Fødselspsykose
SPONSORERET indhold

Podcast om fødselspsykose: “Jeg elsker dig” skriver 27-årige Clara i et afskedsbrev til sin datter en mørk vinternat

Clara er sund og rask, da hun får en fødselspsykose, der varer otte måneder og næsten tager livet af hende. I en ny podcastserie fra Vores Børn fortæller hun om den smerte, psykosen har forvoldt hende, men også, hvorfor hun tog det afgørende valg at vælge livet – og moderskabet – til.

Af: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Getty Images
10. jul. 2020 | Børn | Vores Børn

“Jeg elsker dig,” skriver 27-årige Clara i et afskedsbrev til sin datter en mørk vinternat i 2020.

Mens hendes mand og deres 8 måneder gamle datter, Alice, ligger og sover, lister hun stille ud af soveværelset med en stofble. Hun hænger den op i en løkke fra sin mands træningsbarre på badeværelset. Clara har en fødselsdepression og den nat, forsøger hun at hænge sig selv.

Hun er 27 år, psykotisk og har ikke sovet i flere måneder. Hun føler sig magtesløs over for sin omverden og den store omvæltning, det har været at blive mor.

”Alice er det bedste, der er sket i mit liv. Jeg gjorde det for hende. Hun skulle jo ikke have en mor, der var sådan her for altid. Jeg havde bare fået nok,” siger Clara.

Efter hun sparker stolen væk under sig, og hun svæver mellem livet og døden, træffer hun et afgørende valg.

At banke på toiletdøren. At bede om hjælp. At vælge livet og moderskabet til.

"Jeg ville jo ikke dø. Jeg ville have hjælp. Jeg var så desperat over, at der faktisk var nogen, der skulle forstå hvor alvorligt det var. Det her var noget, jeg ikke kunne styre” siger Clara.

I en ny podcastserie fra Vores Børn fortæller Clara sin personlige og sårbare historie om at blive mor for første gang, og om de drømme og forventninger, der følger med dét. Men i særlig grad, hvordan Claras lykkelige graviditet ender i psykotiske vrangforestillinger og selvmordstanker. Og hvordan hun fandt en vej ud, og i dag står endnu stærkere som mor og kvinde. 

Claras historie er ikke særlig. Tal fra Psykiatrifonden viser, at seks procent af alle fødende kvinder får en fødselsdepression hvert år, mens en til to kvinder ud af 1000 får en fødselspsykose. Til dem er der hjælp at hente, mener Clara.

”Man skal ikke være bange for at sige det højt. Og man skal ikke være bange for at søge om hjælp. Hjælpen er der fandeme,” siger Clara.

Hvis du selv går med en angst, en uro eller selvmordstanker efter din fødsel, så er det vigtigt, du siger det højt. Kontakt din sundhedsplejerske eller læge eller læs mere på sundhed.dk.

Du kan lytte til podcasten ’Mor du er ikke alene’, som er i to afsnit på Talk Town

COVER_Mor_du_er_ikke_alene_2-01.jpg

Anbefalet til dig