Diætistens bedste råd til et holdbart vægttab: "Der skal være lidt spillerum"
Madglæde og mæthed er vejen frem, når det gælder et vægttab. Det mener diætist Annie Erfass, der går ind for, at intet er forbudt, så længe der fokuseres på det sunde først.
Lækre gryderetter, velsmagende hvedebagværk og friske salater. Da Annie voksede op, lærte hun glæden ved at lave god mad fra bunden.
"Så længe jeg kan huske, har jeg elsket at lave mad. Da jeg var lille, var jeg med både min mor og mormor i køkkenet, hvor vi bagte og lavede aftensmad.
Dengang handlede det kun om madglæde, ikke om ernæring," siger diætist og madinfluencer Annie Erfass, som står bag kogebogen 'Kaloriesmart'.
Annie Erfass troede i lang tid, at sund mad var lig med fantasiløse og kedelige retter, men i dag er hun blevet klogere. Bevidstheden om madens sammensætning og indhold kom, da Annie Erfass som ung begyndte at styrketræne.
Dengang handlede det først og fremmest om at få nok kalorier, for at få opbygget muskler, men da hun senere blev uddannet diætist, begyndte hun at arbejde med opskrifter og at eksperimentere med næringsrige og velsmagende ingredienser.
Intet er forbudt
Målet med eksperimenterne var almindelig, velsmagende og mættende mad – men med færre kalorier.
Hun ved, at hun aldrig selv vil spise mad, hun ikke synes smager godt, så hendes kogebog 'Kaloriesmart' er fyldt med fristende opskrifter på helt almindelig og genkendelig mad, som er nem at lave. En særlig del af bogen er dedikeret til snacks og desserter, ligesom at Annie Erfass selv er glad for mellemmåltider, som hun spiser ét til to af om dagen.
"Jeg går meget op i, at man ikke skal stirre sig blind på kalorierne, men at der skal være lidt spillerum, for livet sker jo. Hvis kosten er for streng, tror jeg ikke, det er holdbart på lang sigt," påpeger hun.
Annie Erfass har bevidst undladt at opstille regler for, hvad man må og ikke må spise, for bliver hun selv mødt med forbud, kan hun nemlig ikke tænke på andet. Hun mener tværtimod, at man kan spise alt, hvis det gøres med måde.
Annonse
"Det bedste er at have en god balance med en stabil basis af mad, der mætter og er næringsrig, og som giver kroppen det, den har brug for. Så kan du toppe med det, der giver livet lidt ekstra luksus.
Mad, du nyder at spise og som gør dig tilfreds, er det bedste mad, siger hun og erkender, at hendes madfilosofi kan være lidt frustrerende, fordi der ikke er nogen klare retningslinjer at følge– Mine opskrifter er baseret på almindelige retter, men hvor jeg har udskiftet enkelte ingredienser med ting, der giver et lavere kalorieindhold.
Det kan være sukkerfrie produkter eller lightprodukter med lavere fedtindhold. På den måde har jeg bevaret næringsindholdet og smagen, men med færre kalorier," forklarer hun.
I sit arbejde som ernæringsrådgiver har Annie Erfass mødt mange, der ønsker at tabe fem til seks kilo på en måned, men det råder hun ikke til. Hun anbefaler derimod, at man tænker et halvt år frem i tiden.
"Alle mennesker har et forskelligt udgangspunkt for vægttab, så det er svært at sige præcis, hvor meget man kan tabe sig. Generelt er et halvt til et helt kilo om ugen et rimeligt mål for at gøre vægttabet holdbart og langsigtet," siger hun.
Spis nok mad
Skal Annie Erfass pege på sin vigtigste pointe, er det at spise dig mæt i næringsrig og balanceret mad, før du går i gang med det søde.
"Du kan tillade dig at nyde mere kalorierig mad som søde sager, når du allerede har spist dig mæt i den næringsrige mad. Mine retter er opbygget med en balance mellem nok protein, kulhydrat og fedt samt med vitaminer og mineraler. Det skal være sundt og godt," siger Annie Erfass.
Samtidig understreger hun, at hvis ønsket er et hurtigt vægttab, er det nødvendigt at spise færre kalorier i alt. Alt handler om dit mål, og hvor hurtigt du ønsker at nå det.
"I bogen råder jeg til at tænke over, hvad du er villig til at ofre over tid for at tabe dig. For du behøver ikke at opgive alt, så længe du spiser mindre af det," påpeger Annie Erfass.
Annonse
Hun understreger, at du fint kan tabe dig blot ved at følge opskrifterne, men at det altid er positivt både for velvære og helbred at supplere med fysisk aktivitet.
"Du føler dig meget bedre, når du er aktiv, og udover kostændringer, er det en fordel at tilføje motion til din hverdag. I sidste ende handler et vægttab om, hvor meget energi du indtager, og hvor meget energi du forbrænder," siger hun.
Den bedste træningsform til vægttab er ifølge hende den, du rent faktisk får gjort, fordi du kan lide den.
"Det er helt fint at få pulsen op her og der. Selv varierer jeg mellem styrketræning i fitnesscenter, yoga, racketsport og gåture med hunden. Det behøver ikke kun være én aktivitet, og det behøver ikke være avanceret," siger hun.
Lyt til din krop
I forhold til de nye sunde vaner er det vigtigt at huske, at det tager tid at vænne sig til nyt.
"Når du træner, har du også brug for mere mad. Lyt til, hvor stor en portion du skal spise – meningen er, at du skal blive mæt. Samtidig skal du ikke overspise. Det tager lidt tid at vænne sig til nye vaner og lære at mærke, hvad kroppen har brug for," siger Annie Erfass og lægger vægt på, at det er altafgørende, at du ikke går og piner dig selv i forbindelse med en diæt.
"Mange undgår middage og sociale arrangementer, fordi de er på diæt, og det synes jeg ikke, det skal handle om. Tænk hellere langsigtet, og sørg for at give plads til, at livet skal leves.
Hold fast i de gode vaner i hverdagen, og giv plads til udskejelser en gang imellem. Det er helt okay," siger hun.
'Kaloriesmart'
I Annie Erfass’ bog 'Kaloriesmart' guider hun til god og sund hverdagsmad. Princippet er sund kost uden forbud, og retterne er lavet til at optimere kalorieindtaget uden at give afkald på den mad, du normalt spiser.