lige så travlt som mig. Det er et kæmpe pres, når det handler om liv,” siger Ditte Emilie Bargsteen, der har sin daglige gang på svangre-barselsgangen, hvor syge gravide er indlagt.

Det er også budskabet fra Stine Roswall, der både har været jordemoder i det offentlige og private, og som i februar i en klumme til Vores Børn satte ord på, hvorfor det er en sag for ALLE, at jordemødrene får bedre arbejdsvilkår:

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at de uanstændige arbejdsvilkår, som Danmarks jordemødre tilbydes, er medvirkende årsag til, at vi i de seneste uger har hørt kvinder fortælle om fødselsoplevelser præget af travlhed, dårlig kommunikation, taxa-ture med veer til fremmede hospitaler og meget andet, der har givet mig – og sikkert mange andre læsere – ondt i maven,” lød det blandt andet i klummen, som du kan læse her.

Ingen "over night" løsninger

Ifølge DR har hovedstadens fødeafdelinger allerede fået flere advarsler fra Arbejdstilsynet grundet jordemødrenes store arbejdspres.

Formand for Jordemoderforeningen, Lis Munk, har da i den grad også bemærket travlheden, men hun fastslår samtidig overfor DR, at travlheden næppe er slut endnu. 

”Det her kommer til at være et langt sejt træk, og det er rigtig, rigtig trist, fordi der er nogle, der skal være i arbejdet så længe. Men det er ikke noget, der kan løses ”over night”. Det er det ikke,” siger hun til DR.

Region Hovedstaden fortæller desuden til DR, at de arbejder på en løsning.

Læs hele historien hos DR her.

Anbefalet til dig