Svensk træhus
Foto: Maria Sattrup

Svensk træhus

Bolig: Dansk design i svensk træhus

Sofie og Morten Paustian har indrettet deres svenske fristed med kærlighed til de originale detaljer og krydret med dansk design.

På den svenske ø Orust sidder et lille, rødt sommerhus og jubler af lykke midt mellem grantræer og granitsten. Planen var egentlig, at huset skulle rives ned til sidste bræt, men så skiftede husets nye ejere, Sofie og Morten Paustian, mening. Det gik nemlig op for parret, at de havde fundet et sommerhus, der snildt kunne være bygget af Emil fra Lønneberg. Huset er bygget i 1940 af en sløjdlærer, som sleb, høvlede og snittede sig til husets fine snedkerstil.

– Vi opdagede, at huset havde en stor detaljerigdom. Næsten sådan lidt tyroleragtigt. Den gamle sløjdlærer lavede virkelig godt håndarbejde, og jeg værdsætter det arbejde, han har lagt i stedet. Derfor har vi også bevaret de fleste snedkerdetaljer i huset, siger Morten, der er uddannet tømrer og arkitekt.

Kvadratmeter var der dog kun 40 af. Det var ikke helt nok til familien på seks, så ikke nok med, at huset overlevede, det fik også vokseværk. Morten satte sig til tegnebrættet for at bygge videre på sløjdlærerens kærlighedsaffære til træ, og huset skød i vejret med et højt tårn og med ekstra plads ud til siderne, til klædeskabe og opbevaringsrum. Efter at Morten og Sofie havde lagt værktøjsbælterne, fandt de malerpenslerne frem, og med smukke, lette farver har de skabt en stemning af sommer og natur i huset. Og de knækkede lyse toner af blandt andet gul, lilla, grøn og brun er faktisk Mortens valg, da han synes, de skaber hygge i sommerhuset.

SPISESTUE Sofie og Morten er til lange morgener over spisebordet, der har udsigt ud over sundet mellem Orust og fastlandet. Den luftige lampe er fra Le Klint, mens glaslysestagerne er købt hos Paustian.

KØKKEN-ALRUM Pladsen er udnyttet maksimalt i gæsteværelset med to køjesenge på tværs af hinanden. Her kan sove tre børn. Sengen på langs er tegnet af Sofies morfar, men sengen på tværs er bygget af Morten. Den kan flyttes helt væk og er bred nok til to børn.

LÆS OGSÅ på Rumid.dk: Cool efterårsshopping


SOLSTUE Her dækker Sofie op med lækkerier fra den lokale landhandel, der skaffer varer hjem på bestilling. I vinduet ligger en gammel høvl fra sløjdlæreren, der har bygget bordet, som sidder på en glideskinne, så pladen kan fjernes.

KØKKEN Køkkenet er fra Ikea, og de sorte loftslamper er fra Sofies barndomshjem.
SOVEVÆRELSE Hjørneskabet boede allerede i huset, da parret overtog det, og Sofie shinede det op med maling. Billederne hang oprindeligt i køkkenet, og Y-stolen stammer fra Mortens forældre.
Den snoede trappe til første sal. Lampen er fra Vietnam.

LÆS OGSÅ: Bolig: Emil Thorups stilfulde kolonihavehus

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Sommerhus