Gravid i uge 16 (15+0, 15+1, 15+2, 15+3, 15+4, 15+5, 15+6)

Uge 16: Barnets køn kan ses

Det er blevet tid til, at du kan få foretaget en fostervandprøve og ultralydsscanning. Det er også nu, du begynder at få de berømte cravings.

På nuværende tidspunkt er det ikke ualmindeligt at få enorm lyst til bestemte madvarer, ligesom det ikke er ualmindeligt, at hår og hud ændrer sig på grund af forandringer i hormonmængden. Du har måske stikkende smerter langs siden af maven. Det er et tegn på, at de bånd (ligamenter), der holder livmoderen på plads i bækkenet, giver sig i takt med, at livmoderen vokser.

Skal du have taget fostervandsprøve, vil det som regel ske nu. Prøven kan afsløre eventuelle kromosomfejl hos dit foster.

LÆS OGSÅ: Kvinde – kend din vandrejournal

Faktaboks

Uge 16

Baby er på størrelse med en avocado

113 dage henne

167 dage til termin

avo

Den foregår ambulant, ved at en fødselslæge fører en tynd kanyle gennem din bugvæg og ind i livmoderen. Man udtager cirka 16 milliliter fostervand, som hurtigt gendannes. Risiko for abort er cirka en procent.

Det er snart tid til ultralydsscanning. Under ultralydsscanningen måles blandt andet hovedets diameter, diameteren over brystkassen og lårbenets længde. Det er også her barnets køn kan blive afsløret.

Ultralydsscanning

For de fleste er ultralydsscanningen en fantastisk oplevelse, som bekræfter, at alt er godt, og graviditeten bliver lige pludselig mere virkelig. Endelig får også far lov til at stifte bekendtskabe med den lille.

Hvis i har lyst, kan i få at vide om det er en dreng eller pige der gemmer sig i maven.

Grunde til at ville vide kønnet:

– Nysgerrighed
– Ønske om at finde navn
– Ønske om at kunne male barneværelset
– Ønske om at kunne vælge babyudstyr i den rigtige farve
– Pres fra omgivelserne

Grunde til ikke at ville vide kønnet:

– Holde på spændingen
– Undgå skuffelse, hvis man ønsker bestemt køn
– Undgå at alt bliver lyseblåt eller lyserødt
– For at irritere andre

Husk også, at undersøgelsen af barnets organer kan afsløre afvigelser, der må følges op på. Da der er en risiko for, at noget ikke er, som det skal være, er det en god ide at have barnets far eller en anden voksen med til undersøgelsen. Det anbefales ikke at have børn med.

Fra æg til baby

Fosteret måler cirka 14-16 centimeter fra hoved til hale og vejer omkring 120 gram. Babykroppen er dækket med hår, som snart aftegner sig som hår på hovedet, øjenbryn og øjenvipper.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal din fødsel være?

Organudviklingen er mere eller mindre fuldført, og bevægelserne bliver mere og mere koordinerede.

Din krop er så småt begyndt at overføre antistoffer til fosteret, så det er beskyttet mod infektioner. 

Det første fedt, som man kalder det brune fedt, begynder at dannes under huden. Det hjælper med at give energi og holde på varmen.

Selv om du ikke mærker det, så er det i perioder meget aktivt nu. Det bevæger sig i spjæt og både sparker og slår kolbøtter. Nervesystemet fungerer sådan, at barnet er i stand til at koordinere sine bevægelser.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Begynd så småt at tænke på økonomiske rettigheder og barsel. Hvordan skal i dele barslen mellem jer? Hvor længe vil du være hjemme? Vil du tage dele af barslen på deltid? Tænker du, at du skal amme længe?

Faktaboks

Ugens tip til far

Hvad er dine tanker om barsel? Det er klogt at begynde planlægningen nu. Hvilke rettigheder har du egentlig? Husk på, at der gælder særlige regler for selvstændige.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video