Merete Eldrup
SPONSORERET indhold

”For mig VAR det en katastrofe, hvis et barn blev sendt i skole uden en 10’er"

Tidligere TV2-direktør Merete Eldrup kæmper for ligestilling og øremærket barsel til mænd, men har indset, at der bare er forskel på mænd og kvinder, når det kommer til alt det, der følger med at få børn. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Af: Marie-Louise Truelsen og Emma Fjalland Lund Foto: Franne Voigt
14. apr. 2021 | Børn | ALT for damerne

”Du kan jo ikke lave om på, at der er forskel på mænd og kvinder.”

Først tænkte hun ”hvad?!”, men indså senere, at hendes mand jo havde ret.

For selvom en af dansk erhvervslivs mest magtfulde kvinder, tidligere TV 2-boss og nu forkvinde for flere bestyrelser, Merete Eldrup, kæmper for ligestilling, har hun indset, at ”yngelplejeinstinktet” bare er stærkere hos kvinder. Det fortæller hun i et stort interview med ALT for damerne.

”For mig VAR det en katastrofe, hvis et barn blev sendt i skole uden en 10’er til en blomsterbuket til matematiklærer Hanne, der skulle holde op. Virkelig. Der var Anders (ægtefællen red.) sådan, nå ja, det var ikke så godt. Jeg havde det langt værre med det,” siger 57-årige Merete Eldrup.

I hendes øjne har de fleste kvinder generelt anden tilgang til praktikken omkring børn, end mænd har. For skønt mændene er kommet meget mere på banen, kører der kontant hos kvinder to-do-lister i hovedet, siger hun: Hvem har fødselsdag, hvem skal have gave med, hvem skal på tur?

Selv havde Merete Eldrup da også en fest, da børnene gik ud af folkeskolen, fordi hun nu ikke længere skulle holde øje med den virtuelle aula.

”Jeg var ikke stresset over mit job. Det, der stressede mig, var at gå ind på Forældreintra. Der var så mange beskeder om alt muligt, man skulle huske, og der kunne jeg virkelig føle, at jeg kunne dumpe,” fortæller hun og fortsætter:

”Og Anders? Han var der aldrig nogensinde. Han anede ikke, hvad det var.”

Tæl til ti

Merete Eldrup kendte godt præmissen, inden hun fik børn med en 15 år ældre departementschef. Han havde nemlig været ærlig fra start og sagt, at han kunne ikke være den, der hentede og tog sygedage, men at han til gengæld ville bruge sin tid uden for jobbet på familien.

I hendes tilfælde var det altså et vilkår fra starten, at hun skulle trække det største læs rent praktisk med børnene, fordi de var helt forskellige steder i deres karriere. Det havde været noget andet, hvis de havde været jævnaldrende og på samme niveau fra begyndelsen, fortæller hun.

”Jeg synes, at kvinderne bærer en del af ansvaret for en eventuel skæv arbejdsfordeling, fordi de ikke giver slip. Fordi de har så afsindigt mange meninger om, hvordan tingene skal være. Jeg kan være helt rystet over det. At barnet har forkert tøj på, at maden skulle have været på en anden måde. Jeg kan godt forstå, at mændene nogle gange står og ruller med øjnene og tænker, jamen så må du gøre det selv,” siger hun og fortsætter:

”Hvis man vil have manden på banen, må man trække vejret dybt, tælle til ti og så tænke: Det går nok, at barnet har den bluse på i dag.”

Læs meget mere i denne uges ALT for damerne om Merete Eldrups kamp for øremærket barsel til mænd, hendes oplevelse af #MeToo og hendes holdning til dresscodes på arbejdspladsen.

Anbefalet til dig