Mette Hovmand-Stilling og Fie Hørby
Foto: Klaus Rudbæk Chefredaktør på Vores Børn, Mette Hovmand-Stilling og familieterapeut Fie Hørby.

Ny podcast: Sådan støtter du bedst dit barns trivsel

I den ny sæson af den populære podcastserie Børnepsyk sætter familieterapeut Fie Hørby og chefredaktør for Vores Børn, Mette Hovmand-Stilling, fokus på, hvordan vi allerbedst støtter vores børns udvikling og trivsel. Serien kommer rundt om emner som børnestress, skærmtid og søvn. Første afsnit i serien udkommer i dag med konkrete redskaber til, hvordan du styrker dit barns selvfølelse. Et råd er: Undgå for meget ros, da det gør børn usikre.

Du kender det godt. Dit barn kommer hen til spisebordet med en tegning til dig, og det første du gør, er at rose. Sige: ’Ej, hvor er det flot. Hvor er du bare dygtig!’

Men selvom du gør det af et godt forældrehjerte, så er det ifølge familieterapeut Fie Hørby, som har etableret Blackbird Institue, ikke måden, vi styrker barnets selvfølelse på.

”Når vi roser barnet, så gør vi det formentlig, fordi vi har lært det af vores forældre, som har mødt os med ros, fordi vi engang troede, det var god opdragelse,” siger hun.

”I dag ved vi, at når et barn siger: ”Se mig!” så betyder det ikke ”Ros mig!”. Vi skal give barnet de SE-vitaminer, det spørger efter, og som er så afgørende for barnets indre fornemmelse af sig selv, dets robusthed og dermed dets selvfølelse.”

Møder vi derimod vores barn med ros, så vurderer vi barnet og giver det dermed en bedømmelse, og det er ikke det, barnet beder om, siger Fie Hørby:

”Det ønsker at blive set og få bekræftet sin virkelighed. Det gør vi ved at møde barnet anerkendende og sige, hvad vi ser.”

”Vi kan for eksempel sige: ’Ja! Nu kan du kravle helt op. Det har du jo øvet dig på længe!’ og altså sætte ord på det vi ser, i stedet for at vurdere det.”

Børnepsyk: stress, skærmtid og søvn

Det er bare et god råd, som familieterapeuten giver i den nye podcastsæson af Vores Børns ’Børnepsyk’ produceret af Talk Town.

Første afsnit udkommer i dag og handler om, hvordan vi som voksne kan støtte vores børns selvfølelse og gøre dem mere robuste til de knubs, som livet uundgåeligt vil byde på.

I studiet sidder familieterapeut, Fie Hørby, og chefredaktør for Vores Børn, Mette Hovmand-Stilling, som gennem 10 episoder af Børnepsyk kommer rundt om emner som stress, skærmtid, søvn og venskaber blandt børn.

Skal jeg lytte med?

Podcasten er tiltænkt forældre, som på daglig basis kan være lidt i tvivl om, hvordan de allerbedst støtter deres barns udvikling og trivsel og har brug for inspiration til de mest almindelige og typiske tvivlsspørgsmål.

Mette Hovmand-Stilling oplever en generation af forældre, som vil det bedste for deres børn, men som også er usikre i forhold til, hvad det er:

”Jeg tror ikke på løftede pegefingre, skyld og skam. Jeg tror på, at vi ved at sige tingene højt og lufte vores egen usikkerhed også bliver klogere som forældre. Det er en svær rolle, fordi der er så meget på spil, så jeg synes, vi skal tale hinanden op og inspirere hinanden, i stedet for at tale hinanden ned,” siger hun. 

Ifølge Fie Hørby er vi en søgende forældregeneration, da vi ikke kan læne os ubetinget ind i den opdragelse, vi selv fik af vores egne forældre, og som derfor kan have brug for støtte til at finde sine egne ben i forældreskabet.

”Og det kan vi simpelthen ikke, fordi vi er blevet så meget klogere gennem forskningen – senest understøttet af hjerneforskningen – på, hvad der bedst støtter børns udvikling og trivsel. Derfor kan vi blive usikre på hvad vi så skal gøre. Jeg oplever, at forældre i dag kan stå og føle sig enormt tomhændede. Og det kan føles som en usikker og magtesløs situation, fordi de mangler inspiration til at gøre det rigtige.”

”Samtidig er min oplevelse også, at forældre i dag er enormt nysgerrige og åbne for at gøre tingene på en anden måde."

Derfor er Børnepsyk-serien er ment som en støtte og hjælp til noget af det som kan være svært at håndtere som forælder. Et sted, hvor man kan søge inspiration til sin egen refleksion og få konkrete redskaber til at støtte sit barns trivsel og udvikling.

Du kan helt gratis lytte til anden sæson af podcastserien ’Børnepsyk’ på Talk Town, Spotify eller iTunes.

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Børnepsykologi, Familieliv, Børneopdragelse og Psykologi