Guide
Foto: Getty Images Undgå at blive afsløret som uvidende kunstamatør ved at følge denne guide til kunstverden.

Sådan fremstår du som en ægte kunstkender - uden at være det

Frygter du at falde igennem og blive afsløret som en uvidende kunstamatør? Euromans moderedaktør Frederik Lentz Andersen klæder dig på, så du kan bluffe dig gennem kunstverdenen.

Artiklen er et del af Euroman, RUM, Eurowoman og Statens Museum for Kunsts kunstmagasin VÆRK, der er lavet for at hylde kunst. Magasinet er støttet af Ny Carlsbergfondet

Start din dag på Apollo, Kafeteria eller et andet sted, der har relation til kokken Frederik Bille Brahe. Gå efter god kaffe og kvalitetsråvarer serveret i bornholmsk keramik.

LÆS OGSÅ: Familien Honoré sætter pris på tidsløse designs og godt håndværk: ”Hellere færre, lækre ting, og så byg op derfra”

Oplev helst flere kulturelle arrangementer på én dag. Så kan du altid tale om den udstillingsåbning, du lige har været til, eller den koncert, du skal videre til om aftenen.

Klæd dig i en oversize strik, gerne trukket godt skæv i den ene side, og et par chinos med et smalt, udtjent bælte snurret ind et stykke over taljen. Lad gerne bukserne være en tand for lange, så de krøller tilfældigt over skoene. Udtrådte 'dad sneakers', helst fra Asics, Saucony eller et andet seriøst løbeskomærke, er vigtigt for at få det rette look.

Som alternativ kan du vælge at hoppe med på den nye bølge 'gorpcore'. Alt praktisk såsom dunjakker, velcrodetaljer og vandresko er her go-to-elementer. Kronen på værket er at tilføje en enkelt dyr ­accessory eller to, fx en Hermès-kasket eller en Prada-bøllehat – bare lige for at vise, at du selvfølgelig går op i kvalitet, selvom det måske ligner, at du har klædt dig på i mørke.

LÆS OGSÅ: Nanna Hjortenberg: ”Vi skal vise alt det nye, som kunsten, design og arkitekturen kan lige nu”

Tal altid roligt og dæmpet, og tal aldrig kønnet om noget – slet ikke værker. Spørg ikke om vej til dame- eller herretoilettet, og sig ikke om et værk af en kvindelig kunstner, at det er feminint. Generelt bør du holde dig fra at tale binært. Der findes ikke godt og dårligt, smukt og grimt, mand og kvinde – alt er lidt af det hele.

Fokuser på de unge kunstnere fra Alt_Cph, de nyklassiske gallerier som Nils Stærk, Andersen's Contemporary, Charlotte Fogh Gallery og V1 Gallery eller de ældre, nordsjællandsk-henvendte gallerier i Bredgade – alt afhængigt af din alder (og kunstsmag selvfølgelig). Hold dig desuden opdateret omkring, hvem der har fået Statens Kunstfonds treårige arbejdslegater, og om de netop overståede og igangværende biennaler, fx Riga, Berlin og Manifesta.

Lev sundt, og fortæl det aldrig til nogen, hvis du spiser kød. Lad også være med at nævne det, hvis du interesserer dig for sport – især hvis det er ekstremsport. Badminton og tennis kan gå an, men havbadning er det, der fungerer allerbedst. Svøm dog aldrig i en pool! Lige så rigtigt, som det er at møde op med halvvådt saltvandshår og et forvasket håndklæde under armen, lige så grufuldt er det at dukke op og lugte af klor.

LÆS OGSÅ: De bedste indretningstips fra Frederikke Aagaard

Læs bøger af Olga Ravn, Joan Didion, Caspar Eric og Inger Christensen. Du behøver ikke tale højt om det, men lad gerne din igangværende bog stikke halvt op af lommen på din oversize gamle Marni-­habitjakke eller op af din forvaskede mulepose (der i øvrigt endelig ikke må være fra et kendt modebrand, men helst skal stamme fra en international udstilling).

Kør enten i en gammel herregårds-Volvo-stationcar eller en ældre jeep – eller vælg den mere miljørigtige løsning, og ankom til udstillinger og ferniseringer på cykel.

Afslut dagen med et glas naturvin på Den Vandrette eller Admiralgade 26. Skal det være rigtig festligt, så lad den stå på østers og champagne på Rouge på Gammel Kongevej.

Slap af, og tag tingene, som de kommer. Nok er der mange uskrevne regler, men når alt kommer til alt, er tilfældighed alfa og omega i alle henseender. Så gør dig umage for at fremstå som en, der ikke gør sig umage.

... OG HUSK: Hvis du er i tvivl, om noget er kunst, så er det det helt sikkert.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kunst, Guide og Livsstil