Shopping
SPONSORERET indhold

Sådan handler du babyudstyr på nettet

Få et overblik over sikkerhed og rettigheder, når du bruger de danske og udenlandske webshops.

Af: Ditte-Marie Ascanius, Vores Børn, marts 2015
26. mar. 2015 | Børn | Vores Børn

Dankortet bliver hurtigt overophedet, når der skal købes udstyr til babyen. Ganske ofte kan det betale sig at lede efter billige alternativer på nettet.

Men inden du kaster klapvogne, sutteflasker og autostole i din elektroniske indkøbskurv, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

Her er eksperternes bedste tip til, hvordan du sikrer dig på nettet.

Du har 14 dages fortrydelsesret

Som udgangspunkt er du bedre stillet, når du handler på nettet, fordi du inden for EU er sikret 14 dages fortrydelsesret. I fysiske butikker fanger bordet, når du har betalt for varen, medmindre de som en service tilbyder en form for returret. Fra den dag du henter varen på posthuset, har du 14 dage til at give netbutikken besked, hvis du ønsker at fortryde købet. Det er en god ide at gøre det på mail, for så har du dokumentation for, at du rettidigt har fortrudt købet.

Det kan koste dig at fortryde

Du har ret til at få tilbagebetalt varens pris og den oprindelige forsendelsesomkostning. Du skal selv betale for at sende varen retur, medmindre netbutikken tilbyder andet. Sørg for at returnere varen i sikker emballage, for hvis den bliver beskadiget eller forsvinder i posten, ligger ansvaret hos dig. Det er også en god ide at gemme postkvitteringen. Det er en fordel, hvis du er sikker på, at du vil beholde varen. Hvis du skal sende en klapvogn retur til England, kan du ende med at få en ekstraudgift der, hvor du ønskede at spare.

Undersøg dine rettigheder, når du handler uden for EU

Inden for EU har du to års reklamationsret, uanset om du handler i en netbutik eller i en fysisk butik. Hvis du handler uden for EU, skal du være opmærksom på, at fortrydelsesreglerne kan variere fra land til land. Derfor er det vigtigt at læse netbutikkens forretningsbetingelser, inden du handler, så du ved, hvordan du er stillet, hvis varen ikke lever op til forventningerne.

Undersøg, hvilket land varen sendes fra

Det er et godt udgangspunkt, at der langt hen ad vejen gælder fælles regler for nethandel inden for EU. Men selv om en netbutiks landekode ser ud til at være dansk eller tysk, kan virksomheden godt sende varerne fra Asien eller USA. Det behøver der ikke at være noget problem i. Du skal bare være bevidst om, at du kan komme til at betale moms og told, når du modtager varen. Det er derfor en god ide at analysere hjemmesiden og se, om der er adresseangivelse, for det skal der være.

Betal altid med betalingskort

Hvis du støder på en netbutik, hvor det virker for godt til at være sandt, kan en helt banal Google-søgning ofte fortælle dig om andres erfaringer. Lave priser skal ikke afholde dig fra at gøre et køb, men du skal have en sund skepsis. Gå efter butikker, hvor det er muligt at bruge betalingskort, for så kan du få din bank til at tilbageføre pengene, hvis du skulle blive snydt. Ellers ser du ikke pengene igen, hvis du først har lavet en bankoverførsel.

Overvej, om du kan se dig selv i dialog med sælger

Selv om du har samme rettigheder inden for EU, kan der være fordele ved at handle inden for Danmarks grænser. Det kan for eksempel være nemmere, at det foregår på dansk end på spansk gennem Google Translate, hvis du efterfølgende skal diskutere mangler ved en vare. Med en del babyudstyr kan den personlige service være ret vigtig, for eksempel med en stor ting som en barnevogn, som man bruger meget, og som man kan have brug for at få justeret senere.

Når du handler uden for EU

Hvis du køber varer over nettet i Danmark eller et andet EU-land, indeholder prisen som hovedregel allerede moms. Du skal heller ikke betale told af varer, som er sendt fra et EU-land. Hvis du bevæger dig uden for EU’s grænser, skal du betale dansk moms og told.

Moms

Køber du varer for mere end 80 kroner før fragt, skal du betale dansk moms. Den udgør 25 procent og beregnes af både varens pris, fragt og told.

Told

Køber du varer for mere end 1.150 kroner før fragt, skal du betale told, som beregnes af både varens pris og fragten. Toldsatsen varierer efter varetype, for eksempel 12 procent på det meste tøj og 2,7 procent på barnevogne og klapvogne.

Gebyr

Virksomheden, som transporterer varen til dig, beregner og opkræver moms, told og særlige afgifter. Transportøren vil ofte opkræve et gebyr i forbindelse med denne beregning.

Kilder: Tina Dhanda Kalsi, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, Lars Arent, leder af Forbruger Europa samt Skat og Toldpriser.dk