Ossobuco: Opskrifter på den lækre, italienske simreret

Den italienske simreret og klassiker er næppe en ret, du hurtigt kan lave efter en lang dag på arbejdet. Ossobuco er en ret, der kræver mange timers tilberedning, men er til gengæld noget af det møreste og mest smagfulde fra det italienske køkken, du kan servere. Se, hvordan du bærer dig ad, når den lækre simreret skal på bordet i en af de opskrifter på ossobuco, vi har samlet her på siden. Retten er god til gæster, men også perfekt at varme sig på, når efterårs- eller vintervejret viser sig fra sin ubarmhjertige side. Det er nemlig vaskeægte sjælemad.

Det er måske ikke den ret, der indtager førstepladsen på listen over de mest populære, italienske hovedretter. Det er nok nærmere spaghetti med kødsauce, pizza eller risotto, der er at finde i toppen. Ikke desto mindre er ossobuco en vaskeægte klassiker i det italienske køkken. Det er en ret, der kræver tid, omhu og tålmodighed ikke mindst, men hvis du giver den det, er det sjælemad, når det er bedst.

En norditaliensk egnsret

Ossobuco stammer fra det nordlige Italien, nærmere betegnet Lombardiet, der er en af Italiens 20 regioner. Det er mange ingredienser, der gør ossobucoen til den lækre simreret, den er, men den vigtigste er kalveskanken. Skanken er en del af for- eller bagbenet på et dyr. Det kunne for eksempel være et, der har siddet på en kalv. Kødet, der sidder her, er noget fedtholdigt, men skanken er også en yderst smagfuld udskæring, der kræver en lang tilberedningstid.

Den lange tilberedningstid er med til at gøre kødet meget mørt. At skanken er et af de bedste udskæringer på dyret, i hvert fald når det gælder smagen, skyldes blandt andet det stykke ben og den dertilhørende marv, der er i skanken. Navnet ossobuco kommer også heraf, da ”osso buco” på italiensk betyder ”knoglens hul”.

Det er typisk kalveskank, der bruges i ossobuco, men okseskank kan også bruges. Udover kødet er det, der giver retten den gode smag, masser af grøntsager, kraftfulde krydderier og vin. Grøntsagerne tæller blandt andet gulerødder, selleri, løg og hvidløg. Herudover er laurbærblade, rød- eller hvidvin og timian, oregano og lignende som regel også altid at finde i en klassisk udgave af ossobuco.

At kalde ossobucoen for en tidskrævende ret er på ingen måde en overdrivelse – tværtimod skal du forvente en tilberedningstid på minimum 2-3 timer, og som det gælder mange andre italienske simretter, bliver den kun bedre af at stå længe og passe sig selv under låg.

Servér med gremolata og polenta

Traditionelt er det særligt to slags tilbehør, der serveres til den italienske ret. Det er først og fremmest gremolata og i mange tilfælde også polenta. Den første af de to, gremolataen, kan betragtes som en form for topping og består af persille, hvidløg og revet citronskal. Lige så påkrævet det er at komme revet ost på pastaretter, omtrent lige så almindeligt er det at komme en hjemmelavet gremolata på sin færdiglavede ossobuco.

På samme måde er det oftest polenta eller kartoffelmos, der spises til simreretten. Polenta minder egentlig, i hvert fald hvad angår smag og konsistens, om kartoffelmos. Den væsentligste forskel på de to er, at polentaen ikke er lavet på kartofler, men af majsmel i stedet, og er rent beset mere en grød, end det er en mos.

Den perfekte weekend- og gæsteret

Selvom opskriften er klassisk og traditionel, er der naturligvis flere varianter af den italienske simreret. De går særligt på typen af krydderier og ikke mindst mængden og varianten af rødvin. Ossobucoen tager tid, men det gør den ikke mindre velegnet at servere som weekend- eller gæsteret. Tværtimod!

Når du har alle ingredienserne til retten i gryden, skal den egentlig bare passe sig selv, og det efterlader dig med tid til at få styr på alle de andre ting, der ofte skal klares, inden dine gæster ankommer. Find den perfekte opskrift på den variant af ossobuco, som passer dine smagsløg her på siden. Du kan for eksempel prøve kræfter med en af de fire lækre ossobuco-opskrifter herunder:

  1. Ossobuco med svineskank
  2. Ossobuco med øl
  3. Ossobuco med fennikel, appelsin og blød polenta
  4. Ossobuco med rodfrugter og kartoffelmos med ost

Opskrifter på lækre, langtidstilberedte retter, der er perfekte til koldt vejr, weekend og gæster, er der masser af. Få inspiration til aftensmaden i det store og brede udvalg af opskrifter i vores store samling af simreretter fra alle verdenshjørner. Her kan du blandt andet finde en opskrift på den lige så populære, franske klassiker Boeuf Bourgignon, en indisk daal med naan-brød og koriander og en mexicansk gryderet med søde kartofler.

Se, hvad vi ellers skriver om: Italiensk mad, Oksekød, Kalv, Simremad, Kartoffelmos, Simremad og Lasagne