Send dit barn alene på telttur – 10 meter væk
Foto: Istockphoto

Send dit barn alene på telttur – 10 meter væk

Sætter I teltet op i haven, er der garanteret timevis af god leg i haven. Børn behøver ikke at tage på langfart for at føle, de er på verdens mest spændende telttur!

Her får du familievejleder Lola Jensens 5 gode grunde til at sende dit barn på telttur i haven:

1. Jeg leger, jeg er voksen
Det giver følelsen af for en kort stund at være ‘voksen’, når man som barn får lov til at slå sit eget telt op i haven eller gården. Når dit barn sidder i teltet sammen med sin gode ven eller søskende – og måske leger far, mor og børn på tur – afprøver børnene virkeligheden i deres leg. Legen udvikler deres evne til at forstå mange af de ting, vi voksne gør og siger – og træner dem i at blive voksne engang.

2. Du kan ikke se mig nu, mor
Børn bliver pavestolte, når de en sjælden gang får lov til at begive sig ud på egen hånd – om det så kun er 10 meter væk. Det er både lærerigt og spændende at få lov til at afprøve følelsen af at være alene i verden på en ferie langt, langt væk fra mor og far. Bonus er, at det giver mod på at prøve nyt en anden gang.

3. Her må jeg sige ‘pikke-lorte-røv’
Selv om du måske ikke ligefrem elsker, når din dreng fyrer en lang ‘pikke-lorte-røv’-svada af sammen med sin kammerat eller kaster bomber mod imaginære fjender ovre i busken, er det helt vildt fedt for ham at få lov til at agere kriger uden voksenindblanding. Med mor på behørig afstand får børnene fred til selv at finde ud af tingene. Det udvikler legen, sætter gang i kreativiteten.

4. Jeg kan selv!
En telttur kræver jo både forberedelse og oprydning. Vil børnene have madpakker med, så smør madpakken sammen med børnene i stedet for at gøre det for dem. Sæt teltet op sammen, og bed dem om selv at rydde op efter legen. Selv om de (måske) brokker sig lidt imens, er det på længere sigt en stor tilfredsstillelse at kunne klare sig selv.

5. Nyd friheden, mor
Husk nu at nyde den frihed, det giver dig, at dit barn er dybt optaget af legen i teltet. Måske skulle du lige snuppe dig en time i liggestolen med et dameblad og en god, stor kop kaffe – eller en is?

Hvornår kan børn tage på telttur selv?

3-7 år
Er dit barn tre-syv år, er hun stor nok til at tage på telttur med veninden. Sæt teltet op i haven eller en lukket gård – et sted, hvor du både kan se og høre dem fra køkkenvinduet. Lad højst børnene være alene uden afbrydelser en halv til en hel time ad gangen, så du sikrer dig, at begge børn stadig synes, at legen er sjov. Læg også gerne små afbrydelser som ‘jeg har lige en tår saftevand til jer’ ind. De små afbrydelser kan afbøde, at legen bliver for vild.

8-9 år
Omkring otte-ni-års-alderen vil mange børn kunne klare at rykke teltturen lidt længere væk. Du skal dog altid vide, hvor de er, og de skal hele tiden kunne få fat på dig. Teltturen kan godt vare et par timer uden afbrydelser, og du kan for eksempel tage ud at købe ind undervejs eller invitere dig selv på kaffe hos naboen imens.

Se, hvad vi ellers skriver om: Aktiviteter for børn og Camping