merete strikker gaver til gæster
SPONSORERET indhold

Hjemme hos Merete står en helt særlig kasse med ting, som hendes gæster kan få med hjem

Merete Tell strikker sjældent andet end strømper og sokker. Mulighederne er jo nærmest uendelige, mener hun, og derfor har hun åbnet en webshop udelukkende med strømpegarn. Desuden kan et par hjemmestrikkede strømper noget helt særligt.

Af: Vibeke C. Larsen Foto: Instagramprofilen @sokkegarn
11. apr. 2024 | Bolig | Hendes Verden

I Meretes hjem i Guldborg på Lolland står en kasse hjemmestrikkede strømper og sokker. De er til hendes gæster, som kan få et par lune sokker med hjem.

"Man kan sagtens købe strikkede strømper i alle afskygninger – men det, at nogen har givet sig tid til at strikke et par strømper til én, betyder meget mere end selve strømpen," siger Merete Tell.

Hun driver webshoppen Sokkegarn, som ud over garn til strømper sælger strikketilbehør.

En fascinerende verden

Som barn lærte Merete at strikke af sin mor, men færdighederne røg i glemmebogen – indtil en kollega inspirerede hende til at begynde igen, og et af Meretes første projekter var et par tykke sokker.

"Så var jeg solgt! Det er noget meditativt ved at strikke med fem pinde – der er en rytmisk bevægelse i det, som jeg godt kan lide," siger hun.

Læs også

Da Merete først havde fået strømpepindene i hånden, åbnede der sig en ny verden for hende.

"Jeg blev fascineret af, at strømpestrikning ikke bare er én enkelt ting. Man kan jo både strikke tykke sokker og fine strømper med blonder eller hulmønster," siger Merete.

1.jpg
Når man starter med skaftet, kan man tage strømpen på undervejs og måle, hvornår det er tid til at tage ind.

De kan være ensfarvede eller med alverdens mønstre. Der findes mange mønstre, teknikker og garnkvaliteter – fra billigt garn til fint håndfarvet garn.

Alle kan være med, lige fra det helt enkle par strømper til den virkelig teknisk krævende opskrift.

Sokker og uniform

Merete har et travlt arbejdsliv som administrations- og marketingsansvarlig i en international virksomhed og oplevede, at strikketøjet virkede afstressende. Ganske som dronningen nævnte det i sin sidste nytårstale.

Læs også

”Man får ro på sig selv, når man sidder med et sytøj eller har noget andet mellem hænderne; det gælder for alle aldersgrupper,” sagde hun i talen.

"Strikning er en gentagende rytmisk bevægelse, som når et lille barn bliver vugget, og det er videnskabeligt bevist, at det virker beroligende på nervesystemet. Man kan ikke stresse over strik," fastslår Merete.

2.jpg
I Meretes webshop ligger flere gratis opskrifter på både nemme sokker og fine strømper med hulmønster eller i perlestrik.

Og der er aftagere nok til hendes strømper. For eksempel har hendes datter, Simone, ofte et par af sine mors hjemmestrikkede sokker på, når hun møder på arbejde på Nykøbing Falster Sygehus – i en farve, der matcher hendes turkisblå uniform.

Læs også

"Jeg har altid den person i tankerne, som jeg strikker til," siger Merete og understreger:

"Hjemmestrikkede sokker indeholder tid, tanker og omsorg."

Strikkeeksplosion

Der er flere måder at gribe sokkestrikningen an på, men Merete fortrækker at begynde med skaftet og bevæge sig nedad til tåen.

"Det er lidt af en religion, men jeg begynder altså med skaftet, så jeg løbende kan måle fodlængden," forklarer hun.

"På den måde kan man tage sokken på og måle, hvor langt man skal strikke, før man tager ind til tæerne."

3.jpg
Meretes vigtigste råd er at købe ordentligt strømpegarn. Man bør ikke strikke af andre typer, for det er ærgerligt at bruge tid på et par strømper, som der bliver slidt hul efter få ganges brug.

Merete har oftest gang i flere strømper ad gangen. De nemme ensfarvede til en aften foran fjernsynet, hvor hænderne klarer arbejdet selv, og de komplicerede mønstre, som kræver koncentration og fuld opmærksomhed på pindene.

"Det er en sejr, når et kompliceret mønster lykkedes," smiler Merete, som finder inspiration på sociale medier, hvor der findes et utal af grupper for sokkestrikkere.

Læs også

Hun har fundet ud af, at hun bestemt ikke er den eneste, der elsker at strikke strømper.

"Strømpestrikning er eksploderet!" siger hun.

"Det er jo også et overkommeligt projekt, som du kan tage med overalt, og det er ikke så dyrt i garn som for eksempel en trøje. Alle kan være med."

Garn til Birte

Merete åbnede sin strømpegarnsforretning i 2020, og blandt de første kunder var Birte på 90 år, som egentlig var holdt inde med at strikke.

"Men da familiens unge efterspurgte hjemmestrikkede strømper, ringede hun til mig og bestilte garn og strikkepinde," fortæller Merete.

4.jpg
Hjemmestrikkede strømper er lig med omsorg, mener Merete, for når man tager strømperne på, tænker man automatisk på den, der har strikket dem.

Nu ringer Birte til Merete en gang i kvartalet for at få inspiration til garn og modeller, hvorpå Merete finder noget passende garn og sender det til Birte.

"Nu skal hun til at strikke strømper til en veninde i Italien," smiler Merete.

Som et maleri

Hun sælger hovedsageligt strømpegarn fra danske leverandører, men nu ryger der også garn over disken, som hun selv har farvet, både plantefarvede nøgler og garn farvet i mikroovnen.

Hun begyndte i sommer, for når hun og manden alligevel var ude at lufte hunde, kunne hun lige så godt plukke egnede planter til farvning som tagrør, røllike og lugtløs kamille.

Læs også

"Det er total afslapning at farve garn, for det tager den tid, det tager. Jeg nyder den langsomme proces med opbinding, iblødsætning, blanding af farver, farvning, vask, tørring og til sidst snoning i fed, hvor man kan se det endelige resultat," siger Merete, som ikke følger en opskrift, men blander den farve, hun nu lige har lyst til.

5.jpg
Strømpegarn findes i et utal af kvaliteter og farver.

"Det er lidt som et abstrakt maleri, jeg bruger bare garn i stedet for lærred, og resultatet er ikke givet på forhånd," siger Merete.

Dog har hun altid farven Dark Sky på lager, efter at strikkedesigner Mette Hvidtved designede et tørklæde i netop den farve af Meretes garn. Og så må tid og lyst vise, om garnet bliver til en fin strømpe i perlestrik eller en robust, varm sok.

Anbefalet til dig