Opskrift på kold karamelcreme med sød-salt karamelsauce
Foto: Line Thit Klein Kold karamelcreme med sød-salt karamelsauce

Opskrift på kold karamelcreme med sød-salt karamelsauce

Kold karamelcreme med sød-salt karamelsauce

printer Print
plate 6

Karamel (til cremen)
2 dl mørkt rørsukker
¾ dl vand
1 tsk havsalt
6 dl piskefløde
1,5 dl sødmælk

Cremen
1 bæger pasteuriseret æggeblomme
1 bæger pasteuriseret æggehvide
3 spsk maizenamel
2 spsk smør
evt. 2 spsk mørk rom

Karamelsauce
2½ dl sukker
2 spsk vand
2½ dl piskefløde
4 spsk smør
1/4 tsk havsalt

piskefløde til servering

Sådan laver du desserten

Start med at lave karamel-massen, som kommer til at give smag til din creme: Bland rørsukker, vand og salt i en tykbundet gryde, og lad det simre over middel varme, indtil sukkeret er opløst og karamellen antager en dyb, gylden farve, og begynder at lugte let brændt og nøddeagtigt. Hæld så piskefløden og mælken over lidt ad gangen, karamellen kan bruse op når den blandes med den kolde flødeblanding, så vær varsom. Sæt nu karamelsaucen tilbage på blusset og lad den koge op, sæt derefter til side.

Lav så cremen ved at piske æggeblommerne og hviderne sammen med maizenamelet, indtil blandingen er homogen. Mens du vedbliver at piske, hælder du langsomt ca. en tredjedel af karamelsaucen i æggeblandingen, og hælder derefter blandingen tilbage i den resterende del af karamelsaucen. Sæt gryden tilbage over svag til middel varme, og lad cremen simre et par minutter, indtil den er temmelig tyk. Tag cremen af varmen og pisk smør og rom i. Hæld nu cremen over en si for at sortere mulige små klumper fra, og fordel den i 6-8 mindre kopper eller lignende, eller én stor form. Beklæd med film og sæt på køl natten over, eller minimum 5 timer til den er helt kold.

Karamelsauce: Anbring sukker og vand i en tykbundet gryde, og lad det simre ved middel varme, indtil sukkeret er smeltet, og karamellen begynder at få en dyb gylden farve. Undgå at røre for meget undervejs, men sving i stedet forsigtigt gryden frem og tilbage over blusset, så varmen fordeles. Når karamellen begynder at lugte af karamel, tages gryden af varmen og fløde, smør og salt tilsættes, mens der røres kraftigt, indtil saucen er jævn. Sæt saucen til side, og lad den køle ned.

Server den kolde karamelcreme med karamelsaucen og en skefuld flødeskum til.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Karamel, Dansk mad og Dessert