Vejen til at blive fuldbåren cykelmyg er belagt med vigtige erfaringer om balance og bevægelse. Giv dit barn en god start på cykelkarrieren – fra scooter til den første rigtige tohjulede.
Af: Malene Lunddahl, Vores Børn, April 2010. Foto: Michael Hammel, Dansk Cyklist Forbund
Løbecyklen (eller balancecyklen) er den bedste træning frem mod en rigtig cykel uden støttehjul. Cyklen har ingen pedaler, så dit barn har benene fri til at skubbe sig af sted og kan træne balancen i sit eget tempo.
Efterhånden lærer barnet at løfte benene, så cyklen kører uden støtte. Barnet kan nå jorden med begge ben, så det er nemt at tage fra, hvis cyklen vælter eller glider ud under barnet.
Vælg en cykel, som kan vokse med barnet, for eksempel ved at sadelpinden kan justeres. Mange børn har glæde af deres løbecykel i flere år, og nogle er så fortrolige med cyklens balance, at de kan springe støttehjulene på den første børnecykel over.
MaMaMeMo Mariehøne
Alder: Fra 2½ år.
Pris: 649 kr. inkl. cykeltaske.
gallery5billeder
Scooter
Scooteren er nem at komme af og på, og barnet sidder stabilt med begge ben på jorden. Scooteren manøvrerer kun fremad og bagud (ikke til siderne), så den stiller større krav til, at din lille racerkører kan bruge styret til at komme uden om forhindringer.
Når barnet har lært teknikken med at skubbe sig fremad med benene, kan der virkelig komme fart på, hvilket er en evig kilde til fryd og fascination – selv for dit store børnehavebarn.
Dantoy politiscooter
Alder: Fra 1½ år
Pris: 329 kr.
gallery5billeder
Wheely Bug
Fordelen ved Wheely Bug er, at dit barn kan bevæge sig i alle retninger, ikke kun fremad. Det gør det nemmere for selv helt små børn at komme omkring og lære teknikken med at bruge benene til at skubbe med. Fordi barnet sidder lavt, og benene er langt fra hinanden, sidder dit barn stabilt, og der kommer sjældent for meget fart på.
En Wheely Bug er god som begynderkøretøj, så lilleputten kan få en fornemmelse af, hvor sjovt og udfordrende det er at være på hjul.
Alder: Fra dit barn sidder og går stabilt.
Pris: Lille 799 kr. Stor 899 kr. Fås som mariehøne, mus, tiger, ko og bi.
gallery5billeder
Trehjulet
Den trehjulede cykel giver den første træning i at bruge et par pedaler. Det kræver lidt øvelse at knække koden, men når først dit barn har lært hvordan, er den trehjulede som regel et populært transportmiddel.
Justér saddel og styr, så cyklen passer til barnets højde – de små vælter lettere, hvis cyklen er for stor.
Winther trehjulet cykel
Alder: Fra omkring 2½ år.
Pris: 629 kr. Findes i mange forskellige farver.
gallery5billeder
Med eller uden støttehjul
De fleste børn tager turen omkring en cykel med støttehjul, enten hjemme eller i børnehaven. Ulempen er, at en cykel med støttehjul ikke stimulerer barnets balancefunktion – støttehjulene hindrer (i de fleste tilfælde) barnet i at vælte, men også i at træne balanceevnen.
Det kan senere blive en stor udfordring for barnet at gå fra to støttehjul til ingen støtte. Og når barnet samtidig har hænderne på styret og fødderne på pedalerne, er det svært at tage fra, hvis man falder. Mange børn, som har brugt deres løbecykel flittigt, kan springe støttehjulene over. Er dit barn alligevel fan af cyklen med støttehjul, så hjælp ham/hende på vej ved at også at stille en løbecykel til rådighed.
Everton Miniz
Alder: Fra 3 år.
Pris: 1.099 kr.
(5 billeder)
Faktaboks
Cykelleg skal være sikker leg. En cykelhjelm er et must, både på løbecykler, trehjulede og tohjulede cykler. Undersøgelser viser, at en cykelhjelm nedsætter risikoen for hoved-skade med 60 procent og ansigtsskade med 40 procent. Kig efter en hjelm med CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078. Pas på med snore i barnets tøj. Snore i buksebenene eller løse snørebånd kan sno sig rundt om pedalerne, så barnet falder. Undgå også lange halstørklæder og andet flagrende tøj, der kan flyve ind i hjulene.
Hjelmen på hovedet, hænderne på styret, fødderne på pedalerne. Et lille skub, og så er der fart på. Når først Thilde på knap fem år er over de første svingende meter, kan hun selv – cykle altså! Og det er med tydelig stolthed, at cykelpigen suser af sted på sin miniracer og sikkert styrer uden om legepladsens klatrestativ og spredte legetøj.
At kunne cykle er så enkelt, når først man kan det – så gør kroppen det nærmest af sig selv. Men faktisk er det en ret kompliceret manøvre på samme tid at holde balancen, træde i pedalerne, orientere sig og oven i købet slippe styret med den ene hånd indimellem.
Vejen til at kunne cykle behøver ikke være brolagt med skrabede knæ, blå mærker og trillende tårer. Hvis du som forælder giver dit barn mulighed for kropslige udfordringer, der passer til alder og udvikling, kan det blive legende let at forvandle sig til en vaskeægte cykelmyg, mener børneergoterapeut Gudrun Gjesing.
“De fleste børn er vilde med at være ‘på hjul’. Din rolle er at hjælpe dit barn til at komme op og af sted, uden at barnet bliver udsat for farer eller får nederlag, fordi det motorisk ikke er modent til at takle udfordringen,” siger hun og tilføjer:
“Når du giver dit barn en trehjulet cykel i toårsfødselsdagsgave, følger der en forpligtelse med om at guide barnet i at håndtere den.”
Først bagud – så fremad
Ifølge Gudrun Gjesing er bevægelsesmønstre noget, vi lærer, når vi får lov til at eksperimentere. Allerede før fødslen er babys balancesans begyndt at udvikle sig, og sansen stimuleres, hver gang babys hoved bevæges. Når den lille er kommet op på to ben og både sidder og går rimeligt stabilt, er I klar til at introducere de første hjul for tumlingen.
“I begyndelsen skal den lille helt enkelt lære at komme sikkert op og ned på sit nye køretøj. I starten er det en triumf i sig selv at sidde på scooteren og trone, og hvis du eller far skubber, er det som regel mægtig sjovt,” siger Gudrun Gjesing.
Omkring halvandetårsalderen er dit barn ved at være parat til at lære selv at komme i bevægelse på scooteren, når ellers benene vil makke ret. De fleste børn starter med at skubbe sig bagud – til stor frustration for dem selv. Men det skal nok komme.
Genvej med løbecykel
Annonse
Gudrun Gjesing anbefaler på det varmeste, at I introducerer jeres to-treårige for en løbecykel – en cykel uden pedaler, hvor barnet kommer fremad ved at ‘løbe’ med benene.
“Løbecyklen er utrolig nem at håndtere, og barnet sætter selv tempoet. Man kan køre om kap eller lege slalom mellem forhindringer og køre over små bump. Sjove lege, som træner balance og manøvredygtighed, og som tilmed giver glæden ved at lege på to hjul,” siger Gudrun Gjesing.
Løbecyklen træner balancen, og det er en kæmpe fordel, når dit barn på et tidspunkt skal videre til at køre på en rigtig cykel. Nogle børn springer helt støttehjulene over, hvis de har været flittige til at bruge løbecyklen. Men måske skal I en tur omkring støttehjulene, og hvornår dit barn er helt klar til en rigtig cykel, afhænger også af juniors lyst og gåpåmod.
“Omkring femårsalderen er de fleste klar,” siger Gudrun Gjesing.