Mor-rollen

Foto: Foto: Ida Schmidt, Maria Sattrup og Red Star Photo Zodabeh gør ikke noget, bare fordi der står i en bog, at det er det rigtige.

Mor-tabuer: “Jeg lader min søn falde i søvn foran fjernsynet”

“Hvis bare Mathias er glad, så synes jeg ikke, at der er noget forkert i det.”

“Hvis bare Mathias er glad, så synes jeg ikke, at der er noget forkert i det.”

Faktaboks

Mor: Sodabeh Zarnegar, 24 år, pædagogstuderende.

Barn: Matthias, 16 mdr.

Når Matthias skal sove om aftenen, disker hans mor hverken op med godnatsang, hyggelæsning eller snak på sengekanten.

Sodabeh Zarnegar har nemlig fundet ud af, at det hele går meget nemmere, hvis hun giver sin 16 måneder gamle tumling lov til at kravle op i sengen til hende og falde i søvn, mens X Factor eller en tegnefilm på Ramasjang flimrer over skærmen. Først når han sover, bærer mor ham ind i hans egen seng.

LÆS OGSÅ: Tre valg – karrieremor, weekendmor og husmor

“Jeg prøvede på et tidspunkt med et putteritual, hvor jeg lagde Matthias i sin seng. Men han blev ved med at kalde, og da jeg er alene med ham, synes jeg, det var uoverskueligt at blive ved med at gå ind til ham. Jeg har også brug for at slappe af om aftenen”, forklarer Sodabeh.

Sov efter en halv time

En aften samlede hun derfor den lille ballademager op og placerede ham foran tv’et. Matthias sad ligeså stille, efter en halv time sov han – og pludselig blev det hele meget mere afslappet. Når Sodabeh fortæller andre om sit alternative putteritual, bliver der indimellem sendt misbilligende blikke.

“Men det vigtigste for mig er, at det fungerer for mig og Matthias. Når han bliver ældre og kan forstå mere, skal han ikke længere have lov at falde i søvn foran fjernsynet, men lige nu har jeg det fint med det.”

I det hele taget er Sodabeh tilhænger af – indimellem – at vælge de nemme løsninger. I hendes mødregruppe lavede alle de andre mos fra bunden. Hun købte glas, for hun har aldrig været god til at lave mad. Det kunne godt give dårlig samvittighed, men sundhedsplejersken bakkede Sodabeh op i at vælge det, der fik hverdagen til at glide. Sodabeh og Matthias har også engang spist færdigretter fra fryseren i en hel måned – fordi det var, hvad hun kunne overskue lige der.

LÆS OGSÅ: Test: Hvilken type mor er du?

“Alt skal selvfølgelig være med måde, men hvis bare Matthias er glad, synes jeg ikke, der er noget forkert i det. Jeg tager selvfølgelig imod råd, men jeg er stoppet med at læse alle de bøger om, hvordan ‘man skal gøre’”, siger Sodabeh, som er tilhænger af at lytte til sig selv.

“Hvis jeg gør noget, bare fordi det står i bøgerne, er jeg jo ikke mig.”

Tilbage til: 4 mødre: Vi bryder mor-tabuer

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Mor, Børns søvn, Tumling og Familieliv