Kunstner Birgitte Vad

Foto: Dennis Morton Kunstner Birgitte Vad i sit studie omgivet af flere versioner af hendes portræt af dronning Margrethe.

Birgitte Vad står bag Eurowomans forsideportræt af dronning Margrethe: "Jeg begyndte forfra igen og igen"

Hvordan hylder man vores dronning? Vi har bedt to danske kunstnere, Sophie Linnemann og Birgitte Vad, om at portrættere dronning Margrethe til forsiden og magasinet. Kom med ind i deres atelier til en snak om arbejdet med portrættet og deres forhold til dronningen.

Kunstner Birgitte Vad, 40, har ført penslen på de to malerier på forsiden. Hun har arbejdet som tøj- og printdesigner i i syv år, men skiftede spor for at hellige sig kunsten. Hun har aldrig prøvet at male portrætter, men efter processen med at portrættere dronning Margrethe, der efter hendes mening er en kvinde med krummer i, har hun fået lyst til mere.  

Hvilke tre ord beskriver bedst dronning Margrethe for dig?

“Værdifuld, dansk, metabrand.”

Hvad gør dronning Margrethe særlig?

“At hun har givet Danmark en upåklagelig og livslang performance.”

dronning Margrethe forside grøn.jpg

Hvordan har du grebet portrættet af dronningen an?

“Jeg havde en idé, men mine forestillinger om maleriet faldt fra hinanden. Så jeg begyndte forfra igen og igen, og for hver udgave blev jeg klogere og gik mere målrettet til værks. Jeg startede med at male dronningen i et afslappet og menneskeligt øjeblik. Jeg ønskede at se ind bag facaden og gengive det i maleriet. Men den opgave var for svær, for jeg kender jo ikke dronningen, så jeg endte et helt andet sted. Med ikonet, profilen, masken og superbrandet dronning Magrethe. Den dygtige forretningskvinde, den farverige, urokkelige regent med smilet i mundvigen.”

LÆS OGSÅ: Sophie Linnemann om dronning Margrethe: "Det gør hende, efter min mening, til en meget særlig dronning"

Hvad har inspireret dig? 

“Jeg blev inspireret af mønter, frimærker og postkort. Distancerede udgaver af figuren dronning Magrethe. Jeg ville gengive den dronning, vi kender så godt. Processen med at finde frem til ’min dronning’ har givet en ny vinkel til mine malerier. Jeg er blevet tvunget til at tage stilling til personligheden i karakteren, at inddrage virkeligheden og skildre den gennem mit univers. Hidtil har jeg malet ud fra hukommelse og uden forlæg af foto eller model. I min kommende og første soloudstilling hos Format Artspace i april, har jeg venner og familie med blandt motiverne. At lave portrættet af dronningen har givet mig blod på tanden inden for portrætgenren og rykket Amalienborg lidt tættere på.”

dronning Margrethe forside rød.jpg

LÆS OGSÅ: Har du fulgt Dronning Margrethes opfordring fra nytårstalen?

Hvad vil du gerne fortælle med portrætterne?

“Det er billeder af en kvinde med krummer i, med sans for stil og en smuk profil. Den udødelige dronning Margrethe, der med stolthed kigger ud på folket. “Det er et godt land, Danmark. Her har vi det godt, og jeg er jeres dronning.” Det er min historie om portrætterne, og så er det op til læserne at komme med deres egen.”

 Birgitte Vad portræt.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Kunst, Dronning Margrethe og Interview