Boeuf Bourgignon opskrift
Foto: Martin Dyrløv Her er en af Frankrigs største klassikere: Boeuf Bourgignon...

Boeuf Bourgignon

Sådan laver du Boeuf Bourgignon: Trin for trin guide

Her er en af Frankrigs største klassikere: smørmørt kød og masser af smag. Jeg har valgt at marinere kødet natten over, men du kan sagtens tilberede retten uden marinering.

printer Print
clock 2 timer, 30 minutter
plate Lækker simremad til 4 personer

Arbejdstid: 1½ time
Koge/stegetid: 2½ time
Fryseegnet

Dag 1:
1 kg skært oksekød (f.eks. tykkam eller inderlår)
salt og peber
1 løg
1 gulerod
2 stilke bladselleri
6 fed hvidløg
1 flaske rødvin (helst Bourgogne eller Pinot Noir)
3 persillestilke
3 kviste timian
3 laurbærblade

Dag 2:
1-2 spsk. majsstivelse
100 g bacon
2 spsk. olivenolie
50 g smør
250 g perleløg
250 g markchampignoner
1 håndfuld bredbladet persille
2-3 tsk. citronsaft
salt og peber

Tilbehør:
franske flutes eller kartoffelmos

Sådan laver du Boeuf Bourgignon

1. Skær kødet i store terninger (3 x 3 cm), læg dem i et dybt fad, og vend dem med salt og peber. Rens løg, gulerod, bladselleri og hvidløg. Skær dem i mindre stykker, og drys dem over kødet. Tilsæt vin, persille, timian og laurbærblade, og vend det hele godt sammen. Dæk med film, og sæt det i køleskabet natten over. 

2. Tag kødstykkerne op af marinaden. Hæld marinade med urter og krydderier i en gryde, og giv det et opkog. Fjern skum, skru ned til middelvarme, og lad det simre i ca. 20 min. Si fonden, og jævn den med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand.

3. Skær bacon i ca. 1½ cm tykke strimler. Varm en stegegryde med lidt olie, og smør og steg baconstykkerne gyldne og sprøde. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle. Brun kødet i gryden ad et par omgange, og læg det på et fad.

4. Pil perleløgene, og rens champignonerne. Skyl, og hak persillen. Brun løg og champignoner i gryden i 4-5 min., og tag dem op. Hæld bacon, kød og sovs i gryden. Læg låg på, og sæt gryden i ovnen ved 150 grader i ca. 2 timer – eller til kødet er meget mørt. Vend perleløg og champignoner i retten, og varm den igennem. Smag til med citronsaft, salt og peber. Drys med persille, og servér med flutes eller kartoffelmos.

Tip:
Uden marinering: Sautér grønsager og krydderier i olie, tilsæt vin, kog, og jævn som beskrevet i punkt 2. Fortsæt som fra punkt 3. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Simremad, Oksekød, Vintermad, Kød og Hovedret