Multikunstneren Richard Winther
Foto: Mikkel Tjellesen Huset i Vindeby blev en form for testamente for Richard Winther, og i løbet af kun fire måneder i 1995 dekorerede han lofter og vægge med over 100 værker fordelt på mere end 60 m2.

Et ægte kunstnerhjem med malerier fra gulv til loft

Multikunstneren Richard Winthers hjem på Lolland ser ikke ud af meget ude fra, men gemmer på betagende væg- og loftmalerier. Se det smukke hjem her – eller smut en tur til Lolland, hvor kunstnerboligen i dag er fredet og åbent for besøgende.

Multikunstneren Richard Winther (1926-2007) slog sig efter en årrække som professor på Kunstakademiet i København ned på sin hjemstavn i Vindeby på Lolland, hvor han levede som eneboer frem til sin død. Han besjælede vægge og lofter med sin farverige og figurative kunst med inspiration i mytologi og kvinder, der var omdrejningspunktet i hans oeuvre. I dag er huset et af de kunstnerhjem, du kan besøge for at komme helt tæt på ham og hans værker. 

LÆS OGSÅ: Hilma af hva' for en Klint?

Når du har kørt gennem flade landskaber, forbi godser og lader og igennem stille landsbyer, og tænker, at du ikke kan komme meget længere, før du ender på færgen til Tyskland, ankommer du til et rødt murstenshus, der udefra ikke gør meget væsen af sig, men som åbenbarer en verden af kunst på vægge, lofte og overalt, hvor blikket vandrer, når du træder indenfor. Her, i Vindeby på Lolland, boede og arbejdede kunstneren Richard Winther indtil hans død i 2007. 

EW_bolig_Richard_Winther.jpg

Richard Winther lod sig inspirere af de gamle mestre, og især Pablo Picasso var en vigtig inspirationskilde i hans kunst. Han var også stærkt inspireret af manierismen, barokken og nyklassicismen.

Richard Winther1.jpg
Richard Winther tog stærk afstand til naturalismen og impressionismen, hvis indflydelse han mente, at man skulle bekæmpe med alle kræfter, da man ved at efterligne naturen fjernede fantasien og kunsten. 
Richard Winther10.jpg
Selv kælderen er bemalet med kunst på gulve, vægge og lofter.

Richard Winther blev født ind i en velstillet familie, og fordi han var økonomisk uafhængig, skulle han ikke tænke på at sælge sine værker, men kunne arbejde kompromisløst. Han så primært sig selv som maler, men var en multikunstner, der arbejdede med mange udtryksformer, herunder komplicerede kameraer, som han selv byggede.  

Richard Winther.jpg
Huset står stort set, som Richard Winther forlod det, da han døde i 2007 og syner ikke af meget.
Richard Winther5.jpg
Richard Winther knyttede sig til sine læremestre, døde som levende. Den første og største var Richard Mortensen, som blev en livslang ven, og senere Aksel Jørgensen, der var hans første lærer på Kunstakademiet.
Richard Winther3.jpg

I huset afholdes særudstillinger, hvor fx studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakademi udstiller deres værker.

Richard Winthers kunstneriske praksis er svær at genrebestemme. Han overskred med overlæg grænserne for den traditionelle fortolkning af kunst og arbejdede i gips, skrev bøger, lavede film og teater, var optaget af fotokunst og collager og tegnede og malede store, vidtstrakte og farverige værker inspireret af mytologiske og teologiske fortællinger, stærkt influeret af Pablo Picasso. Og så havde han en umættelig fascination af kvinder, der var det absolutte centrum i hans kunst. Han var modstander af naturalismen og impressionismen og delte kunsten op mellem den, der efterlignede, og den, der var skabt af fantasien. 

LÆS OGSÅ: Birgitte Vad står bag Eurowomans forsideportræt af dronning Margrethe: "Jeg begyndte forfra igen og igen"

Richard Winther opnåede stor international anerkendelse og er en af de få danske kunstnere, der blev inviteret til en separat udstilling på MoMa i New York. Fra 1980-86 var han professor på Kunstakademiet i København, men brød med den etablerede kunstbranche, som han ikke længere kunne se sig selv i, og flyttede i 1993 ind i det nedlagte alderdomshjem i Vindeby på Lolland, hvor han havde atelier og levede som eneboer indtil sin død. Huset blev en del af hans værk og er i dag fredet og åbent for besøgende. 

Se mere på Rdo-huset.dk

Richard Winther12.jpg
“Abildgaard var eklektiker. Picasso og Marx Ernst også. Også Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard og jeg. Vi er alle storforbrugere af eksisterende billeder, forlæg, som vi bearbejder, manipulerer med, omsætter til nye billeder. Det er en arbejdsmetode. Man laver billeder med billeder. Man laver kunst med kunst,” sagde Richard Winther.
Richard Winther14.jpg
Kun få af husets værelser blev brugt til beboelse. Resten var helliget det omfattende værk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Kunst og Trends