7  skønne sommerretter med salat
SPONSORERET indhold

7 skønne sommerretter med salat

Af: Gitte Heidi Rasmussen, Pernille Skjødt, Vibeke Lehn Foto: Andreas Wiking, Wichmann og Bendtsen
28. maj. 2010 | Mad | ALT for damerne

Mandag: Fyldig kartoffelsalat med bacon

Det skal du bruge:

500 g små, nye, skrubbede kartofler

50 g babyspinat

1 bdt radiser i skiver

1 bdt dild.

Dressing:

1 spsk olivenolie

1 spsk grovkornet dijonsennep

1 spsk vand

1 spsk lys vineddike

salt, friskkværnet peber.

Servering:

8 skiver tørsaltet bacon

lidt sukker

8-10 store kapers med stilk

300 g surdejsbrød.

Sådan gør du:

Kog, afdryp, afkøl og skær kartoflerne i halve eller kvarte.

Bland kartofler, spinatblade, radiser og dildkviste.

Pisk dressingen sammen, smag til og vend med salaten.

Læg baconskiverne på en plade med bagepapir, drys en anelse sukker på og bag dem gyldne og sprøde ved 200-225 grader. Læg dem på fedtsugende papir og lad dem afkøle.

Anret salaten på et fad med kapers, dild og bacon og servér med brød.

Tirsdag: Salat med stegte svampe, frisk gedeost og grove brødcroutoner

Det skal du bruge:

200 g svampe gerne et miks af portobello, østershatte, mark champignon

1 fed finthakket hvidløg

3 skiver ciabattabrød skåret i grove tern

lidt olivenolie til stegning

1 bakke blandet salatmiks af f.eks. rucola, rød mangold, rød sennep, spinatblade og mizuna

saften af ½ citron

1 spsk balsamico

100 g cremet og blød gedeost.

Sådan gør du:

Skær svampene i grove stykker og steg dem på en pande med lidt olivenolie og krydr med hvidløg, salt, peber og lad dem afkøle en smule. Steg brødternene sprøde og gyldne på en pande med lidt olivenolie.

Skyl og slyng salaten fri for vand i en salatslynge. Bland salat i en skål sammen med citronsaft, balsamico, stegte svampe, grove brødcroutoner og små stykker af cremet gedeost.

Servér salaten til et vegetarisk aftensmåltid sammen med en ekstra grøntsagsret og f.eks. kogte kartofler vendt med en god portion hakkede krydderurter.

Onsdag: Balsamicokylling a la cæsar

Det skal du bruge:

4 kyllingefileter, 450 g

2 spsk balsamico

4 skiver lufttørret skinke

400 g groft brød

100 g græsk yoghurt 0,1%

1 tsk worcestershiresauce

1/2 tsk dijonsennep

1 tsk citronsaft

20 g friskrevet parmesan

salt, peber

1/2 kg snittet savoj- eller spidskål

1 stor håndfuld rucola

40 g parmesan i flager.

Sådan gør du:

Marinér kyllingefileterne i balsamico mindst 1 time og pak dem ind i lufttørret skinke. Steg kyllingefileterne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

Skær 1/4 af brødet i tynde skiver eller tern og rist det sprødt i ovnen. Gem resten og servér det til.

Rør yoghurt, worcestershiresauce, sennep, citronsaft og parmesan sammen. Smag dressingen til med salt og peber.

Bland savojkål og rucola, drys salaten med ristet brød og parmesanflager og hæld dressing over lige inden servering.

Torsdag: Grillet fisk med kartoffelsalat

Det skal du bruge:

1 kg små nye kogte kartofler

½ dl olivenolie

¼ dl hvidvinseddike

1 fed hvidløg

salt, peber

2 hakkede rødløg

revet citronskal fra ½ citron

35 g kapers

¼ dl ristede pinjekerner

75 g grønne oliven uden sten

hakket persille.

800 g kulmulefilet med skind

olivenolie.

Servering:

1 bdt. brøndkarse

1 citron

300 g groft brød.

Sådan gør du:

Halvér de største kartofler. Pisk olivenolie, eddike, knust hvidløg, salt og peber sammen.

Vend kartofler og rødløg i marinaden og tilsæt citronskal, kapers, pinjekerner, hakkede oliven samt persille. Bland salaten og lad den trække, mens fisken grilles.

Pensl skindsiden med lidt olie og grill fisken på skindsiden ca. 6 minutter, til kødet er hvidt og fast.

Drys salaten med brøndkarse og servér den til fisken sammen med groft brød og citron.

Fredag: Honningstegt mørbrad

Det skal du bruge:

1 stor, afpudset svinemørbrad, ca. 600 g

1 spsk akaciehonning

2 tsk olivenolie

salt, friskkværnet peber

8 friske figner

1 tsk olivenolie

1 bakke babyspinat eller rucola

2 spsk lagret balsamicoeddike.

Tilbehør:

800 g små, nye kogte aspargeskartofler.

Sådan gør du:

Skær mørbraden i otte lige store stykker. Bland honning og olie med salt og peber og vend kødet i marinaden.

Skær fignerne i halve, læg dem på en bagerist med folie, stænk med lidt olie og grill dem et par minutter.

Tag kødet op af marinaden, dup det let og steg eller grill det ca. 3 minutter på hver side. Dryp evt. med resterende marinade.

Bland bagte figner, spinat eller rucola med balsamico, og anret salaten med kødet og servér med kartofler.

Lørdag: Wasabi cæsar salat

Det skal du bruge:

300 g kogt kyllingefilet

2 ansjoser/sardeller

1 fed hvidløg

25 g fintrevet parmesan

1-2 tsk wasabicreme

1 spsk citronsaft

1-2 tsk worcestershire sauce

150 g græsk yoghurt 2%

salt, peber

1 pose sukkerærter

1 romainesalat eller 2 mini romaine

150 g ærter

¼ dl wasabiærter

25 g parmesan i flager

200 g groft brød.

Sådan gør du:

Pil kyllingekødet i mindre stykker.

Findel ansjos, hvidløg, parmesan, wasabicreme, citronsaft, worcestershire og yoghurt med en stavblender og smag dressingen til med salt, peber og evt. ekstra wasabi og worcestershiresauce.

Snit sukkerærterne og bræk salaten i lidt mindre stykker. Bland med kylling og ærter. Hæld lidt af dressingen over og drys med wasabiærter samt parmesan.

Servér med groft brød.

Søndag: Kyllingespyd & delikat salat

Det skal du bruge:

750 g broccoli

2 rødløg

2 æbler

100 g rosiner

1½ dl syrnet fløde

½ dl eddike

2 spsk sukker

salt, peber

400 g kyllingeinderfilet

lidt olie til stegning.

Sådan gør du:

Del broccolien i små buketter. Snit rødløgene fint og skær æblerne i små tern.

Vend det hele i syrnet fløde rørt med eddike og sukker og smag til med salt og peber. Lad salaten trække mindst 15 minutter.

Sæt kyllingekødet på spyd og steg dem i lidt olie ca. 3 minutter på hver side og servér dem til salaten.

Få indkøblisten til alle 7 retter på næste side>>

Indkøbsliste

Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 retter i denne uges madplan. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

Grøntsager:

50 g babyspinat

200 g svampe gerne et miks af portobello, østershatte, mark champignon

1 bakke blandet salatmiks af f.eks. rucola, rød mangold, rød sennep, spinatblade og mizuna

1/2 kg savoj- eller spidskål

rucola

1, 5 kg små nye kogte kartofler

800 g små, nye aspargeskartofler.

2 hakkede rødløg

hakket persille.

1 bdt. brøndkarse

1 citron

8 friske figner

1 bakke babyspinat eller rucola

1 pose sukkerærter

1 romainesalat eller 2 mini romaine

150 g ærter

¼ dl wasabiærter

750 g broccoli

1 bdt radiser

1 bdt dild.

2 rødløg

2 æbler

Citron

Hvidløg

Kød/fisk:

4 skiver lufttørret skinke

4 kyllingefileter, 450 g

800 g kulmulefilet med skind

1 stor, afpudset svinemørbrad, ca. 600 g

300 g kogt kyllingefilet

2 ansjoser/sardeller

400 g kyllingeinderfilet

Mejeri:

1½ dl syrnet fløde

Parmesanost

100 g græsk yoghurt 0,1%

100 g cremet og blød gedeost.

150 g græsk yoghurt 2%

Diverse:

3 x gode grovbrød

Wasabicreme

Akaciehonning

Pinjekerner

1 glas grønne oliven

1 glas kapers

Hvidvinseddike

Balsamicoeddike

Grovkornet dijonsennep

Worcestershiresauce

100 g rosiner