Blomsterløg
Foto: Kira Brandt Når du lægger løgene i jorden i efteråret, bryder de livskraftigt frem fra den kølige muld til foråret.

Blomster i haven til foråret? Så er det NU, du skal lægge løg

Det føles som et halvt liv, til det atter er forår, men det er nu, du skal gøre forberedelserne til din blomstrende vårhave. Læg løg i jorden her i efteråret, og se frem til en have fyldt med farver og skønhed om et halvt år.

I forårsmånederne domineres bedene af de skønneste løg- og knoldvækster, og selv om det føles som en evighed, før det hele igen blomstrer og gror, er det nu, at løgene skal i jorden.

Udvalget er enormt, og blomsterløgene kan plantes overalt i haven – i etablerede staudebede, under træer og buske, midt i græsplænen eller i deciderede løgbede. Derudover skal du overveje, om farverne skal matche, om du foretrækker et væld af glade farver, og om du vil have tæpper af ens blomster eller hellere en masse blandede løg i et stort virvar. Det hele ser pragtfuldt ud.

Sørg for at lægge løgene i den rette dybde og med skudspidsen opad.
Sørg for at lægge løgene i den rette dybde og med skudspidsen opad. Skal du lægge flere løg, er det vigtigt, at der er god afstand mellem dem, så planterne får plads at brede sig på.

5 råd til løglægning

  1. Køb løg, så snart de kommer i handlen, så du er sikker på, at de er friske.
  2. Læg løgene i september og oktober, inden der kommer frost i jorden.
  3. Dæk løgene med et jordlag svarende til mindst to gange løgets højde.
  4. Vand, hvis ikke jorden er meget fugtig, og gød eventuelt.
  5. Vikl bobleplast om krukker med løg for at beskytte mod kulde.

Tip

Erantis, skilla og snepryd er små planter, som er perfekte under træer og buske.

Jord på

Det er en fordel at købe løg og knolde, så snart de kommer i handlen, så du er sikker på, at de er faste og friske.

Når du har dem i hus, så læg dem i jorden i løbet af september og oktober, og i hvert fald inden der er frost i jorden. Plant lyst og i veldrænet jord. Skal du lægge flere løg i en gruppe, er det nemmeste simpelthen at grave et større hul og putte løgene i. Ellers lægger du dem blot enkeltvis i små huller. Uanset hvilken metode du bruger, så løsn jorden i bunden, så rødderne kan arbejde sig nedad.

Løgene varierer i størrelse, og der er forskel på, hvor dybt de skal lægges. Som udgangspunkt kan man dog sige, at der skal to til to en halv gange så meget jord over løget som dets højde.

Tryk jorden let til over løgene, og vand, hvis ikke jorden allerede er godt fugtig. Derudover kan du give lidt gødning. Herefter passer løgene sig selv – og kvitterer med de smukkeste blomster, når foråret kommer.

Foretrækker du lyse blomster med blide nuancer, kan du dyrke sorten ’Angelique’.
Du kan få løg til tulipaner i et utal af vidunderlige farver, både ensfarvede og tofarvede. Foretrækker du lyse blomster med blide nuancer, kan du dyrke sorten ’Angelique’.
Én af forårets klassikere er narcissen, som findes i mange smukke varianter, blandt andet denne, som hedder ’Faith’.
Én af forårets klassikere er narcissen, som findes i mange smukke varianter, blandt andet denne, som hedder ’Faith’.
Tulipan ’Ice Cream’ er tæt fyldt, og når blomsten er fuldt udsprungen, kommer hvide blosterblade frem som en lille top i midten, så blomsten ligner den lækreste is.
Tulipan ’Ice Cream’ er tæt fyldt, og når blomsten er fuldt udsprungen, kommer hvide blosterblade frem som en lille top i midten, så blomsten ligner den lækreste is.

Tip

Læg gerne løg i mindre grupper – det er smukt med flere ens blomster.

Glæd dig over, at dit slid  med at få løgene i jorden nu,  resulterer i smukke buketter  som denne til foråret.
Glæd dig over, at dit slid med at få løgene i jorden nu, resulterer i smukke buketter som denne til foråret.

Vidste du, at...

… løg- og knoldvækster har brug for at visne helt ned efter blomstringen? Når du dyrker dem i græsplænen, skal det derfor være arter, der visner, inden du slår græsset første gang.

… rådyr ikke kan lide narcisser? De er oplagte at plante, hvis du har mange dyr i haven, men gerne selv vil nyde af dine blomster.

Se, hvad vi ellers skriver om: Have, Blomster og Planter