Barsel
SPONSORERET indhold

Barselsveninder - skru ned for forventningerne

Rytmik, kaffe, trilleture og babybio. Der er ingen grænser for, hvad I skal lave sammen af hyggelige baby/venindeting i den søde barselstid. Men når de små først er kommet ud, går det måske ikke helt som planlagt. Få barselscoachens fif til et venindeforhold på orlov.

Af: Lene Ejg Jarbøl, Vores Børn, marts 2009
09. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

To veninder på barsel kan være det største privilegium. Men det er også en sårbar størrelse. For måske har den ene af jer ikke tid til at ses flere gange om ugen. Du har måske ikke overskud til at leve op til dine egne forventninger om at mødes. Det kan være, at din veninde er mor på en helt anden måde, end du havde forestillet dig. Eller måske opdager I bare, at I vil bruge barslen til noget forskelligt.

Men der behøver heldigvis ikke at gå varige skår i jeres venskab, fordi jeres fælles barselstid ikke lever op til de rosenrøde forventninger, I havde op til fødslen, siger terapeut og barselscoach Christina Tatarczuk. Det vigtigste er, at I melder ærligt ud og får snakket med hinanden – og accepterer, at jeres venskab i en periode er lidt anderledes, end det plejer.

“Det er normalt at have en masse forventninger til, at noget skal være på en bestemt måde, for eksempel hvis du skal på barsel med din bedste veninde. Men det er også nemt at komme til at føle sig uden for eller tilovers som veninde,” siger Christina Tatarczuk.

For træt til hyggesnak
Ofte vil du nemlig opleve, at en situation i løbet af nul komma fem kan ændre sig, og at tingene ikke bliver, som du havde forestillet dig. Din veninde har måske fået et barn, der ikke vil sove. Og derfor orker hun ikke at hyggesnakke på en café dagen lang, men vil bare hvile sig, når baby sover. Så hun aflyser jeres aftale – igen.

“Det er vigtigt at melde ud til din veninde, hvad det er for en følelse, du sidder tilbage med. Du skal ikke gøre det anklagende og give hende dårlig samvittighed. Bare sige ‘æv, det er jeg bare rigtig ked af, for jeg havde glædet mig til at være sammen med dig. Og jeg savner dig’,” foreslår Christina Tatarczuk.

På den måde ligger der ikke en masse usagt imellem jer. Til gengæld skal du måske finde nogle andre, du kan ses med under barslen, for eksempel nogle fra din mødregruppe.

Økogrønsager og babymode
Det kan være svært som veninde at opleve, at I – der før var så tætte og måske så ens på en masse ting – nu er blevet to meget forskellige mødre. Din veninde går måske op i at give baby det helt rigtige outfit på, men synes til gengæld, at dine anstrengelser med udelukkende at give baby hjemmelavet mos er lidt fanatiske.

“At blive forældre er meget følsomt, fordi du skal foretage en masse valg og gerne vil gøre det så godt som muligt. Når din veninde så vælger at gøre noget helt andet, føler du det som en kritik af det, du har valgt. Og det kan være meget sårbart i et venindeforhold,” forklarer Christina Tatarczuk.

“Her gælder det om at erkende, at alle handler ud fra forskellige vilkår og gør det, de synes er bedst i situationen. Og så give din veninde og dig selv lov til at være, præcis som I er.”

Få gode råd til at takle dine veninder under barslen på næste side.

Hvad gør du, hvis …

… du er skuffet over din veninde?

  • Hvis du føler dig udenfor, glemt eller overset, så sig det. Fortæl, hvordan du har det – uden at lyde anklagende. Sig, at du savner hende. Det er en kompliment. Hvis det er svært at få det sagt, så skriv et brev eller en mail. Forhåbentlig kan I få en snak om jeres forventninger, og hvorfor det ikke blev, som I havde forestillet jer.

  • Lyt til din veninde, og vær forstående. Måske har hun ikke sovet hele natten.

  • Forsøg at acceptere, at I i en periode ikke ses så meget. Måske kan I maile eller chatte sammen. Husk: I kan sagtens finde hinanden igen, når I har mere overskud.

  • Udbyg dit netværk. Måske har du andre veninder, du kan gå til babyrytmik eller efterfødselsgymnastik med. Dyrk din mødregruppe, selv om du havde forestillet dig noget andet.

… du og din veninde er forskellige som mødre?

  • Sig til dig selv, at du ikke skal lade dig provokere af, at din veninde vælger at være mor på en anden måde end dig. At hun for eksempel følger Godnat og sov godt-bogens principper, gør ikke dig til en dårlig mor, fordi du lader din baby falde i søvn i din seng. Hendes valg er ikke en kritik af dig.

  • Hvis du nemt bliver ophidset og ked af det, når I diskuterer babyopdragelse, så indtag en mere lyttende rolle. Du behøver ikke altid at lufte dine holdninger. Sig eventuelt: ‘Jeg har ikke lyst til at miste dig, men jeg synes ikke, vi er gode til at snakke om vores børn.’ Det kræver, at I begge er indstillet på en god dialog.

  • I en periode kan du og din veninde mødes om andet end børn. Parkér babyerne hos fædrene, og dyrk en fælles hobby, eller gå en tur i biffen. I kan også tage en shoppetur med barnevognen, næsten som i gamle dage, og aftale, at I ikke nævner økologisk babymos eller Katvig-sparkedragter med et ord.

… du og din veninde vil forskellige ting med jeres barsel?

  • Måske er du mest til at sidde hjemme og amme i ro og fred, mens din veninde sukker efter at komme på café. Mærk efter, hvad du selv har behov for, og undgå at gå på kompromis med dine egne ønsker. Hvis du gør noget andet, end du har lyst til, kan du være sikker på, at din baby mærker det – og bliver utilfreds. Måske kan I mødes på halvvejen og gå en tur i skoven med barnevognene – så I kommer ud uden at skulle sidde på en larmende café.

  • Hvis du er den udfarende, og din veninde er til det stille, så find nogle andre at gå i babybio eller til svømning med. Du har ikke kørt din veninde ud på et sidespor – jeres venskab er blot på standby.