SPONSORERET indhold

Hvordan hjælper jeg min datter med mellemørebetændelse?

Af: Redaktionen
02. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Min datter på knap to år har fået konstateret væske i ørerne, med risiko for at skulle have dræn senere. Kan du fortælle mig lidt nærmere om, hvad der er skyld i, at der dannes væske i øret, hvad dræn er, og hvordan det fungerer?

Jeg synes ikke rigtig, jeg kunne få nogle konkrete svar fra ørelægen, da det virkede, som om hun ikke havde tid. Håber du kan hjælpe mig.

Er der ellers noget, jeg kan give min datter, for hun græder frygteligt af smerte og holder sig for ørerne hele tiden. Jeg fik at vide, jeg bare kunne give Panodil, men vel ikke indtil væsken er væk, for det kan vel tage tid.

Venlig hilsen Bettina

Læs sundhedsplejerskens svar på næste side


Svar:

Hej Bettina

Din datter har fået konstateret væske i mellemøret. Dette er en ret almindelig lidelse hos især småbørn. Der ligger et luftfyldt hulrum mellem trommehinden og høreorganerne. Fra dette hulrum går der et tyndt ”rør” til svælget, som sørger for, at væske fra mellemøret kan løbe ud i svælget.

Det er på grund af tilstopning af denne kanal, at man får væske i mellemøret. Typisk sker det i forbindelse med en forkølelse. Forkølelsen kan have bredt sig til mellemøret også, og i sådanne tilfælde vil barnet ofte have stærke smerter, eventuelt have feber, være irritabelt og have nedsat hørelse. Hvis trommehinden springer, kan der flyde blodigt pus ud fra øret, og smerterne vil forsvinde.

I andre tilfælde sker ophobningen af væske, uden at der er infektion i mellemøret, udelukkende på grund af tilstopning af ”røret”. I disse tilfælde vil det være en gradvis udvikling af væskeophobning, som derfor ikke giver symptomer på samme måde.

Nogle børn har ondt i ørerne, når de bliver lagt ned for at sove, da trykket i mellemøret stiger i liggende tilstand, derfor anbefales det at ligge med hovedet højt om natten. Andre får påvirket hørelsen, da hulrummet er fyldt med væske i stedet for luft.

Som behandling for både den akutte mellemørebetændelse og den mere langsomme væskeophobning kan barnet få lagt dræn i trommehinden. Drænet er et lille rør, som bliver lagt i trommehinden. Det bevirker, at væsken eller betændelsen kan løbe ud i øregangen, og derved giver det mulighed for, at mellemøret bliver luftfyldt igen og kan fungere efter hensigten.

Drænet ligger i trommehinden, til det selv falder ud. Det er meget forskelligt, hvor lang tid det er, nogle fungerer kun i uger, andre kan ligge i mange måneder. Når barnet har dræn, skal man være opmærksom på, at der så kan være adgang for infektion til mellemøret gennem drænet. Derfor anbefales det, at barnet ikke får vand i ørerne i forbindelse med for eksempel svømmehalsbesøg. Man kan købe nogle ørepropper specielt til dette.

Man kan behandle med et svagt smertestillende middel (eksempelvis paracetamol) ved ondt i ørerne, men det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt, hvis det er over en lang periode. Derudover kan der af lægen ordineres næsespray/dråber, som virker slimhindesammentrækkende, sådan at afløbet til svælget gendannes. I akutte tilfælde med feber kan det komme på tale at få ordineret antibiotika, men ofte er det nok, at trommehinden punkteres eller springer, så der kommer drænage.

Det er vigtigt, at man undgår at ryge i hjemmet, da dette øger risikoen for mellemørebetændelse meget. De små fimrehår i røret påvirkes, de kan ikke transportere slimen væk, da de bliver lammet at tobaksrøg.

Jeg håber det går bedre.

Med venlig hilsen Ulla Darre