Hvad stiller man op når ens lille pus pludselig er bange for alting? Foto: Nima Stock
Vores Børn

Vores pige er blevet bange for alt

Af Redaktionen 03.okt.2011 Børn
Faktaboks

Margrethe Brun Hansen er uddannet cand. psych. og pædagog og har specialiseret sig i børnepsykologi og familierådgivning. Hun er kendt for altid at tage barnets parti og vil på den kærligste måde guide dig frem til en løsning på problemet.

Margrethe Brun Hansen er desuden forfatter til en lang række bøger og arbejder i dag som selvstændig psykologisk konsulent samt kursus- og foredragsholder.

Spørgsmål:

Vores to tvillingepiger på to år har altid været lidt sensitive, men nu har vores ene pige ændret adfærd og er blevet decideret bange for lyde og ting, som hun ikke har været bange for tidligere.

Hun vågner om natten og græder og er helt panisk og peger ud i rummet og kan ikke falde til ro, før hun kommer ind i sengen til os.

Hun reagerer også voldsomt på lyde, som hun før slet ikke har taget notits af. Det kan være vores elevationsseng, som kører op, en knallert, der kører forbi, eller en dør, der går op.

Vi er meget bekymrede. Hvordan hjælper vi hende bedst?

Mange hilsner Mette

Svar:

Kære Mette

Når forældre oplever, at deres lille barn ændrer adfærd, er det vigtigt at tage ændringerne alvorligt. Det vil sige at holde lidt øje med barnet – er det noget forbigående, eller er det vedvarende?

Næsten alle børn har perioder i deres liv, hvor de kommer til at vække forældrenes bekymring. Det kan være en glad lille dreng, som pludselig bliver ked af det, stille eller vred.

I de allerfleste tilfælde varer denne ændring kun få uger, og barnet finder sit gamle jeg igen. Andre gange går det ikke over af sig selv. Det kan efter min erfaring skyldes to ting:

LÆS OGSÅ: Få en hverdag uden stress

For det første kan det være et eller andet i barnets liv – familien eller institutionen – der har udløst den ændrede adfærd. For eksempel at barnets kontaktvoksne er sygemeldt i længere tid i institutionen, eller at forældrene har haft for travlt.

Her er det meget vigtigt, at forældrene giver sig god tid til at finde ud af, hvad der har udløst denne ændring i barnets adfærd. Hvornår begyndte det – hvad skete der i barnets liv?

Ved god nysgerrighed forstår man ofte barnets reaktion og kan hjælpe det ved at ændre på for eksempel familiens stressede liv, altså det, der udløser, at barnet har ændret adfærd. Gør man det, vil barnet ofte hurtigt finde tilbage til sit gamle jeg.

En anden grund til, at barnet kan ændre personlighed, kan være, at barnet er på vej ind i en fejludvikling. Børn gennemlever jo talrige kriser, som de på fantastisk vis næsten altid kommer godt ud af.

For eksempel når barnet i tre-fireårs-alderen kommer i en udviklingskrise, hvor det har svært ved at skelne mellem virkelighed og fantasi. De fleste børn gennemlever denne fase på et par måneder og får så styr på virkeligheden.

Men hvis barnet ikke evner at komme ud af denne fase selv, er det i gang med en fejludvikling, og forældre og barn skal hurtigt have professionel hjælp.

Den ene af dine piger har ændret adfærd og udviser angst for støj og ganske almindelige lyde. Det er ikke helt unormalt, at børn i denne alder kan have en forbigående angst og usikkerhed ved høje lyde. Men slet ikke så voldsomt og ikke med så store ændringer i adfærden.

Jeg synes, at I snarest skal kontakte en børnepsykolog for at få lavet en observation og en undersøgelse af jeres lille pige for at få afklaret, hvad årsagen er til denne angst.

Til slut vil jeg sige, at det at være forældre til to sensitive tvillinger er en stor opgave – men jeg fornemmer i din mail, at I evner det rigtigt godt.

Venlig hilsen Margrethe Brun Hansen

LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn


Henter...